Skocz do zawartości

uwaga OSZUST ze Szczecina

Konstanty

Rekomendowane odpowiedzi

Czysto hipotetyczna sytuacja: sprzedaję kołowrotek z opcją wysyłki. Kupujący płaci za przedmiot dla OLX a ja wysyłam kołowrotek (nówka sztuka wartość 2000zł).

Niestety trafiam na oszusta: odbiera on przesyłkę z nowym kołowrotkiem i w jego miejsce wkłada taki sam używany i dobity. Informuje on OLX, że towar jest niezgodny z opisem i nie nadający się do użytku. Co wtedy? Sytuacja bardzo podobna z płatnościami PayPal. Opisywane nie raz w sieci.

O wiele bezpieczniejszą opcją jak dla mnie jest wysyłka za pobraniem i sprawdzenie zawartości przy kurierze. Ostatnio znajomy z DPD powiedział mi, że przy płatności przy odbiorze mogę sprawdzić przesyłkę przy nim.

Firmy kurierskie mają opcje, ze najpierw płacisz, apotem mozewsz ewentualnie otworzyć przesyłke, a to powoduje, że zostajemy z tym co nam przysłano.

Tylko Poczta ma opcje sprawdzenia przesyłki przed zapłatą i to jedyna sprawdzona metoda, że nikt tu nikogo nie oszuka.

Jak nie pasuje Ci zawartość przesyłki lub stan przedmiotu w sroidku możesz nie odebrać takiej przesyłki nie płacąc ani zł.

Taka opcja kosztuje chyba tylko 5 zł dodatkowo.

Przerabiałem i polecam.

Szczególnie gdy kupuje się droższe rzeczy.

• Like 1

Czysto hipotetyczna sytuacja: sprzedaję kołowrotek z opcją wysyłki. Kupujący płaci za przedmiot dla OLX a ja wysyłam kołowrotek (nówka sztuka wartość 2000zł).

Niestety trafiam na oszusta: odbiera on przesyłkę z nowym kołowrotkiem i w jego miejsce wkłada taki sam używany i dobity. Informuje on OLX, że towar jest niezgodny z opisem i nie nadający się do użytku. Co wtedy? Sytuacja bardzo podobna z płatnościami PayPal. Opisywane nie raz w sieci.

O wiele bezpieczniejszą opcją jak dla mnie jest wysyłka za pobraniem i sprawdzenie zawartości przy kurierze. Ostatnio znajomy z DPD powiedział mi, że przy płatności przy odbiorze mogę sprawdzić przesyłkę przy nim.

Była taka sytuacja opisana na jb. Wysłana igła Stella a zwrócony wrak Stelli.

Dlatego na jerku zakupy tylko od pewnych ludzi :D  :D  :D .

Sprzedaż też ....  jak sobie pomyślę że mam się wykłócać że nie jestem wielbłądem to wolę nie wystawiać...i stoi las zbędnych już wędek, kilka kołowrotków, kilkaset woblerów, i cała masa innych rzeczy.....

• Like 1

jak ja sprzedaję coś na olx, to przelew i już

podaję wszystkie moje dane i nie mam nic do ukrycia

albo odbiór własny, spotykamy się i finito

albo - rzadko - za pobraniem; jak wyczuję, że kupujący nie zrobi mnie w lolo i nie odbierze

wtedy płaci się dwa razy...

Edytowane przez Konstanty

Ja sprzedaję za pobraniem tylko po pokryciu kosztów wysyłki do i z, z gory. Czyli powiedzmy 45 na konto, reszta pobranie. Zwykle nie ma problemu, raz jeden jakiś paranoik się trafił ale to z takimi lepiej w ogóle.

Bo faktycznie wysłać i prosić żeby raczył odebrać to nie przystoi :)

Edytowane przez Seki

Opiszę swoją transakcję na OLX, gdzie skorzystałem z opcji "wysłka olx"

Po przeczytaniu tego tematu byłem mega sceptycznie nastawiony do tej formy sprzedaży. Ale zamiast opierać się tylko na wpisach internetowych, ludzi którzy słyszeli, że ktoś mówił... , postanowiłem sam przeczytać regulamin tej usługi oraz, to na czym ona dokładnie polega. Nie rozwiało to do końca moich wątpliwości, bo kołatało mi gdzieś jeszcze niemiłe doświadczenie @Pepe17 z wysyłką stelli. Zadzwoniłem więc na infolinie olx, odczekałem swoje i dowiedziałem się wszystkiego co chciałem.

Opcja "wysyłka" olx jest bezpieczna pod warunkiem, że ktoś nie daje się oszukać na własne życzenie, jak zrobił to autor tematu.

Pomysł, żeby pozwolić drukować etykietę nadawczą kupującemu, jest co najmniej dziwny ... nazwijmy rzecz po imieniu, głupi nie dziwny.

Mechanizm tej usługi jest banalnie prosty. Kupujący wyraża chęć zakupu z opcją wysyłki i klika kupuję. Sprzedawca ma teraz dwie opcje, akceptuje lub nie taki zakup.

Jeżeli zaakceptował to kupujący dostaje informację, aby wpłacił kwotę należną sprzedawcy plus koszt wysyłki, na konto olx. Po wpłacie sprzedawca otrzymuje etykietę nadawczą i ma 72 na wysłanie zakupionego towaru. Gdy kupujący odbierze przesyłkę automatycznie uruchamia to wypłatę środków na konto sprzedającego.

Największe ryzyko jest po stronie kupującego, bo w paczce zawsze może być przysłowiowa cegła. Przy kurierze można otworzyć. A przy paczkomacie? Jest co prawda możliwość reklamacji w olx , ale na razie nic nie kupuję więc nie zagłębiłem tematu.

Sprawa sprzedaży stelli i zwrotu złoma, to była zupełnie inna innszość. I na szczęście @Pepe17 zachował czujność i nie dał się zrobić w balona.

http://jerkbait.pl/topic/22302-poradnik-konsumenta-zasady-reklamacji-sprzętu-wędkarskiego/?p=2243808

Edytowane przez Artech
  • Like 1

Sprzedaż też ....  jak sobie pomyślę że mam się wykłócać że nie jestem wielbłądem to wolę nie wystawiać...i stoi las zbędnych już wędek, kilka kołowrotków, kilkaset woblerów, i cała masa innych rzeczy.....

Napisz co Ci tam zalega - ja to pewny gość jestem ;)

Swoją drogą, może jakiś system ocen/rzetelności w naszym komisie by wprowadzić?

Da radę?

Mechanizm tej usługi jest banalnie prosty. Kupujący wyraża chęć zakupu z opcją wysyłki i klika kupuję. Sprzedawca ma teraz dwie opcje, akceptuje lub nie taki zakup.

Jeżeli zaakceptował to kupujący dostaje informację, aby wpłacił kwotę należną sprzedawcy plus koszt wysyłki, na konto olx. Po wpłacie sprzedawca otrzymuje etykietę nadawczą i ma 72 na wysłanie zakupionego towaru. Gdy kupujący odbierze przesyłkę automatycznie uruchamia to wypłatę środków na konto sprzedającego.

Z grubsza tak, z tym, że kupujący płaci za przedmiot z góry. Jak sprzedawca kliknie, że potwierdza sprzedaż to dostaje etykietę do wysyłki. Jak kliknie, że odrzuca zakup to kupujący dostaje zwrot środków. Poza tym jest tak, jak napisałeś.

Z grubsza tak, z tym, że kupujący płaci za przedmiot z góry. Jak sprzedawca kliknie, że potwierdza sprzedaż to dostaje etykietę do wysyłki. Jak kliknie, że odrzuca zakup to kupujący dostaje zwrot środków. Poza tym jest tak, jak napisałeś.

Wydaje mi się, że najpierw ja musiełem potwierdzić sprzedaż, żeby kupujący mógł wpłacić kasę.

• 4 tygodnie później...

A mnie ktoś dziś chciał wykiwać na OLX bo mam ogłoszenie że zamienie woblery.Zadzwonił gość że ma te woblery których szukam ( po dziadku i już kontrolka się zapaliła ) Poprosiłem żeby przesłał foty zdjęć na maila .... mówi że nie używa poczty ...( 2 raz zapaliła się kontrolka ),zapytałem z jakiego regionu Polski jest i tu gość się zaciął i po chwili rzucił region (3 raz kontrolka się zapaliła) Po 10 min przychodzą zdjęcia tych woblerów których szukam . Wiem co inni maja powystawiane na OLX i porównuje zdjecie ... okazuje się ze gość wykorzystał zdjęcia pewnie które dostał na telefon od osoby która posiada te woblery na wymiane i przesłał do mnie jako swoje. Ale zdradziło je pare szczegółow oczywiscie woblery były w innej konfiguracji na zdjęciach ale posiadał znaki szczególne które się powielały .Jak widac szukają chętnych na utratę kasy .

• 2 miesiące temu...