Konstanty Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 oby to ten skur...synbrawo!;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Zakupy na OLX to jest TO! Znajdź towar, wybierz, dogadaj, zapłać i czekaj... dzisiaj odebrałem towar za większą kasę (transakcja z dostawa trwała 4 dni) Cóż za ulga jak zadzwonił kurier! Cóż za emocje przy otwieraniu przesyłki! Tym razem sie udało!!! Nie udało sie dotychczas jeden raz. Doniesienie na policję i po długim czasie dostarczono mi wyrok skazujący sprawcę... jeden więcej sk ...yn odstrzelony 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Oszuśći byli,są i będą.Ja na OLX kupuje za pobraniem,po uprzednim otworzeniu przesyłki przy kurierze płace.Większość idzie na łatwizne klikając na klawiaturze,a potem płacz,że cwaniaki oszukali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Oszuśći byli,są i będą.Ja na OLX kupuje za pobraniem,po uprzednim otworzeniu przesyłki przy kurierze płace.Większość idzie na łatwizne klikając na klawiaturze,a potem płacz,że cwaniaki oszukali.Jest taka opcja w firmach kurierskich, ze najpierw otwierasz, sprawdzasz, apotem płacisz?Na Poczcie jest to na pewno, ale czy w kurierskich firmach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Jest taka opcja w firmach kurierskich, ze najpierw otwierasz, sprawdzasz, apotem płacisz?Na Poczcie jest to na pewno, ale czy w kurierskich firmach?Jak nie to przesyłka wraca spowrotem.Kota w worku nigdy nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Nawet jak u kurierów nie ma (nie wiem nie sprawdzałem) to po zapłaceniu otwierasz przy kurierze (często tak robie) i jak cos spisujesz z nim pisemko i masz świadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Nawet jak u kurierów nie ma (nie wiem nie sprawdzałem) to po zapłaceniu otwierasz przy kurierze (często tak robie) i jak cos spisujesz z nim pisemko i masz świadkaTo jednak nie to samo co opcja Poczty. Tam najpierw sprawdzasz towar i potem decydujesz czy płacisz i odbierasz. Masz 100% pewności co kupujesz.W kurierskich firmach musisz zapłacić i odebrać i dopiero otworzyć. Co jak towar nie bedzie zgodny z opisem?Powiedzmy mniała być Stelka w super stanie, a bedzie mocno zajechabna?Albo by czegoś np brakowało w przesyłce? Wtedy co niby z kurierem spiszesz, że towar niezgodny z opisem?I idziesz z tym na Policje? Tylko opcja sprawdzenia zawartości przed zapłatą daje możliwość, że nie zostanie się oszukanym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Dużo paranoikow widzę. Kupuje od lat, płacę przelewem, nigdy nie było problemu. Po prostu trzeba trochę wyczucia i zdrowego rozsądku. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 To jednak nie to samo co opcja Poczty. Co jak towar nie bedzie zgodny z opisem?Powiedzmy mniała być Stelka w super stanie, a bedzie mocno zajechabna?Albo by czegoś np brakowało w przesyłce? Wiem że nie to samo.A co robisz jak Ci nie pasuje ?A piszesz iż towar jest niezgodny z opisen i z tego powodu go zwracasz, tylko że trzeba to zrobić zaraz po odbiorze paczki.Jak się nie zgodzi to już norma czyli droga prawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 (edytowane) Znacie już pewnie przekręt na wyłudzenie nr karty, nr cvv i daty ważności karty? Ktoś się odzywa na whatsapie i daje link do podrobionej strony olx... To Wam powiem że ostatnio do mnie odezwał się gość w sprawie kupna i nawet linka mi nie dał aby nastąpiło przekierowanie na oszukaną stronę, a prześledziłem całą rozmowę chyba z 5 razy. Telefon już przywrócony do ustawień fabrycznych. Piszę tak ku przestrodze. Także uważajcie. P.s. nie, nie zgłaszałem sprawy na policję - szkoda mi czasu w weekend. Nie mam również screenów z rozmową ani numeru z którym rozmawiałem Edytowane 29 Maja 2021 przez Pescador de caña 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Tak wygląda moja konwersacja na whatsApp z potencjalnymi klientami z OLX ;-) jeśli ktoś daje zrobić się w ch.....ja to przez własną głupotę i naiwność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Małkociniak, kulturalnie, grzecznie i na temat, ja bym jeszcze dodał kilka życzliwych słów od siebie, ale zoobrazowałeś to dwoma słowami bardzo trafnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Do mnie też właśnie taki ch** pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 (edytowane) Tak wygląda moja konwersacja na whatsApp z potencjalnymi klientami z OLX ;-) jeśli ktoś daje zrobić się w ch.....ja to przez własną głupotę i naiwność. 1622665226611.jpg 1622665226602.jpg Do mnie też właśnie taki ch** pisał. Zawsze jak dzwoni do mnie tel. to patrzę kto. O ile w pierwszym przypadku nic szczególnego/ niepokojącego nie widzę to już w drugim i trzecim widzę "zło" ,które się czai. To są nr. z UK więc z automatu odrzucam połączenie a jak mam SMS-a z takimi tekstami to już wiadomo ,że wałek. Ale jak mam czas to czasami prowadzę konwersację tu bym odpisał ,że też jestem lub mogę być jutro w Bełchatowie.Ostatnio to mam połączenia jak to napisałem z "normalnym " nr. tel. gdzie nawijkę prowadzi w języku polskim automat tzw. robot !!! Edytowane 3 Czerwca 2021 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Dużo paranoikow widzę. Kupuje od lat, płacę przelewem, nigdy nie było problemu. Po prostu trzeba trochę wyczucia i zdrowego rozsądku.oby tak dalej - i żeby nic złego się Tobie nie przytrafiło z żadnym oszustemale... ja też tak miałem, do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 Kolego, nawet jeśli sie przydarzy taka sytuacja to nie popadnę w paranoję ja tu czytam żeby kartą w internecie nie płacić, jak miliardy ludzi płaci i jest OK:) ze w komunikacji wypłacają zbliżeniowo, czego no kurcze jeszcze nigdzie nie wyczytałem, a dużo czytam Że ktoś nigdy nie płaci przelewem a najlepiej to w ogole nie kupuje na olx... sam też sprzedałem mase rzeczy i no ok, trafia sie raz na 100 taki typ co ma dziwne warunki transakcji, ale żegnam go czule, bo to margines jest na szczęście. Ogólnie teorie foliarskie na 102. Szkoda życia na pierdoły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 (edytowane) Kolego, nawet jeśli sie przydarzy taka sytuacja to nie popadnę w paranoję ja tu czytam żeby kartą w internecie nie płacić, jak miliardy ludzi płaci i jest OK:) ze w komunikacji wypłacają zbliżeniowo, czego no kurcze jeszcze nigdzie nie wyczytałem, a dużo czytam Że ktoś nigdy nie płaci przelewem a najlepiej to w ogole nie kupuje na olx... sam też sprzedałem mase rzeczy i no ok, trafia sie raz na 100 taki typ co ma dziwne warunki transakcji, ale żegnam go czule, bo to margines jest na szczęście.Ogólnie teorie foliarskie na 102. Szkoda życia na pierdoły.nie chodzi o paranojętylko o ostrożność i eliminowanie oszustów PS mój kumpel pracuje w jednym z dużych banków, dział IT Maintenancepo ludzku mówiąc pilnuje, żeby nie ukradli kasytakie rzeczy opowiada... przykład?haker przejmuje Twoje kontonie, nie kradnie kasy całej od razu, bo byś zauważył i byłby dymco robi?do każdej transakcji kartą dopisuje kilka pln z groszami (czyli płacisz 262,75 - a z konta schodzi Ci 269,75)pamiętasz kwoty swoich transakcji kartą? zbierasz paragony? sprawdzasz, czy kwota z paragonu jest zgodna z obciążeniem rachunku?na pewno ;-); tak jak 99,9 % populacji używających kartno i co? paranoja?nie, przykład z życia Edytowane 3 Czerwca 2021 przez Konstanty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 (edytowane) .... ze w komunikacji wypłacają zbliżeniowo, czego no kurcze jeszcze nigdzie nie wyczytałem, a dużo czytam https://www.youtube.com/watch?v=VVIt-Bqgwbo Edytowane 3 Czerwca 2021 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 To są jednostkowe przypadki. Tak jak wypadki samochodowe, ale autem jeździsz, nie? A tak można zginąć! Pieniądze rzecz nabyta jednak. Prosta kalkulacja zysków i ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 To są jednostkowe przypadki. Tak jak wypadki samochodowe, ale autem jeździsz, nie? A tak można zginąć! Pieniądze rzecz nabyta jednak. Prosta kalkulacja zysków i ryzyka.Pokazałem ,że jednak mogą Cię okraść bo temat mamy o kradzieży środków na karcie ,na koncie. Po czym zmieniasz temat o wypadkach i wspominasz coś o samochodzie nic nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 (edytowane) Seki, właśnie na takich jak Ty czekają moi "koledzy" po fachu. Człowieku, jak nie wiesz co piszesz to nie pisz. Włamania do komputerów domowych, to kwestia kilku godzin lub dni, włamania do smartphona to kwestia kilku minut, lub godzin. Chcesz przykład? Ile osób w Twoim otoczeniu loguje się do darmowych sieci w centrach handlowych? Spokojnie 25%, a dla mnie to 100% ofiar, dla mnie, a w stosunku do wielu "programistów-informatyków" potrafię niewiele. Smartphony otwarte na otwarte sieci są jak gazeta zostawiona w kiblu, każdy kto potrafi czytać spokojnie do niej zajży. Ja włamuję Ci się do smartphona, ty podłączasz smartphon pod laptop i zadanie skończone. Dla mnie jesteś totalnie obcy, ale gdy odezwię się do mnie Twój laptop zaczynasz być dawcą. Ludzie są mega nieostrożni, a dobry znawca tematu po włamie czyści konto do zera. Przykład, włamałem Ci się na smartphona, z niego na laptopa, masz zabezpieczenie płatności kodem sms? To nic, bo ja mam już Twoją komórkę i jestem w stanie sobie te smsy odczytać i skasować, bez Twojej wiedzy. Bankowy specjalista od prowizji, to najczęściej pracownik banku,grupa, Konstanty, obcy zostawi za sobą mega trwały ślad i średni informatyk go znajdzie. Prawie 90% okradzionych osób na kilkaset złotych się do tego nie przyznaje, najwięcej do 35 lat. Ze wstydu! Edytowane 3 Czerwca 2021 przez Matteoo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 jeszcze lepszy numer wywinięto mojemu kumplowiskradziono mu tożsamośćnabrano kredytów i pożyczek na prawie 600.000 plnkoleś teraz ma kilku komorników na łbiesądzi się, powoli to odkręcaale to prawie wrak psychiczny obecnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 No nie rozumiesz, bo nie umiesz ocenić ryzyka a zycie juz takie jest. Moga tez do domu Ci przyjść i zabrac ze skarpety:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 nie chodzi o paranojętylko o ostrożność i eliminowanie oszustów PS mój kumpel pracuje w jednym z dużych banków, dział IT Maintenancepo ludzku mówiąc pilnuje, żeby nie ukradli kasytakie rzeczy opowiada... przykład?haker przejmuje Twoje kontonie, nie kradnie kasy całej od razu, bo byś zauważył i byłby dymco robi?do każdej transakcji kartą dopisuje kilka pln z groszami (czyli płacisz 262,75 - a z konta schodzi Ci 269,75)pamiętasz kwoty swoich transakcji kartą? zbierasz paragony? sprawdzasz, czy kwota z paragonu jest zgodna z obciążeniem rachunku?na pewno ;-); tak jak 99,9 % populacji używających kartno i co? paranoja?nie, przykład z życiaAle popychasz bzdury w tej chwili...Jak po włamaniu na moje konto może mi dopisać do transakcji kartą większą kwotę, w dodatku na inne konto lub inny niz docelowy cel?? To będzie najwyżej druga transakcja z niby tym samym opisem ale na różne konto.Jeśli jest inaczej to już wina zje..nego systemu zabezpieczeń bankowych - łatwa do odzyskania ze strata banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 (edytowane) Niestety venom_666, ale tu Konstanty ma rację. Zhakowany system dopisuje do Twoich płatności kwotę prowizji. Czyli np. Masz do zapłaty 100, system dopisuje Ci 2,5 i cała kwota 102,5 idzie na wyłudzające konto, prowizja zostaje a 100 leci dalej. Trwa to może chwilunię dłużej, a za chwilę na terminalu wyświetla się akceptacja. Prosty system swojego rodzaju payu.Masz więc jedną transakcję. Edytowane 3 Czerwca 2021 przez Matteoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi