Skocz do zawartości
  • 0

Bicz Boży na nocne ryby - legalny, czy nie?

Sayonara

Pytanie

W ramach wieloletniego już, żabiego szaleństwa, fantazja (chora?) podsuwała mi coraz to nowe pomysły. Większość z nich kończyła w sferze fantazji – ale niektóre sprawdziły się praktycznie. Żaba ze świetlikiem w dupie to był jeden z celniejszych strzałów. Nocą od wiosny do zimy wali w nią wszystko co żyje w wodzie – stwierdzam autorytatywnie – wielokrotnie intensywniej i częściej, niż w żabę bez świetlika. No i smaczek takiego łowienia! Widoczna z wielu metrów, mocno świecąca przynęta która nagle znika. Jakby ktoś branie generował wyłącznikiem. Niezapomniane strzały!

post-56390-0-22121900-1584780596_thumb.jpg   post-56390-0-95778600-1584780612_thumb.jpg

Przez długi czas była to taka moja „tajemnica”. Potem ktoś mnie wytropił… i tu dochodzimy do sedna. Stan prawny takiej przynęty. W większości krajów w Europie używanie sztucznego światła w trakcie łowienia ryb jest zabronione. Tak jest i w Niemczech. Zanim zacząłem łowić świecącą żabą zasięgnąłem porady znajomego prawnika - wędkarza. Jego interpretacja niemieckich przepisów w tym temacie była w skrócie taka…” intencją przepisu jest zakaz używania sztucznego światła do nienaturalnego wabienia i kumulowania ryb w jednym miejscu w celu ich późniejszego odłowienia, co ma swoje korzenie w dawnych technikach rybackich – w tym kontekście świecąca chemicznym źródłem światła przynęta spinningowa nie spełnia kryteriów przynęty niedozwolonej…” Koniec, kropka. Dziś w moim kole, „moją świecącą żabą” miota nawet szef naszej Gewässerwart – odpowiednika polskiej Straży Rybackiej.

A jak to jest w Polsce? Mamy na forum prawników – może ktoś się pokusi o interpretację polskich przepisów?

• Like 17

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Całkiem serio. Chętnie wysłucham argumentów przeciw... bo sam nie znajduję żadnych.

Abstrahując już od skuteczności świecących przynęt - nocą łowi się nimi zwyczajnie łatwiej. W moim przypadku, na małym siurku gdzie krzaków jest często więcej niż wody, wizualna kontrola nad wabikiem jest nie do przecenienia. Łowię świecącą żabą więcej - ale nie wiem tak do końca, czy dlatego że jest skuteczniejszą przynętą, czy dlatego, że łowię nią po prostu sprawniej.

• Like 2

• 0

Wówczas emitowane przezeń SZTUCZNE światło ułatwiało by czy wręcz umożliwiało jego ZLOKALIZOWANIE więc celowy połów takiej ryby by być legalnym musiałby się odbywać za pomocą przynęty tym razem nie świecącej, gdyż świecąca wyczerpywałaby zapis "I WABIENIE" !

... lub czasopisma.

• 0

A to zależy od proporcji i/lub zamiarów klenia względem szczupaka ????

Nie sądzę, by obecność lub nieobecność świetlika w trzewiach prawdziwej ryby miała jakikolwiek wpływ na zachowanie innych ryb. Światło raczej nie byłoby widoczne ????

• 0

Przy okazji tych arcyważnych rozważań przypomniałem sobie, jak dawno temu czytałem o połowach miętusów zimą. Autor artykułu zalecał palenie ognisk, których jasność miała wabić ryby. Chyba można tak robić, ogień przecież jest naturalny ;)))

Ja pamiętam reklamowe gazetki wrzucane do skrzynek pocztowych- tam oprócz noży "Rambo", okularów "noktowidów", kurtek pilotów B-29 były reklamowane świetliki wędkarskie- do umieszczania nad przynętą. Tak było. 

• Like 1

• 0

Ani sądy nie są od interpretacji przepisów ani PSR. Oni mają przepisy stosować. Tak więc niczym takie łowienie nie grozi. Swego czasu na porcie w Górze Kalwarii z pod lodu łowiono leszcze na spławik i przy każdej dziurze znicz by oświetlał spławik. W nocy z lodu nie wolno a i tak łowiono nie przejmując się zakazem a tym bardziej światłem.