Skocz do zawartości

Jak dbacie o blanki?

Rekomendowane odpowiedzi

A czasem się przetrze jaką szmatą... <_<

A poważniej, to dbamy żeby mokry kij nie kisił się pół roku, często w jakimś ortalionowym pokrowcu i to przeważnie wystarcza.. :D Można też od czasu do czasu przetrzeć sobie jakimś delikatnie tłustym gałgankiem.. :D

nigdy nie dbalem o wedki jakos przesadnie (znaczy stoja w stojaku pokrowce zwykle chowam do szafy po zakupie i zapominam).

w zyciu (nie liczac kijow morskich, w ktorych po uzyciu i nie oplukaniu rdzewialy przelotki i wykluczajac tanie wedki teleskopowe w ktorych plrzelotki odpadaja chocbys stanal na glowie) nic mi sie z wedka nie stalo.

cif'em wedke czyscic?

ps apropos wood fillerow dla tego preferuje pianke

z tymi swiecami etc... to bicie piany po mojemu.

najdrozsza moja wedka kosztowala 130 euro. jedna z najtanszych 15 euro (nowa) ta najtansza wyciagnela setki ryb (szczupaki 30-90 cm lekko z 200 sztuk zdarzalo sie po 20 na dzien oraz dorsze, molwy etc bo pozniej uzywalem ja na kutrze do lowienia z ciezarkami kilkaset g i przewieszkami) wedka sprzedana i dalej sluzy koledze.... (ps byla to moja pierwsza i jedyna wedka w irlandii wiec i grunt i moze i spinning nia ogarnialem....)

Pamietajmy ze musimy dbać tez o przelotki to na nich odkłada sie osad,po łowieniu na wisłe widać to po żyłce jak zmienia kolor i robi sie matowa ,osad na przelotkach rowniez niszczy nam linke i najbezpieczniej jest je czyscic po każdym lowieniu,płyn odtłuszczajacy z woda załatwia sprawe blanku i przelotek ,potem mozna przesmarować nawet olowka ale nie za duzo ,starajcie sie nie uzywac jakiejs silnej chemi nie wiadomo jak to wpłynie na lakier