Skocz do zawartości

ochrona skarpet neoprenowych

Artech

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zakładam na śpiochy dodatkową neoprenową skarpetę która przylega ściśle do tej ze śpiochów, i bardzo dobrze się sprawdza.

Łowię na wodzie stojącej gdzie jest dużo mułu i wcześniej gdy nie stosowałem tej dodatkowej ochrony, po ściągnięciu buta, w środku było pełno mułu i piasku, dzięki czemu, skarpety porozklejały się na szwach. Po naprawie, korzystam z dodatkowych skarpet i po ściągnięciu ich, skarpeta oryginalna nie jest wogóle ubrudzona mułem i piachem.

Bawełniana skarpeta nie uchroni przed tym.

Edytowane przez fish28
  • Like 7

Gdzieś kiedyś było coś o zabezpieczaniu skarpet w śpiochach, ale teraz znaleźć nie mogę.

A ponieważ lepiej zapobiegać niż leczyć, podzielcie się proszę, czym i jak zabezpieczacie neoprenowe skarpety przed uszkodzeniem.

Artur polecam takie coś.  https://salar.pl/produkt-96-k-26

• Like 1

Ja zakładam na śpiochy dodatkową neoprenową skarpetę która przylega ściśle do tej ze śpiochów, i bardzo dobrze się sprawdza.

Łowię na wodzie stojącej gdzie jest dużo mułu i wcześniej gdy nie stosowałem tej dodatkowej ochrony, po ściągnięciu buta, w środku było pełno mułu i piasku, dzięki czemu, skarpety porozklejały się na szwach. Po naprawie, korzystam z dodatkowych skarpet i po ściągnięciu ich, skarpeta oryginalna nie jest wogóle ubrudzona mułem i piachem.

Bawełniana skarpeta nie uchroni przed tym.

Dlaczegoż skarpeta bawełniana nie uchroni przed piaskiem i mułem?

Bawełniane na pewno przedłużą żywotność ale jednak drugie neoprenowe zakładane na właściwe dużo lepiej uchronią przed przetarciami. 

ps wystarczy porządnie wykonać skarpety, ale firmy wolą produkować i sprzedawać produkty przedłużające żywotność innych swoich produktów....

Edytowane przez Paweł nizinny
  • Like 3