Skocz do zawartości
  • 0

Silniki elektryczne Minn Kota Endura

konopek2

Pytanie

Witam,

chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z tuningiem silnika Minn Kota 30 Endura?

Mianowicie, chodzi mi o to, czy wstawienie maximizera zamiast przełącznika daje 10% więcej mocy i zmniejsza 2 razy zużycie prądu? Takie efekty przedstawił autor na tej stronie http://www.multi-com.pilicka.pl/maximizer.html

Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

o widzisz coś w tym musi być. najbardziej grzeje się na kablach końcówki kabel a nawet śruby wychodzące z akumulatora, sam silnik też bardzo ciepły się robi, silnik jest mało używany i raczej to nie kwestia przybrudzenia a może to być spowodowane przygniecionym kablem? bo kiedyś dostał się pod deskę?

• 0

Odkręcić kable, oczyścić klemy i końcówki kabla/zaciski (usunąć śniedź, obydwie powierzchnie mają błyszczeć). Złożyć do kupy, całość posmarować wazeliną techniczną. Wymiana śrubek na mosiężne też się przydaje, chociaż ma mniejsze znaczenie niż dokładny styk klemy z zaciskiem.

Jeśli dalej się grzeje to trzeba przerobić zaciski bo kabel mógł złapać wilgoć i zaśniedzieć - przed powtórnym zarobieniem kabla warto wcisnąć trochę wazeliny pod izolacje (ile się da).

Przy elektryku dobre (i grube) kabla to jedna z ważniejszych rzeczy.

• 0

Wazelina nie przewodzi pradu, zgaduje, ze chodzi tutaj o odizolowanie sie od warunkow zewnetrznych.

Tak BTW - ostatnio odkrylem, ze poprzedni wlasciciel pojazdu posmarowal łączówki od reflektorów w samochodzie jakims towotem :huh: (k.....a, na grubo), skutek - duze problemy z w/w.

Wniosek - trzeba dokladnie przeanalizowac jak sie ma w praktyce wewnętrzność do zewnętrzności w elektryce, zeby byla pzrewodnosc wzglednie rezystancja...

Gumo

• 0

Nowe Minn Koty to już nie to co kiedyś. Ja mam Endurę 30 6 letnią, znajomemu wynalazłem w zeszłym roku na JB Endurę 36 sprzed kilku lat z premedytacją kupiłem właśnie używkę bo wiem, że one są w dobrym stanie więcej warte niż Minn Koty robione obecnie. Można je katować bezustannie i nadal działają.

Silniki które ta firma robiła jeszcze kilka lat temu to były niezawodne maszyny, teraz jest badziew. Nawet kable dają gorsze ot kryzys i cięcie kosztów.

Fajne silniki jeśli chodzi o właściwości użytkowe to teraz z nowych Osapiany-chińskie ale dają radę. Jedyne co w nich jest badziewne to śruby zaciskające kolumnę i uchwyt na pawęż.

Akumulatorów mam kilka z różnych firm np BBS, SunnyWay i młaśnie Toyama. Z nich wszystkich problem grzania kabli występuje w Toyamie. Używam jej jako rezerwy więc mi to specjalnie nie przeszkadza. Może ten typ tak ma?

panowie informują mnie, żeby niczym się nie denerwować, już wiedzą co jest i zrobią jak najszybciej... Nie chcą powiedzieć co mają na myśli, ale podobno wiedzą....

Pewnie, że wiedzą. Tą naprawę mają w małym paluszku bo wykonują ją seryjnie. A co mają powiedzieć, że silniki na masowo zjeżdżają z taśmy wadliwe? Pewnie w przyszłym roku już tej usterki nie będzie bo firma przeliczy sobie, że bardziej opłaca się ją wyeliminować niż naprawiać silniki na gwarancji.

• 0

Bylo kilka juz wpisow odnosnie tych nowych Minn Kot, sam mam stara, nowej nie kupie, wiec nie pozostaje mi nic innego jak przyjac do wiadomosci co mowicie.....

Natomiast nie bardzo rozumiem z tymi akumulatorami i grzaniem sie?

Grzanie moze wystapic tutaj z powodu zlego styku lub niewystarczajacej powierzchni/ przekroju do przeplywu pradu w danej temp.

Co ma do tego rodzaj akumulatora?

Gumo

• 0

Eeee... To że jest do dupy? Ja Już Toyamy nie kupię.

Pewnie zaraz pojawi się ileś tam osób broniących marki( bo mają :lol: :lol: ). Albo ktoś napisze, że kupiłem akurat wadliwy.

Mam i już nie kupię. Grzeje się i słabo trzyma.

To tylko taka opinia kogoś kto trochę akumulatorów przerobił.

• 0

Kipawa dobra jest ale z mojego doświadczenia to do pływania do przodu. To jest śruba uciągowa. Mam ją zamontowaną w Minn Kota endura 30 i różnica jest zauważalna. Minus taki, że do tyłu da się pływać max na 2 biegu. Na 3 tak szarpie, że istnieje ryzyko uszkodzenia silnika. Identyczną sytuację miałem, kiedy założyłem kipawę do endury 36 tylko szarpało bardziej bo i moc silnika większa.

• 0

Wazelina nie przewodzi pradu, zgaduje, ze chodzi tutaj o odizolowanie sie od warunkow zewnetrznych.

Dokładnie tak. Celem jest zmniejszenie utleniania. Klemy są ołowiane, a jak szybko utlenia się ołów to chyba wędkarze wiedzą Oczywiście ma to być posmarowane, a nie zaciapane na grubo.

Kiedyś próbowałem też ze smarem miedziowym, efekty też były dobre tylko ten smar brudzi.

• 0

Witam dzisiaj rano wystąpił w moim silniku( posiadam model Minn kota endura c2 ) mały problem. Wypływając na łowisko usłyszałem pisk coś na podobę jak piszczy pasek klinowy w samochodzie, pochodził on ze sruby napedowej. Pisk ten raz na jakiś czas zanikał. Może wiecie co może sie dziać z tym silnikem?

Pozdrawiam

• 0

Znaczy sie tak odkręciłem śrubę napędową i na tym trzpieniu (nie wiem jak to sie dokladnie nazywa) było troche glonow, usunełem je i nadal był ten dzwiek. Dalej bałem sie odkrecać tych dwóch kolejnych śrub gdyż nie wiem czy by to nie przerwało gwarancji.

• 0

Witam,

otrzymałem właśnie informację :ph34r:  (na FB :D ) o nowym silniku elektrycznym Minn Kota Endura Max. Wiadomo że jeszcze nikt ze "zwykłych" na nim nie pływał ale może ktoś robił już jakieś analizy. Co o tej nowości myślicie? Do tej pory myślałem że stara Endura to Traxxis ale bez maximizera. Teraz widzę że taki Traxxis jest w wersji z i bez maximizera. Zapytam przy okazji czym różni się Traxxis od Endury?

Edytowane przez Nizdęb

• 0

Traxxis ma jeszcze rumpel ruchomy góra/dół w endurze tego nie ma. Generalnie i tak wszystkie te nowe silniki to małe chińskie rączki wykonywały więc za dużo różnic nie będzie. Sam mam Chińczyka (silnik) i jestem tego całkowicie świadom więc po co płacić krocie za markę ?

• 0

Widziałem na stronie minnkoty te nowe endury, wygląda na to że jest to po prostu uboższa wersja Traxxisa z maxymizerem, i tak, ma płynną regulację. Ciekawe jak cenowo będzie to wyglądało w stosunku do modowanych Osapianów od naszych rodaków.

Rumpel rzeczywiście nieruchomy, szkoda bo to przydatny ficzer.