Skocz do zawartości
  • 0

Silniki elektryczne Minn Kota Endura

konopek2

Pytanie

Witam,

chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z tuningiem silnika Minn Kota 30 Endura?

Mianowicie, chodzi mi o to, czy wstawienie maximizera zamiast przełącznika daje 10% więcej mocy i zmniejsza 2 razy zużycie prądu? Takie efekty przedstawił autor na tej stronie http://www.multi-com.pilicka.pl/maximizer.html

Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć wszystkim.

W mojej leciwej już Minn Kocie 36 postanowiły któregoś dnia poodpadać te podkładki (czy jak to nazwać), które są na końcu śrub mocujących silnik do pawęży. Dokładnie chodzi mi o te elementy:

post-47526-0-22673500-1370940853_thumb.jpg

Złośliwość rzeczy martwych spowodowała, że dziadostwo wpadło do wody przy zdejmowaniu silnika.

Moje pytanie, gdzie mogę takie coś kupić? Obszedłem 30 sklepów metalowych i kilka motoryzacyjnych, wszędzie rozkładali ręce. Nie musi to być identyczne z oryginałem, średnica krążka może być większa, oby fi otworu w który wchodzi śruba było takie jak w oryginale, żeby śruba blokowała się na gwincie.

Help, sezon w pełni :)

• 0

Oryginalnych nie kupisz, ponieważ minn kota sprzedaje to jako całość. Prawdopodobną przyczyną nie występowania samych podkładek w sprzedaży, jest konieczność "zaklepania" końcówek śrub po założeniu podkładek. W warunkach domowych może to być dosyć karkołomne zadanie ale jakby był jakiś patent na zrobienie tego to chętnie chciałbym zobaczyć. 

• 0

Patent już wymyśliłem, nie będzie polegał na zaklepywaniu bo w trakcie pukania młotkiem prawdopodobnie zjechałbym plastikowy gwint. Chodzi mi o same podkładki, nie muszą być oryginalne, nie muszą nawet być takich samych rozmiarów, oby średnica otworu, w który wchodzi śruba była taka sama jak w oryginale.

• 0

A takie podkładki jak do mocowania papy tzw. papiakami?

Są z dość grubej blachy ocynkowanej 0,7 mm. Zewnętrzna średnica 28 mm , a wewnetrzna 4 mm.

Jak za cienko to zawsze dwie sztuki mozna założyć.

Sprawdzałem. Za miękkie, za "płytkie" i otwór na papiaka "trochę" mniejszej średnicy niż na śrubę :)

• 0

Niestety nie, ale nigdy tego nie rozważałem skoro można kupić Traxxisa  55 z maxximizerem za 1850zł. Osobiście używałem Endur na przełączniku, potem Maxxuma 55 (maxximizer) a teraz od trzech lat używam Traxxisa 55 z maxximizerem, Oglądałem i testowałem różne wynalazki ale jakoś po tylu latach wiernej współpracy z Minn Kotami nie mam śmiałości dotykać niczego innego.

• 0

Siemanko Kadet,ja założyłem u nich 2 maksymizery w dwóch silnikach Rhino 54 i Minn Traxis 55.W Rhino po zamontowaniu maximizera  teleskopowa rączka już sie nie składała o czym Pan z mc nie poinformował przed montażem,stwierdził że jest za mało miejsca i tak musi być.Z Minn  było trochę lepiej ale ale od początku są problemy z rumplem i płynnym dodawaniem obrotów,jednego razu wypadła z silnika jakaś plastikowa kostka i przestał działać,odesłałem na gwarancji i naprawili po długim czasie oczekiwania i wielu telefonach.Po roku pływania w Minn brzęczy wiatrak odpowiedzialny za chłodzenie .Gdybym miał skorzystać z ich usług ponownie ,nie zrobiłbym tego.Decyzję pozostawiam Tobie.

• 0

Weź oryginalne rozwiązanie. Ja pływam na Traxxis już drugi sezon bez większych problemów. Doi mniejszych należy zardzewiały/rozwalony pin trzymający śrubę i bicie oryginalnej śruby.

Witam.

Zastanawiam się czy warto zakładać maximizer do mojej sześcioletniej endury w mc-sklepie, czy to solidna firma i czy warto się w to bawić..? Może lepiej  kupić coś nowego, jednak będzie to spory wydatek, a tak za 500zł. miałbym stuningowany silnik.  Co o tym sądzicie.