Skocz do zawartości
  • 0

Silniki elektryczne Minn Kota Endura

konopek2

Pytanie

Witam,

chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z tuningiem silnika Minn Kota 30 Endura?

Mianowicie, chodzi mi o to, czy wstawienie maximizera zamiast przełącznika daje 10% więcej mocy i zmniejsza 2 razy zużycie prądu? Takie efekty przedstawił autor na tej stronie http://www.multi-com.pilicka.pl/maximizer.html

Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nowa kupilem, nie mierzylem predkosci ile plynie, Wiekszosc czasu plywalem w polowie mocy i skanowalem dno bocznym sonarem :) Mysle ze gdy jest flauta to plynie z 6km/h. Wszystko to przeciez zalezy jaka lodz musi pchac. Osobiscie jakbym dobieral silnik to zalezalo by mi na tym aby mial optymalnie dobrany uciag do wielkosci lodzi, gdyz im wiekszy tym wiecej bierze pradu a przeciez chodzi nam o mozliwe najwieksza oszczednosc pradu. 

• 0

Panowie mam problem.Już 2 razy spalił się przełącznik zmiany biegów.Kable potopione.Ogromna temperatura się robi pod obudową.Po 1 awarii wymieniłem kable na grubsze ale nie pomogło.Silnik 30 ale łódeczka mała więc na pewno nie przeciążona.Wie ktoś co to może być?

• 0

Jeżeli pływasz głównie na piątym biegu to masz odpowiedź. Silniki na przełącznikach "tego nie lubią". Pobory prądu są tak duże, że najmniejsze nawet zaśniedzenie przełącznika wewnątrz powoduje iskrzenie i w efekcie wypalenie przełącznika. Nie bez przyczyny jest on objęty tylko 6 miesięczną gwarancją  ;)

• 0

busz231 ma racje ja tak mam jak płynę na 5 przez ok 30 min te kable oryginalne to lipa i się grzeją i silnik również w tylnej części . 

Zalogowałem się bo szukałem opinii na temat tego silnika mam taki sam tyle że kupiony w 2012 i posiada stopień naładowania 

został mi miesiąc do końca gwarancji i co ? i silnik głupieje na 5 biegu wibruje niemiłosiernie jak był nowy było ok a teraz jak sezon się zaczął to trzeba oddać masakra , i gdybym miał teraz kupować to na pewno bym nie kupił jeszcze raz minn koty no chyba że tą starą używaną . Średnio jestem zadowolony z jakości wykonania jak i samego użytkowania .

• 0

decyzja należy do ciebie.ja bym wysłał jaszcze na gwarancji i podał dokładne objawy.możesz także[jeśli nie ma plomb] odkręcić i zajrzeć pod czapę-nie ma tam nic skomplikowanego tylko przewody i przełącznik,może któraś wsuwka się poluzowała. 

• 0

Silnik Minn Kota Endura C2 Max. Podczas wysuwania wypadł plastikowy rumpel i coś drobnego, co oczywiście natychmiast wpadło do wody (jakiś drobny plastik?).

Nasuniecie go na aluminiowy trzpień i wsunięcie z powrotem w gniazdo wykazało, że podczas wysuwania brak jest oporu, a powinien wysuwać się stopniowo z charakterystycznym przeskakiwaniem. Jedynie przy max. wysunięciu jest niewielki opór i za chwilę cały rumpel jest w dłoni. Jak to naprawić?  

Edytowane przez n15

• 0

Jeżeli to Endura max 55 to powinno być to: 

https://www.fish307.com/minn-kota-trolling-motor-part-handle-assy-kit-endura-max-2990924-2990913/

Lepiej sprawdź czy to to.

Wielki plus silników Minn Kota to cena i dostępność części po wielu latach . Minus to koszt ich transportu z USA.

Ewentualnie może to wystarczy:

https://www.fish307.com/minn-kota-trolling-motor-part-handle-asy-outer-endura-max-2990924/

Prawdopodobnie blokada spręzynka i trzpień z tego elemenu wypadły.

Dla złapania własciwych numerów części wbij numer silnika ma minnkota.com i się upewnij na schemacie producenta co do numeru części. A później poszukaj na tej stronie co podałem..

Edytowane przez godski

• 0

Nic innego nie mogło wypaść jak sprężynka dociskająca kulkę lub kulka.

Co do zamawiania części z tego sklepu to jak zamówić cześć 43 i 54 ze schematu niżej?

Ja nie potrafię tego znaleść i zamówić. :(

https://www.fish307.com/content/schematics/minnkota/1994/55EX70EX.pdf

• Like 1

• 0

Czyli wszyscy producenci coraz większy badziew produkują.

Można zapomnieć o jakości starych produktów :(  :( .

Jedni większy drugi mniejszy  ;) .

Tutaj jest mały plusik że nawet po latach można dostać części do MK w przyzwoitych pieniądzach.

Ostatnio połamałem plastiki to coś wiem na ten temat.

• Like 1

• 0

Jedni większy drugi mniejszy  ;) .

Tutaj jest mały plusik że nawet po latach można dostać części do MK w przyzwoitych pieniądzach.

Ostatnio połamałem plastiki to coś wiem na ten temat.

U Joziego w piwnicy jest szansa dostać całą głowicę do MK 36.Po założeniu maxymizera została zdemontowana i czeka (star dobra produkcja z przełącznikiem biegów) :) .

• Like 1