Skocz do zawartości
  • 0

Silniki elektryczne Minn Kota Endura

konopek2

Pytanie

Witam,

chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z tuningiem silnika Minn Kota 30 Endura?

Mianowicie, chodzi mi o to, czy wstawienie maximizera zamiast przełącznika daje 10% więcej mocy i zmniejsza 2 razy zużycie prądu? Takie efekty przedstawił autor na tej stronie http://www.multi-com.pilicka.pl/maximizer.html

Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To ja zapytam czy w instrukcjach silników określony jest ich cykl pracy? Tzn przez jaki czas silnik może pracować z manetką odkręconą na 100%? Jeśli nie to ja rozumiem to tak, że urządzenie jest tak zaprojektowane, że powinno wytrzymać takie użytkowanie non stop.

Wiem, że w przypadku jednego z producentów tak było, prędkość maksymalna nie dłużej niż 30minut. 

Pamiętaj, że stockowo wyposażone silniki nie mają zwyczajowo problemów takich. W przypadku tego sklepu wchodziły w grę własne rozwiązania, niespotykane gdzie indziej - np. aktywne chłodzenie elektroniki sterującej w czapce silnika. To może być clue problemu a nie budowa silnika sama w sobie. Miałem kilka elektryków od pierdków 30lb do 3KW obecnie- wszystkie pracują na lifepo4 bez żadnych problemów, bardzo często na maksa przez wiele godzin. Żadnych incydentów. 

A w sumie jeszcze jedna myśl mi naszła odnośnie "zakazów" używania lion lifepo4 w tym sklepie. Może chodzi o uwolnienie się serwisu od napraw lub robienia tego za pieniądze także w trakcie gwarancji . 

• 0

Teraz dopiero zauważyłem, że to zalecenie o nie używaniu aku LiFePo4 to zalecenie konkretnego sklepu, a nie producenta. Jeśli dotyczy ono wyłącznie tuningowanych przez nich silników to może świadczyć o marnej jakości użytych regulatorach.To wiele wyjaśnia i jeśli o mnie chodzi mówi żeby trzymać się od tego sklepu z daleka.  Nie istotne jest czy to kompletny brak kompetencji, celowe wprowadzanie klientów w błąd czy zwykła asekuracja.

• 0

Teraz dopiero zauważyłem, że to zalecenie o nie używaniu aku LiFePo4 to zalecenie konkretnego sklepu, a nie producenta. Jeśli dotyczy ono wyłącznie tuningowanych przez nich silników to może świadczyć o marnej jakości użytych regulatorach.To wiele wyjaśnia i jeśli o mnie chodzi mówi żeby trzymać się od tego sklepu z daleka.  Nie istotne jest czy to kompletny brak kompetencji, celowe wprowadzanie klientów w błąd czy zwykła asekuracja.

That's I'm talking about. 

Skoro w USA zalecają konkretne modele lifepo4 do MinnKoty- oczywiście także z powodów biznesowych- to znaczy, że technologia akumulatorowa jest bezpieczna dla takiego sprzętu. 

Jest jeszcze jeden sklep, który informuje klientów o tym, by nie używać  takich ogniw. Sklep a nie producent. 

\

• 0

Do pontonu 2.1m 50 lbs to przesada. Bierz 40 lbs chyba że myślisz przyszłościowo o zmianie pływadła na większe. Ja mam przy pontonie 2,4m 30 lbs i lifepo4 50ah. Pływam regularnie dystans podczas wędkowania 7 km i nigdy nie rozładował mi się do końca. Zasięgu swojego zestawu nie poznałem ale silnik byłby 36 lbs optymalny. Maximizer do trolingowania warto, tylko przy mniejszych prędkościach daje on oszczędność.

• 0

Można naprawić. Rozebrać ( w zasadzie zniszczyć uszkadzając jak najmniej bo sklejone na stałe) i dorobić, przeczyścić, dogiąć przepalone styki. Czasami się udaje, czasami nie zawsze. Kupić nową biegówkę lub Maxi. Dwie opcje do wyboru. Czy oryginalne Maxi, wejdzie? Nie wiem bo nie miałem tego modelu ale jeżeli jest miejsce pod czapą i złącze "rączka-przełącznik biegów" jest takie samo jak do Maxi to powinno pasować. Skoro MC sklep montuje jakieś swoje maxymizery do tego modelu tzn. że jakoś tą elektronikę wciskają pod czapę. Gorzej że oryginalne pewnie nie będzie można dopasować do tego modelu skoro one są biegówkami. ENDURA MAX to silniki z oryginalnym Maxi i może taki by pasował. 

Najtańsza opcja naprawić przełącznik biegów i pływać jak najmniej zmieniając biegi. Pstrykanie wypala styki zwłaszcza gdy chce się wystartować "z buta" po postoju łodzi.

Wsadzenie oryginalnego maxi nie gwarantuje bezawaryjności. Oryginalne maxi tez padają po jakimś czasie lub kolizjach np. z linkami na śrubie, zielsku, itp.

• 0

Dzięki to do mojego silnika  55 lbs  :D  . Stronkę sobie zapisałem oby się nie przydała  ;)  fakt że  nie pływam na maksa