Maciej W. Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Zmarł Krzysztof Penderecki, podobno najwybitniejszy współczesny polski kompozytor i jeden z najbardziej uznanych twórców na świecie. Pewnie w obecnej sytuacji ta śmierć przemknie trochę obok nas. Myślę, że Mistrz się nie obrazi, jeśli w tym wątku, oprócz zapalenia świeczki, porozmawiamy sobie o rozumieniu muzyki. Bo twórczość Pendereckiego jest dla mnie całkowicie niezrozumiała, a nie spotkałem jeszcze nikogo (również muzykologa), kto zrozumiałym językiem pomógł by mi tę muzykę zrozumieć. Szczerze, to nawet nikt nie próbował. Stąd "podobno" na początku mojego wpisu. Zapamiętam Pendereckiego z batutą w Teatrze Wielkim. III Symfonia Góreckiego i niesamowita Beth Gibbons. RIP 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Niepowetowana strata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 [*] Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Nie moja muzyka- za głupi jestem ale był wybitny i uznany na całym świecie.. [*] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Świetna muzyka filmowa.[*] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekl Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Podobnie jak Krzysiek, nie trawiłem, co nie umniejsza w żaden sposób Jego wielkości. Na pewno pozostanie z nami na długo. Niech Mu ziemia lekką będzie [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Raz byłem na koncercie dyrygowanym przez Mistrza ! Nie wiele zrozumialem z tej muzyki. Jednak z rzadka, przez sekundy łapalem jakąś przestrzeń, perspektywę, wielkość. Tak, wielkość to chyba najlepsze słowo.No i potrafił przyjść, odwiedzić i chyba pogodzić się z Mikołajem Góreckim, choć wiemy, że ich relacje bywały trudne.Niech odpoczywa w spokoju. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Dyrygentem na pewno był świetnym. Z wiekiem, gdy pozbyłem się długich kudłów i dziurawej dżinsówki, przyszła ochota na odkrywanie nowej, innej muzyki. Wydawało mi się, że jeśli Chopina mogę słuchać na okrągło, wspomniany Górecki poruszył mną do głębi, to mogę spróbować i Pendereckiego. Niestety, natrafiłem na barierę nie do przeskoczenia. Ani to przyjemne dla ucha, ani zrozumiałe, a jedynie męczące. Chyba jest to muzyka pisana dla siebie samego i wąskiego grona fachowców obeznanych w konstruowaniu takich kompozycji, bo ciężko sobie wyobrazić, by wypełnione sale koncertowe w stu procentach kumały o co chodzi. Nie wspomnę o całych rzeszach wszelkiej maści autorytetów, które wycierają sobie gębę genialnością Mistrza, a o tej muzyce mają pojęcie znikome. Zmierzam do tego, że przypadek Pendereckiego skłania do refleksji, czy należy mówić o geniuszu człowieka, skoro nie posiadło się wiedzy na temat jego dzieła. Bo trudno mówić o geniuszu, tylko dlatego, że ktoś go takim okrzyknął. Pochylam głowę nad człowiekiem kultury, poświęconym i oddanym muzyce. Ona została i mam nadzieję, że uda mi się ją zrozumieć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Warto posłuchać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi