Skocz do zawartości

Abu Revo LT wymiana łożysk

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Chciałbym wymienić łożyska w Abu Revo LT. Czy optymalnym wyborem są te:

https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/511

Na eBay są z kolei jakieś inne pomarańczowe.

Mają służyć do łowienia w wersji light i ultralight.

Czy taka wymiana łożysk daje odczuwalną różnice w rzutach?

Edit.

Proszę o przeniesienie do innego: majsterkowanie

Edytowane przez atomic

Trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie nie znając Twoich oczekiwan i przeznacznia sprzętu.

Piszą ogólnie kattobi są wyższej jakości niż boca z pomarańczowymi osłonami.

Lozyska z linku są przeznaczone tylko do ultra lighta. Zakres do 12 graam i w tym przedziale są jednymi z najlepszych które dają świetne osiągi i zauważalne rezultaty.

Do przedziału ul i l bardziej polecam łożyska ceramiczne z sklepu który zalinkowales bądź łożyska mikro od Slp Works. (czarne ramki)

Edytowane przez Andan
  • Like 1

Ogólnie szukam właśnie kogoś na przegląd młynka i serwis bo z 3 lata nie wędkowałem, to może właśnie możesz mi kogoś polecić?

Oczywiście odpłatnie

Co do tej wymiany to warto kupić zapasowy pin i tą sprężynę blokująca łożysko w obudowie czy nie ma sensu?

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Na pewno pojemnością szpuli. "Nieażurowa" jest płytsza i nie ma informacji jakie ma łożysko/a. Ażurowa pomieści więcej linki i jest wyposażona w Hedgehog Studio original "AIR bearings". No i jeszcze coś napisali, że zredukowali możliwość przedostania się linki pod szpulkę. W przypadku tej pierwszej takiej informacji nie widzę. To tyle, co udało mi się wyczytać. 

Może niech się jeszcze wypowie ktoś, kto miał do czynienia z obiema szpulami.

Edytowane przez Koincydencja

Tylko z 7.8g orginał na 7.4g availa to tak średnio widzę sens za 600 zł. Mniej linki nawiń wyjedzie na to samo.

Być może nie tylko chodzi o masę.

Dzięki, a jak właśnie z tymi łożyskami. Czy oni dają 1 łożysko na osi szpuli czy są dwa jak w zestawie?

Edit.

Ten 7.8 g oryginał jest z całym osprzętem czy sama szpulka?

Nigdy nie miałem do czynienia z tymi szpulkami, więc się nie wypowiem. Opis Hedgehog Studio original "AIR bearings" sugeruje liczbę mnogą. 

Uzywalem pelnej szpulki (nieazurowej) z magnetykiem zpi. Moze i roznica w wadze szpulek jest znikoma ale uwazam ze warto. Z dobrym kijem zagada juz od 1gr (sprawdzone)

Na szpuli nieazurowej nie ma lozyska ceramiczniego kattobi air jak w azurowej jest chyba kattobi zr, nie pmietam dokladnie.

0c9b97b3b01a878b24ec23b182700578.jpg

Edytowane przez hose4ras
  • Like 5

Ale łożysko było 1 w zestawie czy były też to od strony obudowy?

Tylko jedno na szpuli. Avail nie daje zestawu lozysk do szpul.

Revo lt calkiem niezle sobie radzi na stockowej szpuli z dobrymi lozyskami. Moze warto zaczac od tego?

Edytowane przez hose4ras

Uzywalem pelnej szpulki (nieazurowej) z magnetykiem zpi. Moze i roznica w wadze szpulek jest znikoma ale uwazam ze warto. Z dobrym kijem zagada juz od 1gr (sprawdzone)

Na szpuli nieazurowej nie ma lozyska ceramiczniego kattobi air jak w azurowej jest chyba kattobi zr, nie pmietam dokladnie.

0c9b97b3b01a878b24ec23b182700578.jpg

Nie płaczesz za nim Arek? :D

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Czyli polecasz na oryginalnej szpuli wymienić łożyska na kattoboi air bfs?

Ten magnetyk dużo zmienia?

Mialem i katobi air bfs (Czerwone)ale polece Ci kattobi air.

Magnetyk pomaga w podoawaniu nielotow.

• Like 1

Jest jeszcze opcja szukać szpuli bfc 930 pro od zpi. Droższa ale ma łożyska zpi finesse i moduł hamulcowy w zestawie. Waga 6.8g z łożyskiem.

https://zpi-tuning.com/productinfo/bfc930pro-ltltzltx/

Off topic

Dla porównania teraz używam szpuli Chinskiej Momo 5.3g z łożyskiem i osiągi są marne. Linka (mebaru gate varivas 5lb 0.185 więc nie cienko) wchodzi między szpulkę a body. Generalnie bez porównania. Moim zdaniem szpule avail/zpi/ktf i innych poważnych firm tunningowych z JP są poza konkurencją.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Xiaou

Czyli polecasz na oryginalnej szpuli wymienić łożyska na kattoboi air bfs?

Ten magnetyk dużo zmienia?

Mialem i katobi air bfs (Czerwone)ale polece Ci kattobi air.

Magnetyk pomaga w podoawaniu nielotow.

A dlaczego zwykle AIR a nie BFS?

Kattobi air bfs ogranicza Cie do 10gr. Katobi air sa to lozyska ceramiczne w przeciwienstwie do czerwonych. pewnie widziales sugerowany zakres przynet dla poszczegulnych lozysk. Kattobi air obsluza Ci i 20gr.

Obojetnie ktore wybierzesz pamietaj zeby zaopatrzyc sie w oliwke ul, one musza miec mokro ???? Kupisz ja tez na hg studio.

Edytowane przez hose4ras
  • Like 1