Skocz do zawartości

Abu Revo LT wymiana łożysk

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, widziałem właśnie też tą oliwkę

Waham się tylko co do tego megnetyka bo to kolejne 50$ niestety

Te zwykłe AIR też startują podobnie jak BFS, bo na tym wykresie teoretycznie tak? Nie chodzi mi tutaj o 1g ale taki 3 czy 4g wobler źle lata po prostu

Edytowane przez atomic

To niby ponad 2 stówki, ale... bankowo docenisz precyzyjny hamulec. Waga szpulki to nie wszystko.

W jakich warunkach chcesz używać takich woblerków i konkretnie jakich, bo to ma ogromne znaczenie. Pękate, z systemem rzutowym latają fajnie. 5-cio centymetrowa Rapala Original może spowodować nerwicę. Jeżeli chcesz łowić np. w dużych rzekach, albo w jeziorze, to wg mnie lepiej łowić tradycyjną korbą.

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Tak, widziałem właśnie też tą oliwkę

Waham się tylko co do tego megnetyka bo to kolejne 50$ niestety

Te zwykłe AIR też startują podobnie jak BFS, bo na tym wykresie teoretycznie tak? Nie chodzi mi tutaj o 1g ale taki 3 czy 4g wobler źle lata po prostu

Powiem Ci ze do woblerow najlepiej mi sie sprawdzil aldebarar 51 z rocznika 2015 (nie bfs) ze szpulka avail i magnetykiem avail. Rzuty nielotami sa poprostu bezstresowe.

Rzucic np. Czeburaszka 1gr a woblerem 3-4 gr to zupelnie inna bajka. Osobiscie przestalem gonic kroliczka i do woblerow uzywam korby :) ale nie mowie ze sie nie da bo sie da. Na Twoim miejscu kupil bym tylko dobre ceramiczne lozyska i pobawil sie na stockowej szpuli, zobaczysz ile zyskasz na samumych lozyskach.

Małe rzeczki typowo pod pstrągi ale zestaw musi być finezyjny ew. do średnich co mają z 10 m szerokości.

Woblery typu kleniowego jak malutkie Salmo Tiny nie wchodzi w grę bo nie mam aż takich umiejętności żeby to wysłać gdziekolwiek.

No ale powiedzmy taki Salmo Minnow 5 F, mogę nim w tej chwili rzucać ale nie jest to pełen komfort i często kończy się brodą.

Większość rękodzieł pod pstrąga budowy minnowa waży z 4g nawet i 3g.

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Powiem Ci ze do woblerow najlepiej mi sie sprawdzil aldebarar 51 z rocznika 2015 (nie bfs) ze szpulka avail i magnetykiem avail. Rzuty nielotami sa poprostu bezstresowe.

Rzucic np. Czeburaszka 1gr a woblerem 3-4 gr to zupelnie inna bajka. Osobiscie przestalem gonic kroliczka i do woblerow uzywam korby :) ale nie mowie ze sie nie da bo sie da. Na Twoim miejscu kupil bym tylko dobre ceramiczne lozyska i pobawil sie na stockowej szpuli, zobaczysz ile zyskasz na samumych lozyskach.

Niestety w tej chwili wędkarstwo jest na ostatnim miejscu w kalendarzu czasu i jeśli łowiłbym dużo to pewnie na te małe ścieki wróciłbym do korbki ale jednak multiplikator to frajda z sama z siebie dla mnie i mogę trochę powalczyć.

Mi nie zależy na długich rzutach bo takich nie potrzebuje.

Dobre ceramiczne czyli np. kattobi AIR?

Co konkretnie zmienia magnetyk tuningowy?

Przy woblerach o ktorych piszesz czyli salmo 5 nie bedzie kolorowo, nawet z magnetykiem zpi. Trzeba nabrac wprawy i poznac multik. Tak jak pisalem wyzej tylko aldek z setem avail dal mi pelen komfort czyli energiczny wymach i woblerek leci bez kontroli kciuka, przyneta wpada do wody a szpulka sie zatrzymuje. Odleglosci zadowalajace :)

Ps. Oba moje multiplikatory (revo i aldebaran) dalej kraza wsrod uzytkownikow tego forum ????

Edit.

Ten magnetyk zpi dodaje do zajebistosci multika 10pkt.

Edytowane przez hose4ras

No właśnie o tym pisałeś. Szpula startuje ale ciężko z ustawieniem magnetyka i szpula wyprzedza. Ja bym skupił się na magnesach. Możesz kupić same magnesy i dołożyć/wymienić i zwiększyć siłę hamulca. Ten mag trax to słaby punkt. No i łożyska fabryczne w Revo zazwyczaj są kiepskie. Gorsze niż w shimano czy Daiwa.

tutaj co nieco po angielsku.

https://www.zpi-japan.com/products/ProspecMagTuneKit.html

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Xiaou
  • Like 1

Niestety w tej chwili wędkarstwo jest na ostatnim miejscu w kalendarzu czasu i jeśli łowiłbym dużo to pewnie na te małe ścieki wróciłbym do korbki ale jednak multiplikator to frajda z sama z siebie dla mnie i mogę trochę powalczyć.

Mi nie zależy na długich rzutach bo takich nie potrzebuje.

Dobre ceramiczne czyli np. kattobi AIR?

Co konkretnie zmienia magnetyk tuningowy?

Tak te

https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/13

Magnetyk zeiekszy sile hamowanie.... tzn hymm... uspokoji szpulke tak jak Mateusz napisal, nie bedzie brody juz na starcie. Jak zaczynalem zabawe z bfs z cc51s to naprawde musialem sie nauczyc tego multika. Stary system svs byl bardzo wymagajacy dla mnie jako swierzaka przy najlzejszych wabikach. Doszedlem do wprawy gdzie odrazu po samym wymachu delikatnie wyhamowywalem szpulke kciekiem i odpuszczalem, zatrzymywalem ja dopiero przy wpadnieciu przynety do wody. Ta stara maszynka moze do dzis konkurowac z aktualnymi konstrukcjami.

Mateusz pytales czy nie tesknie za revo... troche tesknie ale nie tak jak za cc51s [emoji24][emoji24][emoji24]

d3684c679af8310ecde4e2da13994e06.jpg

Cudo!!!

Edytowane przez hose4ras
  • Like 2

Dobra czyli podsumowując to oczywiście umiejętności do poprawy a do tego:

- łożyska kattobi AIR

- oliwka do łożysk

- magnetyk np. ten: https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/3487

Szpulę na ten moment sobie daruję i zobaczymy co z tego będzie.

Proszę tylko Was żeby ktoś zobaczył czy to co wybrałem jest kompatybilne z Abu Revo LT-L

(link do łożysk już mam wyżej), żebym źle nie zamówił.

Rozumiem, że ten magnetyk się po prostu wymienia? Aha i to nie polega na tym, że ustawiam go na maksymalną siłę tylko zmieniam tak jak w tej chwili w złożoności od przynęty i umiejętności?

Edytowane przez atomic

Hamulec ustawiasz tak samo jak dotychczas. Masz między innymi więcej możliwości dopasowania go do swoich potrzeb bo możesz dodatkowo zdjąć/dołożyć magnesy. Magnesy są mocniejsze i jest ich 14 sztuk a nie jak pamiętam 5. Poza tym ZPI podaje że dodatkowa osłona która jest z tyłu modułu kieruje siłę magnesów bezpośrednio na tarcze w szpuli.

Fajne jest to, że pojęcie "użyteczności" jest bardzo subiektywne. Szkoda, że nie miałem do czynienia z podkręconymi Abulcami, bo z Shimano to tylko Aldebaran 2016 bfs i trochę Calcutta Bfs (oba mocno "podkręcone") zrobiły na mnie pozytywne wrażenie. 

Może warto przetestować multiplikator z np. https://www.tacklewarehouse.com/Phenix_Bass_Recon_Elite_Casting_Rods/descpage-BREC.html w wersji 6-12 lb? Duuuużo się można dowiedzieć na temat "czy da się".

Dzięki i ten link, który podałem dla pewności pasuje do revo lt-l?

Z ciekawości jeszcze do UL jakich linek używacie bo ja w tej chwili żyłki 0.16

Tak zpi prospec mag tune kit jest kompatybilny z revo lt.

Jak w przyszlosci kupisz szpulke to bedziesz mogl odsprzedac komus stare czesci czyli stary magnetyk i stockowa szpule. Beda kompatybilne z abu revo 3 mgx i mgxtreme. Ja tak zrobilem i koszt magnetyka zpi mi soe zwrocil.

Na Twoim miejscu poczekal bym tydzien/ dwa. Dolar bedzie spadal. Aktualnie stoi ponad 4zl a jak znam zycie to przelicznik bedzie jeszcze bardziej niekozystny.

Co do zylki... testowalem, sprawdzila mi sie bardzo dobrze zylka dragona hm69 wlasnie 0,16, testowalem towniez fluoro ale.... plecionka to jest to!!

Edytowane przez hose4ras

Fajne jest to, że pojęcie "użyteczności" jest bardzo subiektywne. Szkoda, że nie miałem do czynienia z podkręconymi Abulcami, bo z Shimano to tylko Aldebaran 2016 bfs i trochę Calcutta Bfs (oba mocno "podkręcone") zrobiły na mnie pozytywne wrażenie.

Może warto przetestować multiplikator z np. https://www.tacklewarehouse.com/Phenix_Bass_Recon_Elite_Casting_Rods/descpage-BREC.html w wersji 6-12 lb? Duuuużo się można dowiedzieć na temat "czy da się".

Hubert podkrecone abu jednak zostaja troche za shimano... troche a przynajmniej te z ktorymi ja sie bawilem.

Za to nie mialem okazji pobawic sie z podkreconymi daiwami, mam na mysli ktf. Maly posmak dala mi szpulka zpi nrc001m ze stalym induktorem. Nie jest ona przeznaczona do ul ale komfort w porownaniu do stockowej szpuli byl nieporownywalny.

Edit.

@atomic pamietaj o narzedziu do wypychania pina.

Edytowane przez hose4ras
  • Like 1

Tak te

https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/13

Magnetyk zeiekszy sile hamowanie.... tzn hymm... uspokoji szpulke tak jak Mateusz napisal, nie bedzie brody juz na starcie. Jak zaczynalem zabawe z bfs z cc51s to naprawde musialem sie nauczyc tego multika. Stary system svs byl bardzo wymagajacy dla mnie jako swierzaka przy najlzejszych wabikach. Doszedlem do wprawy gdzie odrazu po samym wymachu delikatnie wyhamowywalem szpulke kciekiem i odpuszczalem, zatrzymywalem ja dopiero przy wpadnieciu przynety do wody. Ta stara maszynka moze do dzis konkurowac z aktualnymi konstrukcjami.

Mateusz pytales czy nie tesknie za revo... troche tesknie ale nie tak jak za cc51s [emoji24][emoji24][emoji24]

d3684c679af8310ecde4e2da13994e06.jpg

Cudo!!!

Zapewniam że ma się dobrze ????????????????????

Hubert podkrecone abu jednak zostaja troche za shimano... troche a przynajmniej te z ktorymi ja sie bawilem.

Za to nie mialem okazji pobawic sie z podkreconymi daiwami, mam na mysli ktf. Maly posmak dala mi szpulka zpi nrc001m ze stalym induktorem. Nie jest ona przeznaczona do ul ale komfort w porownaniu do stockowej szpuli byl nieporownywalny.

Edit.

@atomic pamietaj o narzedziu do wypychania pina.

Wpis roku castingowego UL!!!  Wielki szacunek Arku za mega obiektywizm bez "moje jest najlepsze". :good:  Każdy niech szuka swojej drogi. I o to chodzi... zapalić światełko w tunelu :) :clappinghands:  :good:  :good:

• Like 3

Ja byłem w sobotę w miejscu gdzie spotykam w roku 2 osoby. Tym razem spotkałem około 20. Po drodze na żwirowniach było pełno ludzi. Zdecydowałem że najbliższy czas spędzę jednak w domu.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka