MZieli10 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Skrzydełko Aglii nr 7 ma około 6,5 cm długości i 3,3 cm szerokości. Zdjęcie robione cegłofonem w marnym oświetleniu, ale chodziło o pokazanie różnic w rozmiarze a nie detali.U góry od lewej Mepps Aglia 5 i 7, dalej Vibraxy 4, 5 i 6W dolnym rzędzie pasiaste DAM Effzett 5, 6 i long bodaj 4. za nim Meppsy Aglia Long 4 i dwie 5 (Giant Killer) no a na skrajnej prawej faktycznie duża obrotówka - Long 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Ten Long nr 8 robi wrażenie.Na swoje potrzeby przerobiłem pierwszą historycznie wahadłówkę Mepps Spoon 3. w tej wahadłówce Mepps wykorzysał listek obrotówki Giant Killer'a wykonując w nim tylko dodatkowy otwór na dole. Ja jak widać poszedłem w przeciwną stronę.Tak tylko po to, aby porównać jej pracę z dyżym tandemem Suissex Tandem - bez obciążenia główką.Idąc dalej tropem Meppsa, gdzie odpowiednio listek Longa nr 4 i nr 3 zostały przerobione na Spoon nr 2 i nr 1 - Long 0 można przerobić na "Spoon nr 000", a Long 00 na "Spoon nr 0000".Sam od dawna wykonuję w ten sposób mikro wahadła, najlepiej się na to nadają właśnie listki longów, skrzydełka innych obrotówek też wykorzystuję, głównie wtedy, gdy małe skrzydełko jest wykonane z relatywnie grubej blachy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Obrotówki p. Kuziory: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mironek Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Skrzydełko Aglii nr 7 ma około 6,5 cm długości i 3,3 cm szerokości. Zdjęcie robione cegłofonem w marnym oświetleniu, ale chodziło o pokazanie różnic w rozmiarze a nie detali.U góry od lewej Mepps Aglia 5 i 7, dalej Vibraxy 4, 5 i 6W dolnym rzędzie pasiaste DAM Effzett 5, 6 i long bodaj 4. za nim Meppsy Aglia Long 4 i dwie 5 (Giant Killer) no a na skrajnej prawej faktycznie duża obrotówka - Long 8. Bardzo lubiłem te effezetki w czerwone paski(ale mniejsze) , ale dosyć szybko pasy ścierały się. Próbowałem je chronić malując bezbarwnym lakierem do paznokci, co na chwilę pomagało. Twoje egzemplarze wyglądają jak nówki, masz jakiś patent aby paski nie znikały? Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez mironek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Bardzo lubiłem te effezetki w czerwone paski(ale mniejsze) , ale dosyć szybko pasy ścierały się. Próbowałem je chronić malując bezbarwnym lakierem do paznokci, co na chwilę pomagało. Twoje egzemplarze wyglądają jak nówki, masz jakiś patent aby paski nie znikały?Bo to są nówki lub prawie nówki. W czystej wodzie bez zawad nie ma problemu. Gorzej gdy skrzydełko obrywa czasem piaskiem, kamieniami czy innymi twardymi przedmiotami w trakcie rzutów i prowadzenia. Woda z zawiesiną - jak moja Wisła- też nam nie pomaga. Czasem ratowałem się markerem. Lakierem traktowałem inne effzettki, żeby je ubrokatowić, ale troszkę za dużo i już pracowały gorzej lub bardziej skręcały żyłkę. Teraz prawdę mówiąc to olewam, ważne że jest czerwony akcent, a czy paski, kropki czy wytarte ciapli - jak wiruje to nie robi mi to różnicy. Moim rybkom też nie Tych effzettowych pasiaków w wersji de lux czy tam dressed (z biało -czerwonym chwostem z sierści jelenia) mam komplet 7 sztuk - od "0" do "6" plus chyba ten jeden long właśnie. Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez morrum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Skrzydełko Aglii nr 7 ma około 6,5 cm długości i 3,3 cm szerokości. Zdjęcie robione cegłofonem w marnym oświetleniu, ale chodziło o pokazanie różnic w rozmiarze a nie detali.U góry od lewej Mepps Aglia 5 i 7, dalej Vibraxy 4, 5 i 6W dolnym rzędzie pasiaste DAM Effzett 5, 6 i long bodaj 4. za nim Meppsy Aglia Long 4 i dwie 5 (Giant Killer) no a na skrajnej prawej faktycznie duża obrotówka - Long 8. Złowiłeś jakąś rybę na tego Longa nr 8? jak pracuje ta obrotówka?Czy jest to jedynie egzemplarz kolekcjonerski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Od pewnego czasu, to znaczy odkąd mnie okradli ze wszystkich przynęt w tym kilku pudeł unikatów staram się nie kolekcjonować przynęt a mieć tylko te do potencjalnego łowienia. Tak jest i z tą - ma budzić nieruchawe szczupaki, raczej w Szwecji. Jeszczejej nie próbowałem, boję się ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Koza Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Super temat, jak dla mnie to bardzo na czasie. Zacząłem z nudów podczas pandemii eksplorowac lokalne rzeczki w północnej Walii. Okazało się że są pełne pstrążków, większośc ryb od 10 do 30 cm, najbardziej łowną przynętą okazał się stary Mepps Aglia w rozmiarze 0, kolory złoto i srebro ale też i miedź. Ręcznie robione małe wahadła, kupione tu na forum też dają radę. Jednak ostatnio po kolejnej już wizycie i obławianiu znanych już dziur miałem na kiju sporo większe ryby i przy okazji pozrywałem troche blach. Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów jakie blachy (firmę, modele i rozmiary) te seryjne i rękodzieło polecacie na pstrągi. Temat przeczytałem od początku więc mam już pewien pogląd na wasze preferencje jednak warto myślę odświeżyc pamięć o obrotówkach, jako że sam przez te kilka lat wyjałem na obrotówki wiele fajnych ryb, jednak tematem łowienia pstrągów w małych zarośniętych rzeczkach na małe obrotówki zainteresowałem się dopiero niedawno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 zamów sobie blystkiabc.pl i bedziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajman Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 zamów sobie blystkiabc.pl i bedziesz zadowolony Testowałeś najmniejsze rozmiary błystek ABC cobra? Interesują mnie rozmiary 00 i 0.Praca i wykonanie bez zastrzeżeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Kol. @Marcin KozaZ seryjnych polecam Reder i Orion Lukrisa, błystki Effzett i błystki ABC. Z rękodzieła to masz spory wybór: Marcin Gałka, Rafał Ubik, Fryderyk Otton, Grzegorz Wadecki, Paweł Kasperowicz,Piotr Lipiec - kolejność nazwisk przypadkowa, mam przynęty wszystkich wymienionych i wszyscy gwarantują odpowiednią jakość. Jeśli kogoś pominąłem to przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Tak najmniejsze cobry 00 pracują bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Koza Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Dzięki za odpowiedź, pociągnie temat dalej. Mianowicie jakie modele blaszek ABC wam się sprawdzały na pstrągach ? Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat blaszek Riomes, Aszychminkach i Klepankach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) Nie wiem, jak obecnie ale kiedy kilka lat temu kupiłem błystki typu: http://blystkiabc.pl/category.php?id_category=6 prawie wszystkie miały problemy ze "startem" paletki. Trzeba było mocniej szarpnąć a i tak "gasły" przy wolniejszym prowadzeniu. Edytowane 7 Maja 2020 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymm Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Dzięki za odpowiedź, pociągnie temat dalej. Mianowicie jakie modele blaszek ABC wam się sprawdzały na pstrągach ? Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat blaszek Riomes, Aszychminkach i Klepankach ?Na Riomesy łowie już kilka lat pstrągi i klenie , super blaszki , wczoraj zamówiłem sobie kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 7 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 ja kupowałem abc w tym i zeszłym roku i wszystkie pracują bez zarzutu, ale niezależnie na które się zdecydujesz... abc, riomes, aszychminki itd... wszystkie będą dobre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 ja kupowałem abc w tym i zeszłym roku i wszystkie pracują bez zarzutu, ale niezależnie na które się zdecydujesz... abc, riomes, aszychminki itd... wszystkie będą dobre Faktycznie wyżej wymienione blaszki są dobre.Jeśli szukasz jeszcze lepszych i sprawdzonychto kup: - Celtę Rubleksa - Cometa Meppsa - I Mepssa Aglię !Na eksperymenty przyjdzie czas,gdy "opanujesz"klasyki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 A ja na Meppsy nie połowiłem ani pstrągów ani okoni. Za to na Redery czy Oriony sporo. To moje ulubione seryjne błystki... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 A ja na Meppsy nie połowiłem ani pstrągów ani okoni. Za to na Redery czy Oriony sporo. To moje ulubione seryjne błystki...To znakomite i co ważne, niezbyt drogie blaszki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 U mnie na okonie w rzekach sprawdzają się błystki srebne matowe REDER P MAT. Pracują bardzo ładnie prowadzone w ślimaczym tempie lub postawione w nurcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Koza Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Kol. @Lepton To nie jest tak że jestem zupełnie zielony w temacie łowienia na obrotówki, tak jak wcześniej mówiłem na obrotówki łowię od kilku lat, z tym że na większych wodach niż lokalne rzeczki. Co za tym idzie na większe obrotówki. Meppsy, Blue Foxy, obrotówki Dragona i wiele innych "klasyków" znam i posiadam. To w temacie łowienia pstrągów na zarośnietych rzeczach jestem nowiciuszem i szukam jakiś alternatyw dla Meppsów właśnie. Swoją drogą teraz te w większości produkowane w Chinach nie dorównują niestety jakością tym starym które od lat uparcie kupuje na różnych aukcjach i pchlich targach. Stąd moje zainteresowanie polskimi firmami i rękodziełem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Kupuj polskie produkty a zobaczysz, że niczym nie ustępują legendzie Meppsa, a często są znacznie lepsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Kol. @Marcin KozaZ seryjnych polecam Reder i Orion Lukrisa, błystki Effzett i błystki ABC. Z rękodzieła to masz spory wybór: Marcin Gałka, Rafał Ubik, Fryderyk Otton, Grzegorz Wadecki, Paweł Kasperowicz,Piotr Lipiec - kolejność nazwisk przypadkowa, mam przynęty wszystkich wymienionych i wszyscy gwarantują odpowiednią jakość. Jeśli kogoś pominąłem to przepraszam Oj, pominąłeś http://jerkbait.pl/user/59098-eluska/! Wstydź się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 A ja powiem, że mam z 8 obrotówek od Eluśki w różnych rozmiarach i pięknie wyglądają...ale z pracą to tak różnie... kilka mniejszych okoniowych ma duży problem ze startem... a te większe mocno 'biją' na kiju. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Oj, pominąłeś http://jerkbait.pl/user/59098-eluska/! Wstydź się... Nie posiadam linkowanych przez Ciebie obrotówek, więc w żaden sposób polecić ich nie mogę.Wszystkie, które wyżej poleciłem używam od lat, miałem na nie ryby, nadal noszę w pudełkach i nie mam problemów z ich pracą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi