Skocz do zawartości

OBROTÓWKI

Karpiu95

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma znowu tak wiele obrotówek, nawet uznanych twórców - rękodzielników w małych i bardzo małych rozmiarach które dobrze pracują, już od wpadnięcia do wody. Kupiłem kiedyś dwie "zerówki" znanego twórcy, i nie pracowały jak trzeba. Jedynka czy dwójka od niego jest świetna, natomiast zerówka pozostawiała wiele do życzenia jeżeli chodzi o pracę.

Przy małych rozmiarach obrotówek nie jest łatwo uzyskać idealną pracę, i wszystko składa się na poprawną pracę blaszki, grubość drutu, wielkość strzemiączka, wielkość koralika na korpusie i jego waga, czy też koralik zamiast beczułki nad stożkiem lub odwrotnie.

Sam robię obrotówki, i poskładać coś co połowi i będzie dobrze pracować w każdych warunkach nie jest tak znowu łatwo jak pokazują nieraz na youtubie  ;) , ale się udaje. 

Fajnymi obrotówkami jakie spotkałem w sklepie są przeciążone obrotówki Water King'a. Świetnie pracują, i co najważniejsze łowią ryby, choć zazwyczaj matowię skrzydełka bo nie lubię takich mocno błyszczących. Te błyszczące na mocno trąconej wodzie robią robotę.

post-62128-0-97722900-1588944111_thumb.jpg

Edytowane przez rally
  • Like 1

Ja od siebie polecę takie cuś https://wedkarskifart.pl/47_glan-gliwa, nie skręca jakoś drastycznie żyłki, dobrze lata no i łowi, głownie szczupaki i okonie (okonie tylko na trójkę). Minusem zabawa z wymianą kotwicy, ja ucinam oczko i drugą wstawiam na kółko. 

• Like 1

Ja od siebie polecę takie cuś https://wedkarskifart.pl/47_glan-gliwa, nie skręca jakoś drastycznie żyłki, dobrze lata no i łowi, głownie szczupaki i okonie (okonie tylko na trójkę). Minusem zabawa z wymianą kotwicy, ja ucinam oczko i drugą wstawiam na kółko. 

Ja szczupaki 5-tkami glan gliwa kiedyś łowiłem i fajnie kręciły. Które modele trójek konkretnie ci się sprawdzają?(rodzaj paletki i kolor)

Ja szczupaki 5-tkami glan gliwa kiedyś łowiłem i fajnie kręciły. Które modele trójek konkretnie ci się sprawdzają?(rodzaj paletki i kolor)

Glownie aglo ćma i jętka, jakoś na longi mi nic nie pyknęło, kolor oczywiście biała paletka z czerwonymi paskami to obowiązkowo must have???? później biala paletka i kropy czerwone i niebieskie, z odblasków tylko żółta paleta i czarne kropki ale to pewnie zalezne od łowiska wszystko. U mnie okonie walą w 3 chętniej niż 2 nie wiem czemu ???? szczupaki po sam krętlik połykały może z racji rozmiaru... Kurde aż mnie teraz naszło żeby kupić kilka sztuk ????

A ja powiem, że mam z 8 obrotówek od Eluśki w różnych rozmiarach i pięknie wyglądają...ale z pracą to tak różnie... kilka mniejszych okoniowych ma duży problem ze startem... a te większe mocno 'biją' na kiju.

U mnie podobnie. Ładne sa, kotwice ostre, ale z praca tak sobie- niektóre super, inne słabiutko.

• 3 miesiące temu...

Używam obrotówki wielu firm. Z wyrobów o rozsądnej cenie polecam ofertę firmy "Riomes". Jednak najbardziej cenie rękodzieło Roberta Taszarka (tego Roberta ;)

Głównie nastawiam się na okonie i te cudeńka robią robotę (szczególnie model z matową srebrną paletką) :) Nie są tanie, ale skorzystałem ze spotkania z Robertem na tegorocznym zlocie na Żarnowcu i musiałem dokupić kilka na zapas :D

Używam obrotówki wielu firm. Z wyrobów o rozsądnej cenie polecam ofertę firmy "Riomes". Jednak najbardziej cenie rękodzieło Roberta Taszarka (tego Roberta ;)

Głównie nastawiam się na okonie i te cudeńka robią robotę (szczególnie model z matową srebrną paletką) :) Nie są tanie, ale skorzystałem ze spotkania z Robertem na tegorocznym zlocie na Żarnowcu i musiałem dokupić kilka na zapas :D

Też taszarkowych używam - świetne rękodzieło :)

• 3 tygodnie później...

Ciekawy korpus ma obrotowka  Vibric Rooster Tail.

Jest to ksztalt stozka asymetrycznego, tzw. "kopnietego".

To powoduje nie skrecanie linki podobnie jak w obrotowkach  Manyfik. 

s-l640.jpg   

Mam też taką obrotówkę, ale nigdy nią nie łoiłem.

Korpus jest asymetryczny, ale nie przyklejony do drucianej osi obrotówki, czy to taki jest mój egzemplarz, czy też wszystkie są tak robione?

- MieczyslawS !

Wszystkie są tak robione.

I te korpusy w ksztalcie "toporkow" z firmy Manyfik tez luzno obracaja sie na drucie.

Calkiem podone do Manyfik'a sa obrotowki SPRO AXE SPINNER.

Wedlug ich wzorow frezuje sam takie korpusiki i moge smialo powiedziec, ze to dziala.

Tzn. kotwiczka nie obraca sie w czasie sciagania.

• 11 miesięcy temu...

Ja nigdy nie spotkałem lepiej kręcących niż Mosca. Chodzi tu głównie o ich długowieczność. One pracują zawsze tak samo. Gdy kupisz i są nowe kręcą pięknie. Poleżą rok w pudełku wyciągasz, rzucasz i nadal tak samo pracują. Z mepps mam wrażenie że jak polezy rok,dwa to już nie kreci jak gdy był nowy. A te Mosca bez żadnego serwisu, wymiany rozrządu, DPF działa idealnie. Kiedyś kupiłem jedna w sklepie stacjonarnym przez przypadek. Ciężko je kupić, mam jeszcze z 3-4. Oszczędzam jak Jarek na służbie zdrowia. Do innych jakie w życiu przerobiłem zawsze po czasie coś miałem. U Piotr Lipca po jakimś czasie skrzydełko z srebrnego mi się zrobiło niemal czarne, ciul wie jakby jakiejś reakcji dostał metal. ABC te po roku zmatowiały, jakby gorzej kręciły. Jak pisałem ja nie serwisuje, wrzucam w pudełko i wyciągam za rok. Jak nowe to niemal wszystkie kręcą pięknie, ale jak woda wejdzie w tryby robi się selekcja dobrych i słabych. Eluski tez miałem, reklamowlem, słaba praca mi się trafiła.

Edytowane przez Gnat
  • Like 2