Skocz do zawartości

Złoto

Jar1808

Rekomendowane odpowiedzi

Gość szkutnik

W ogóle energetyczne spółki już kilka lat nie płacą dywidendy i nie zapowiada się żeby się to zmieniło. Banki najprawdopodobniej w tym roku nie też będą płaciły dywidendy.

Ja mam listę kilkunastu porządnych spółek na które poluję i od długiego czasu płacą dywidendę i liczę się z tym że w tym roku będzie symboliczna lub nie będzie jej w cale (np PZU) ale jak kurz opadnie to pewnie wrócą do wypłat. Wiadomo że część spółek zaczyna walić w h..ja i wtedy wypad z portfela. Ważna jest dywersyfikacja i zakupy przemyślane i stopniowe. Spółki muszą mieć stabilny biznes, zwiększać przychody i zyski.

Lepiej się na takiej strategii wychodzi niż większość na spekulacji, a do tego życie bezstresowe.

Edytowane przez szkutnik

Prawie wszystkie złotówki wymieniłem miesiąc temu na $, Euro, Funty i franki - mniej więcej po 25 % z każdej waluty. Mam wrażenie, że złotówka wkrótce straci jeszcze sporo.

Poczekajmy na dodruk złotówek, ogłoszenie wyników inflacji i kilka innych rewelacji odnośnie naszej gospodarki.

Też się spodziewam takiego scenariusza.

Ale dziś dostałem tu uspokojenie.

Za późno na zakup walut , podobno.

:)

Prawie wszystkie złotówki wymieniłem miesiąc temu na $, Euro, Funty i franki - mniej więcej po 25 % z każdej waluty. Mam wrażenie, że złotówka wkrótce straci jeszcze sporo.

Poczekajmy na dodruk złotówek, ogłoszenie wyników inflacji i kilka innych rewelacji odnośnie naszej gospodarki.

Czyżbyś uważał , że skoro wszyscy czyli cała unija "przyjęła" pakiety pomocowe to tylko złotówki będą drukować ? No przyznam szczerze, że nie wim, nie wim ...

A wielcy to którzy ?

Usa,Chiny,oraz Opec,Arabia saudyjska 9 marca przeceniła baryłkę ropy z około 48 na 32usd,9marca na wszystkich giełdach światowych rozpoczęła się gwałtowna przecena walorów,aktualnie mamy około 26usd za baryłkę,ostatnio taki kurs był w 2016,

Chiny, USA, Rosja, Izrael

Usa,Chiny,oraz Opec,Arabia saudyjska 9 marca przeceniła baryłkę ropy z około 48 na 32usd,9marca na wszystkich giełdach światowych rozpoczęła się gwałtowna przecena walorów,aktualnie mamy około 26usd za baryłkę,ostatnio taki kurs był w 2016,

Aha.

Co do cen paliwa jakie teraz mamy to dalej jesteśmy  krojeni.  Orlen vs Auchan było w tym tygodniu różnicy ~ 0,60 PLN / L -ON 

Pamiętam jak na wiosnę 2016 było tanie paliwo za ON na stacji płaciłem 3.20 /litr  w porywach było nawet 3.10 !!  Do 2 z przodu nie spadło .

Ale patrząc teraz na wykresy to w 2016  baryłka ropy kosztowała  ~ 43 $ a zielony był  ~ 3.70 PLN     = 159.1 PLN

z ubiegłego tygodnia   baryłka brent  28.50 $  a zielony  4.25 PLN = 121.12 PLN 

wiem wiem muszą sprzedać zgromadzone zapasy .... ale jak ropa na świecie drożeje to reakcja jest natychmiastowa default_smile.png

wczoraj stacja makro Poznań  Pb 95 2,99 !!! 

A Orlen  nawet 4,44 i pełno bilbordów z Kubicą jakie to tanie paliwo mają ... 

Edytowane przez M a r a s

Ja patrzę na to w ten sposób. Mogę podjechać na Orlen, co czasem robię z powodów patriotycznych. Mogę też na Auchan, gdy chce zaoszczędzić kilkanaście PLN. Wolny wybór.
Co do opodatkowania. Dochodowy można by zlikwidować i nie byłoby tragedii, bo koszty obsługi są bardzo wysokie.

• Like 1

Też się spodziewam takiego scenariusza.

Ale dziś dostałem tu uspokojenie.

Za późno na zakup walut , podobno.

:)

Daniel, może za późno a może jeszcze nie. Bo jak Euro przeskoczy magiczne 4,6 to poszybuje na 5 z przodu. Wtedy też będzie można powiedzieć, że za późno.

Tego się możemy domyślać jedynie. Ja kupowałem waluty jak euro było po 4,22 czy 23, za dolara 3,85, za funta 4,9ileś i tylko z frankiem się spóźniłem.

A wiecie, 2 lata zawodowo handlowałem/spekulowałem walutowymi kontraktami różnicowymi.
Głównie EUR/USD, ale też AUD/USD, NZD/USD, CHF/PLN, EUR/PLN.
Najlepszy zarobek na CHF i EUR. Bardzo długo chodziły w prostym kanale cenowym.

Stresujące zajęcie. Trzeba pilnować wystąpień. Długoterminowo nie polecam.

• Like 3

Czyżbyś uważał , że skoro wszyscy czyli cała unija "przyjęła" pakiety pomocowe to tylko złotówki będą drukować ? No przyznam szczerze, że nie wim, nie wim ...

Sławku absolutnie tak nie uważam ale nie śmiał bym porównywać wartości twardych walut do naszej złotówki. Pewnie oni tez zrobią dodruki ale jak mocna jest nasza waluta widać po każdym kryzysie. Wystarczy lekkie wahnięcie i większość inwestorów z niej ucieka. A mam wrażanie, że najciekawsze dopiero przed nami i tych wahnięć będziemy mieli za chwilę sporo.

W 2008 roku kurs złotówki w stosunku do euro spadł o 30 %. Teraz też mamy kryzys a mieć będziemy jeszcze większy. Jeśli sytuacja się powtórzy Euro będzie kosztować ponad 5 zł i to grubo. Dolar przed kryzysem był po 2,2 a po kryzysie po 3,4 a przecież kryzys zaczął się od amerykańskiego banku inwestycyjnego.

Poza tym nie śmiałbym również porównywać naszej gospodarki do takich na przykład Niemiec. A jak słyszę w telewizji, że wkrótce ich dogonimy to pozostaje mi się uśmiechnąć pod nosem

A wiecie, 2 lata zawodowo handlowałem/spekulowałem walutowymi kontraktami różnicowymi.

Głównie EUR/USD, ale też AUD/USD, NZD/USD, CHF/PLN, EUR/PLN.

Najlepszy zarobek na CHF i EUR. Bardzo długo chodziły w prostym kanale cenowym.

Stresujące zajęcie. Trzeba pilnować wystąpień. Długoterminowo nie polecam.

Karol ja nie traktuję kupienia walut jako zarobek. Robię to dla mojego własnego spokoju psychicznego :)

Daniel, może za późno a może jeszcze nie. Bo jak Euro przeskoczy magiczne 4,6 to poszybuje na 5 z przodu. Wtedy też będzie można powiedzieć, że za późno.

Tego się możemy domyślać jedynie. Ja kupowałem waluty jak euro było po 4,22 czy 23, za dolara 3,85, za funta 4,9ileś i tylko z frankiem się spóźniłem.

Zobaczymy czy nie będzie próby przeprowadzenie referendum w sprawie italexitu :rolleyes:

Edytowane przez szkutnik
  • Like 1