Skocz do zawartości

Złoto

Jar1808

Rekomendowane odpowiedzi

kruz,

wiem, dobrze mieć w domu trochę EUR, CHF, USD... i złota, srebra bulionowego.

Ja teraz stawiam na giełdę ;p

Myślę że masz rację,złoto i waluty są na górce,giełda na minimach,wybór jest prosty,tylko aby bawić się w inwestycje giełdowe trzeba posiadać troszke wiedzy i stalowe nerwy

Myślę że masz rację,złoto i waluty są na górce,giełda na minimach,wybór jest prosty,tylko aby bawić się w inwestycje giełdowe trzeba posiadać troszke wiedzy i stalowe nerwy

"posiadać troszke wiedzy" - to jest dla mnie kluczowe :) Zawsze można ją zdobyć ale ...

"posiadać troszke wiedzy" - to jest dla mnie kluczowe :) Zawsze można ją zdobyć ale ...

Ale ta wiedza dużo kosztuje,najlepiej podzielić swoj kapitał na trzy cześci,jeżeli stracisz jedna zostaje jeszcze druga i trzecia,nigdy nie kupuj za wszystko jednej spółki,najlepiej mieć w portfelu około 5,fachowo to nazywa się dywersyfikacja  portfela

Ale ta wiedza dużo kosztuje,najlepiej podzielić swoj kapitał na trzy cześci,jeżeli stracisz jedna zostaje jeszcze druga i trzecia,nigdy nie kupuj za wszystko jednej spółki,najlepiej mieć w portfelu około 5,fachowo to nazywa się dywersyfikacja  portfela

Ja zarabiam na czymś innym a zabawy w giełdę pozostawię tym, którzy mają chęci się w to bawić. Wiedzy "tajemnej" tez nie mam zamiaru zdobywać. :)

A wracajając do naszych postów z dzisiejszego poranka odnośnie cen walut . Rano dolara można było kupić za 4,15 teraz jest po 4,21 ....

Edytowane przez kruz

Usa,Chiny,oraz Opec,Arabia saudyjska 9 marca przeceniła baryłkę ropy z około 48 na 32usd,9marca na wszystkich giełdach światowych rozpoczęła się gwałtowna przecena walorów,aktualnie mamy około 26usd za baryłkę,ostatnio taki kurs był w 2016,

https://edition.cnn.com/2020/04/01/business/oil-prices-crash-storage-space/index.html

A wiecie, 2 lata zawodowo handlowałem/spekulowałem walutowymi kontraktami różnicowymi.

Głównie EUR/USD, ale też AUD/USD, NZD/USD, CHF/PLN, EUR/PLN.

Najlepszy zarobek na CHF i EUR. Bardzo długo chodziły w prostym kanale cenowym.

Stresujące zajęcie. Trzeba pilnować wystąpień. Długoterminowo nie polecam.

Jakie są rzeczywiste koszty takiej zabawy aktualnie ? I nie chodzi mi o tematy krótkie, ale o te trochę dłuższe też.

Ja pytam o aktualne koszty obsługi takiej zabawy czyli opłaty, prowizje i podatki, a nie o to ile można stracić lub zyskać bo wyobraźcie sobie, że doskonale sobie zdaję sprawę ile można wtopić albo, że można troszkę zarobić.

Edytowane przez Sławek Nikt

Inwestycja w ziemię najlepsza. Najlepiej hektary pola uprawnego a potem za x lat na działki budowlane przekształcić . Po za tym jak ktoś ma 30 arów i chce mu się tyrać to 50-100 kółek po sezonie zostanie. Trzeba chcieć a dużej ilości się nie chce. Domy na wsiach jak na Ukrainie ale 2 anteny cyfrowego albo innego  tv muszą wisieć. Echh

Edytowane przez biturbo

Inwestycja w ziemię najlepsza. Najlepiej hektary pola uprawnego a potem za x lat na działki budowlane przekształcić . Po za tym jak ktoś ma 30 arów i chce mu się tyrać to 50-100 kółek po sezonie zostanie. Trzeba chcieć a dużej ilości się nie chce. Domy na wsiach jak na Ukrainie ale 2 anteny cyfrowego albo innego  tv muszą wisieć. Echh

A co to za kólka?

• Like 1

Najpierw sprawdź jakie są aktualne warunki kupna tych hektarów a później dopiero pisz. Tzn jakie warunki musi kupujący spełniać.

Od kilku lat nie jest to takie proste.

• Like 3

Panowie mam takie pytanie wiadomo co się dzieje do okoła , mam pytanko co sądzicie na temat trzymania oszczędności w złotówkach, ewentualnie czy jest ktoś kto orientuje się bardziej w inwestycjach , wiadomo teraz złoto jest bardzo drogie czy sądzicie jest sens lokowania oszczędności w tym kruszcu, dzięki wielkie za poważne odpowiedzi , pozdrawiam serdecznie !

Temat troche zlozony i odpowiedz zalezy od wielu, wielu czynnikow. Ja postaram sie napisac kilka zdan na podstawie moich skromych doswiadczen z ostatnich kilkunastu tygodni. Dodam, ze dopiero od niedawna zajalem sie tematem z tej bardziej praktycznej strony.

Pierwsza kwestia. Kupowanie zlota na gorce. Pamietam kiedy ok roku temu zaczlalem przygladac sie zlotu jako inwestycji. Kosztowalo wtedy ok £1000 za uncje. Int trabil ze jest drogo. Spasowalem. Wrocielm do tematu kilkanascie tyg temu. Jest za £1300. No coz kupilem za £1300 wierzac, ze zloto uchroni moje oszczednosci przed zjadajaca je inflacja. Nie mysle tu o jakims zysku. Chce uchronic swoje oszczednosci. Przygladam sie rowniez zlotu jako lokacie majatku na czas "zlotej jesieni" ale to osobny temat :)

PS Kupujemy tylko zlote monety. Sztabkom i papierowemu zlotu mowimy nie. 

Na you tubie jest wiele fajnych materialow ktore warto obejrzec zanim zaczniemy zamieniac nasze ciezko zarobione pieniazki na aktywa. Czasy ktore mamy przed soba beda trudne i dla swiezo upieczonego inwestora wieksza szansa na popelnienie bolesnego i kosztownego bledu. Nie wyobrazam sobie wydania pieniedzy na cos ot tak bo ktos powiedzial. Ja juz w pierwszych dwoch tygodniach nauczylem sie zeby nie kupowac jednego aktywa za wszystko co mam. Kawalek po kawalku wydaje sie lepsza metoda. Nie sposob wstrzelic sie w dolek. Wydajac cala gotowke tracimy szanse ze upolujemy cos lepszego. 

Oprocz zlota zainwestowalem w Bitcoina jako alternatywe dla gotowki. Wg niektorych papierowy pieniadz sie konczy i do kryptowaluty nalezy przyszlosc. Mozna sie oczywiscie spierac czy to sensowny ruch ale ja po zrobieniu sondy wsrod przyjaciol i obejrzeniu wielu materialow na you tube itd zdecydowalem ze czesc pieniedzy poplynie w tym kierunku.

Kwestia gieldy. Niestety to grubsza akcja. Nie czuje sie na silach w tym momencie azeby "zadebiutowac" na gieldzie bo wydaje mi sie ze to bardziej zlozona kwestia. Wymagajaca czasu i pozadnej edukacji. Poza tym wielu z moich znajomych poplynelo na gieldzie pomimo tego ze spedzili inwestujac na niej wiele lat.

Nieruchomosci. Na razie odpuszczam. 

Grunty. Podrozaly w ostatnich latach. Niestety trzeba sie doktoryzowac zeby nie wpasc na mine. Uklady, ukladziki odgrywaja tu role. Na razie odpuszczam. 

Edytowane przez Luckyguliver

Najpierw sprawdź jakie są aktualne warunki kupna tych hektarów a później dopiero pisz. Tzn jakie warunki musi kupujący spełniać.

Od kilku lat nie jest to takie proste.

Pisałem w co zainwestować a nie jakie warunki musisz spełniać. Czytaj ze zrozumieniem a dopiero później pisz.

A warunek jest taki że trzeba przeskoczyć na krus.