korol Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) kruz,wiem, dobrze mieć w domu trochę EUR, CHF, USD... i złota, srebra bulionowego.Ja teraz stawiam na giełdę ;p Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez korol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zobaczymy czy nie będzie próby przeprowadzenie referendum w sprawie italexitu Wtedy pewnie może być kicha z Euro. Ale zawsze jednym kliknięciem można sprzedać/zamienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 kruz,wiem, dobrze mieć w domu trochę EUR, CHF, USD... i złota, srebra bulionowego.Ja teraz stawiam na giełdę ;p Ja jestem na to za głupi więc się w to nie bawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychu1961 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 kruz,wiem, dobrze mieć w domu trochę EUR, CHF, USD... i złota, srebra bulionowego.Ja teraz stawiam na giełdę ;p Myślę że masz rację,złoto i waluty są na górce,giełda na minimach,wybór jest prosty,tylko aby bawić się w inwestycje giełdowe trzeba posiadać troszke wiedzy i stalowe nerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Myślę że masz rację,złoto i waluty są na górce,giełda na minimach,wybór jest prosty,tylko aby bawić się w inwestycje giełdowe trzeba posiadać troszke wiedzy i stalowe nerwy"posiadać troszke wiedzy" - to jest dla mnie kluczowe Zawsze można ją zdobyć ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychu1961 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 "posiadać troszke wiedzy" - to jest dla mnie kluczowe Zawsze można ją zdobyć ale ...Ale ta wiedza dużo kosztuje,najlepiej podzielić swoj kapitał na trzy cześci,jeżeli stracisz jedna zostaje jeszcze druga i trzecia,nigdy nie kupuj za wszystko jednej spółki,najlepiej mieć w portfelu około 5,fachowo to nazywa się dywersyfikacja portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Polecam inwestycję w książkę "Inteligentny inwestor" Benjamin Graham. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 ..."Bo srebro i złoto to nic, chodzi o toby zdrowym być i więcej nic"...Czego Wam i sobie życzę 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 zgadzam się, ale jeszcze lepiej być zdrowym i zamożnym 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Ale ta wiedza dużo kosztuje,najlepiej podzielić swoj kapitał na trzy cześci,jeżeli stracisz jedna zostaje jeszcze druga i trzecia,nigdy nie kupuj za wszystko jednej spółki,najlepiej mieć w portfelu około 5,fachowo to nazywa się dywersyfikacja portfelaJa zarabiam na czymś innym a zabawy w giełdę pozostawię tym, którzy mają chęci się w to bawić. Wiedzy "tajemnej" tez nie mam zamiaru zdobywać. A wracajając do naszych postów z dzisiejszego poranka odnośnie cen walut . Rano dolara można było kupić za 4,15 teraz jest po 4,21 .... Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez kruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Jest Graham, ale jeszcze Hull, Haugen, Fabozzi, Damodaran, Brigham, Aczel - taka klasyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Usa,Chiny,oraz Opec,Arabia saudyjska 9 marca przeceniła baryłkę ropy z około 48 na 32usd,9marca na wszystkich giełdach światowych rozpoczęła się gwałtowna przecena walorów,aktualnie mamy około 26usd za baryłkę,ostatnio taki kurs był w 2016,https://edition.cnn.com/2020/04/01/business/oil-prices-crash-storage-space/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychu1961 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 https://edition.cnn.com/2020/04/01/business/oil-prices-crash-storage-space/index.htmlBardzo ciekawy artykuł,dający do myślenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 A wiecie, 2 lata zawodowo handlowałem/spekulowałem walutowymi kontraktami różnicowymi.Głównie EUR/USD, ale też AUD/USD, NZD/USD, CHF/PLN, EUR/PLN.Najlepszy zarobek na CHF i EUR. Bardzo długo chodziły w prostym kanale cenowym. Stresujące zajęcie. Trzeba pilnować wystąpień. Długoterminowo nie polecam. Jakie są rzeczywiste koszty takiej zabawy aktualnie ? I nie chodzi mi o tematy krótkie, ale o te trochę dłuższe też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 bywa że ponad 100% kapitału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie ma sensu. Osoba prywatna nie ma szans. Tutaj trzeba w pełni się oddać oraz mieć mocne nerwy. Pomijając wiedzę.Długoterminowo pewnie stracisz. No chyba, że zostaniesz dużym brokerem Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez korol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja pytam o aktualne koszty obsługi takiej zabawy czyli opłaty, prowizje i podatki, a nie o to ile można stracić lub zyskać bo wyobraźcie sobie, że doskonale sobie zdaję sprawę ile można wtopić albo, że można troszkę zarobić. Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Wystarczy sprawdzić prowizje u brokera, doliczyć spread, a o podatek (19%) się nie musisz martwić bo jak będzie tzn że zarobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Inwestycja w ziemię najlepsza. Najlepiej hektary pola uprawnego a potem za x lat na działki budowlane przekształcić . Po za tym jak ktoś ma 30 arów i chce mu się tyrać to 50-100 kółek po sezonie zostanie. Trzeba chcieć a dużej ilości się nie chce. Domy na wsiach jak na Ukrainie ale 2 anteny cyfrowego albo innego tv muszą wisieć. Echh Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez biturbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Inwestycja w ziemię najlepsza. Najlepiej hektary pola uprawnego a potem za x lat na działki budowlane przekształcić . Po za tym jak ktoś ma 30 arów i chce mu się tyrać to 50-100 kółek po sezonie zostanie. Trzeba chcieć a dużej ilości się nie chce. Domy na wsiach jak na Ukrainie ale 2 anteny cyfrowego albo innego tv muszą wisieć. Echh A co to za kólka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Inwestycja w ziemię najlepsza. Najlepiej hektary pola uprawnego a potem za x lat na działki budowlane przekształcić . Po za tym jak ktoś ma 30 arów i chce mu się tyrać to 50-100 kółek po sezonie zostanie. Trzeba chcieć a dużej ilości się nie chce. Domy na wsiach jak na Ukrainie ale 2 anteny cyfrowego albo innego tv muszą wisieć. EchhNajpierw sprawdź jakie są aktualne warunki kupna tych hektarów a później dopiero pisz. Tzn jakie warunki musi kupujący spełniać.Od kilku lat nie jest to takie proste. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Panowie mam takie pytanie wiadomo co się dzieje do okoła , mam pytanko co sądzicie na temat trzymania oszczędności w złotówkach, ewentualnie czy jest ktoś kto orientuje się bardziej w inwestycjach , wiadomo teraz złoto jest bardzo drogie czy sądzicie jest sens lokowania oszczędności w tym kruszcu, dzięki wielkie za poważne odpowiedzi , pozdrawiam serdecznie !Temat troche zlozony i odpowiedz zalezy od wielu, wielu czynnikow. Ja postaram sie napisac kilka zdan na podstawie moich skromych doswiadczen z ostatnich kilkunastu tygodni. Dodam, ze dopiero od niedawna zajalem sie tematem z tej bardziej praktycznej strony. Pierwsza kwestia. Kupowanie zlota na gorce. Pamietam kiedy ok roku temu zaczlalem przygladac sie zlotu jako inwestycji. Kosztowalo wtedy ok £1000 za uncje. Int trabil ze jest drogo. Spasowalem. Wrocielm do tematu kilkanascie tyg temu. Jest za £1300. No coz kupilem za £1300 wierzac, ze zloto uchroni moje oszczednosci przed zjadajaca je inflacja. Nie mysle tu o jakims zysku. Chce uchronic swoje oszczednosci. Przygladam sie rowniez zlotu jako lokacie majatku na czas "zlotej jesieni" ale to osobny temat PS Kupujemy tylko zlote monety. Sztabkom i papierowemu zlotu mowimy nie. Na you tubie jest wiele fajnych materialow ktore warto obejrzec zanim zaczniemy zamieniac nasze ciezko zarobione pieniazki na aktywa. Czasy ktore mamy przed soba beda trudne i dla swiezo upieczonego inwestora wieksza szansa na popelnienie bolesnego i kosztownego bledu. Nie wyobrazam sobie wydania pieniedzy na cos ot tak bo ktos powiedzial. Ja juz w pierwszych dwoch tygodniach nauczylem sie zeby nie kupowac jednego aktywa za wszystko co mam. Kawalek po kawalku wydaje sie lepsza metoda. Nie sposob wstrzelic sie w dolek. Wydajac cala gotowke tracimy szanse ze upolujemy cos lepszego. Oprocz zlota zainwestowalem w Bitcoina jako alternatywe dla gotowki. Wg niektorych papierowy pieniadz sie konczy i do kryptowaluty nalezy przyszlosc. Mozna sie oczywiscie spierac czy to sensowny ruch ale ja po zrobieniu sondy wsrod przyjaciol i obejrzeniu wielu materialow na you tube itd zdecydowalem ze czesc pieniedzy poplynie w tym kierunku. Kwestia gieldy. Niestety to grubsza akcja. Nie czuje sie na silach w tym momencie azeby "zadebiutowac" na gieldzie bo wydaje mi sie ze to bardziej zlozona kwestia. Wymagajaca czasu i pozadnej edukacji. Poza tym wielu z moich znajomych poplynelo na gieldzie pomimo tego ze spedzili inwestujac na niej wiele lat. Nieruchomosci. Na razie odpuszczam. Grunty. Podrozaly w ostatnich latach. Niestety trzeba sie doktoryzowac zeby nie wpasc na mine. Uklady, ukladziki odgrywaja tu role. Na razie odpuszczam. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Z gruntów doktoryzujesz się w kilka godzin. I raczej trzeba się spieszyć z zakupem. Z giełdy o wieeele dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Najpierw sprawdź jakie są aktualne warunki kupna tych hektarów a później dopiero pisz. Tzn jakie warunki musi kupujący spełniać.Od kilku lat nie jest to takie proste.Pisałem w co zainwestować a nie jakie warunki musisz spełniać. Czytaj ze zrozumieniem a dopiero później pisz.A warunek jest taki że trzeba przeskoczyć na krus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Pisałem w co zainwestować a nie jakie warunki musisz spełniać. Czytaj ze zrozumieniem a dopiero później pisz.A warunek jest taki że trzeba przeskoczyć na krus.Jak Kowalski ma zainwestować w ziemię skoro prawo zabrania mu kupna?Samo przejście na Krus nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi