Robert.B Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Masz opisane na kotwie wszystko dokładnie czas temperaturę i podłoże w jakim może być stosowana . Montowałem dużo na kotwach Fischer hilti ( robiłem otwory w murach stropach kręgach betonowych , montowałem markizy) Ale jak robiłem prywatnie to kupiłem polskie kotwy po 18 zł i śmiem twierdzić że są równie skuteczne. Nie ma sensu przepłacać . ( Kolega pisał o oczyszczaniu otworu, nawet szczoteczka do zębów zamiast wyciora się sprawdzi możesz też zwykła pompką z wężykiem dmuchać to wersje ekonomiczne. Ale te wyciory też grosze kosztują.) A co do Twojego zapytania to pręt gwintowany i takie oczko chyba o to ci chodziło tylko inna średnica. https://allegro.pl/oferta/nakretka-z-uchem-oczkiem-uchwyt-8mm-nakretki-oczko-7357727990Tylko trzeba to skontrować żeby się nie obracało. Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez Robert.B 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Kotwy chemiczne które używałem Hilti i Fisher działają w ujemnych, chyba do -10. W trakcie wiązania wydziela się dostatecznie dużo ciepła aby odmrozić i odparować wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Kotwy chemiczne które używałem Hilti i Fisher działają w ujemnych, chyba do -10. W trakcie wiązania wydziela się dostatecznie dużo ciepła aby odmrozić i odparować wilgoć.Würth ma za to specjalny klej na zimę Nordic Fix. W takich temperaturach jak teraz każdy będzie ok. Kto montował markizy w pełnym lipcowym słońcu ten wie że trzeba mieć naprawdę dobry pistolet do kartuszy bo składniki w wysokiej temperaturze potrafią stężeć już w mieszalniku ???????????? A żeby jeszcze bardziej namieszać koledze w wyborze to wspomnę jeszcze o kotwach w ampułkach szklanych ???????????? Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez Pawgas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Na suficie się nie bardzo sprawdzą te ampułki. Składnik nie stężeje bo to są kotwy dwuskładnikowe i mieszaja sie dopiero w dozowniku i wtedy trzeba się dopiero uwijać. Lub zostawić po aplikacji i nowy dozownik założyć na następny raz Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez Robert.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Würth ma za to specjalny klej na zimę Nordic Fix. W takich temperaturach jak teraz każdy będzie ok. Kto montował markizy w pełnym lipcowym słońcu ten wie że trzeba mieć naprawdę dobry pistolet do kartuszy bo składniki w wysokiej temperaturze potrafią stężeć już w mieszalniku [emoji16][emoji16][emoji16] A żeby jeszcze bardziej namieszać koledze w wyborze to wspomnę jeszcze o kotwach w ampułkach szklanych [emoji16][emoji16][emoji16]Po prostu trzeba mieć kilka mieszalników .Trzy razy mi się to zdarzyło , bo poszło coś nie tak. Zaznaczasz otwory przy niwelatorze laserowym ? Aplikacja w 10 otworów po ich wyczyszczeniu to 3 minuty . A kotwy chemicznej używam od 2006 roku , oczywiście na początku pamiętam tylko Hilti w cenie masakrycznej , a teraz dobra kotwa to 30 zł . Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez jacekp29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Po prostu trzeba mieć kilka mieszalników .Trzy razy mi się to zdarzyło , bo poszło coś nie tak. Zaznaczasz otwory przy niwelatorze laserowym ? Aplikacja w 10 otworów po ich wyczyszczeniu to 3 minuty . A kotwy chemicznej używam od 2006 roku , oczywiście na początku pamiętam tylko Hilti w cenie masakrycznej , a teraz dobra kotwa to 30 zł . Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Jacku oczywiście zawsze kilka mieszalników a nawet czasem na dwa pistolety jedziemy. Wszystko jest spoko póki nie występują problemy - np tu w Niemczech montujemy często w starych domach. Otwory odkurzone wszystko pasuje, pakujesz klej chcesz włożyć szpilkę i bum - jakiś gruz spadł znów w otwór i go zablokował. Ja robię na Wuerth z czystego pragmatyzmu i bezpieczeństwa. Najłatwiej dostępne w salonach których w Berlinie mam kilka a poza tym mam certyfikat na produkt oraz szkolenie z technik montażowych u nich. Jak markiza spadnie na łeb to jakoś się będzie można bronić. Na tutejszym rynku naprawdę nie warto robić w myśl polskiej zasady jakoś to będzie bo można bardzo szybko się zdziwić. Zawodowcom polecam ten pistolet - pieruńsko drogi ale przełożenie daje radę i nie męczy tak ręki: https://eshop.wuerth.de/Produktkategorien/Auspresspistole-HandyMax-330-ml/14014502030402.cyid/1401.cgid/de/DE/EUR/?CampaignName=SR001&CatalogCategoryRef=14014502030402%40WuerthGroup-Wuerth-1401&SelectedFilterAttribut=%255B%255D Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez Pawgas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Jacku oczywiście zawsze kilka mieszalników a nawet czasem na dwa pistolety jedziemy. Wszystko jest spoko póki nie występują problemy - np tu w Niemczech montujemy często w starych domach. Otwory odkurzone wszystko pasuje, pakujesz klej chcesz włożyć szpilkę i bum - jakiś gruz spadł znów w otwór i go zablokował. Ja robię na Wuerth z czystego pragmatyzmu i bezpieczeństwa. Najłatwiej dostępne w salonach których w Berlinie mam kilka a poza tym mam certyfikat na produkt oraz szkolenie z technik montażowych u nich. Jak markiza spadnie na łeb to jakoś się będzie można bronić. Na tutejszym rynku naprawdę nie warto robić w myśl polskiej zasady jakoś to będzie bo można bardzo szybko się zdziwić. Zawodowcom polecam ten pistolet - pieruńsko drogi ale przełożenie daje radę i nie męczy tak ręki: https://eshop.wuerth.de/Produktkategorien/Auspresspistole-HandyMax-330-ml/14014502030402.cyid/1401.cgid/de/DE/EUR/?CampaignName=SR001&CatalogCategoryRef=14014502030402%40WuerthGroup-Wuerth-1401&SelectedFilterAttribut=%255B%255DOczywiście masz rację , ale ja pisząc o dobrej kotwie za 30 zł mam na myśli Fischer tylko trzeba kupić karton 12 sztuk .Jak mam coś zrobić to ma być zrobione tak że ja jestem przekonany że jest dobrze zrobione i nie raz koledzy którzy zemną montują są wk.... bo zauważyłem że coś trzeba poprawić , oczywiście mówię o rzeczy której klient nawet nie zauważy ale mnie wkurza, tak nie może zostać [emoji53] Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) Kolego zacznij używać kołków siatkowych i przestaną ci gruzy być straszne. Piszesz że masz certyfikat na montaż , może lepiej się zastosuj do zaleceń producenta i będzie dobrze. Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez Robert.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Kolego zacznij używać kołków siatkowych i przestaną ci gruzy być straszne. Piszesz że masz certyfikat na montaż , może lepiej się zastosuj do zaleceń producenta i będzie dobrze.Masz rację skapitulowałem. Zamykam firmę i idę na bezrobocie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Idź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Wojtek, pamiętaj, że płyta balkonowa jest cienka, nie przewierć na wylot, bo sąsiad nie będzie zachwycony Mocowanie w niej jednym kołkiem to ryzykowna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Wojtek, pamiętaj, że płyta balkonowa jest cienka, nie przewierć na wylot, bo sąsiad nie będzie zachwycony Mocowanie w niej jednym kołkiem to ryzykowna zabawaEwentualnie mogę wyciąć ocieplenie pod płytkę z oczkiem na 4 kołki rozporowe w rozmiarze 5cm na 5cm Pojawia się jednak kwestia z wyglądem elewacji po operacji oraz wiercenia 4 dziur, gdzie każda może wypaść na zbrojeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Wojtek, pamiętaj, że płyta balkonowa jest cienka, nie przewierć na wylot, bo sąsiad nie będzie zachwycony Mocowanie w niej jednym kołkiem to ryzykowna zabawaJakby już doszło do przewiercenia na wylot to wystarczy nakrętka z dużą podkładką od strony sąsiada i będzie trzymać jak łysego za włosy. Pytanie tylko co na to sąsiad ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Jakby już doszło do przewiercenia na wylot to wystarczy nakrętka z dużą podkładką od strony sąsiada i będzie trzymać jak łysego za włosy. Pytanie tylko co na to sąsiad ???? ???????????? Raczej nie byłby zachwycony ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deridun Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) Chyba ,że ma córkę i wykorzysta do mocowania drążka do 'pole dance' podobno dyscyplina olimpijska -tylko co na to następny sąsiad?!Może taniej wyjdzie kupić hamak ze stojakiem... Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez deridun 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Siema. Ja bym się w żadne tuleje nie bawił. 2 opcje. 1. Bierzesz kotwę mechaniczną M12 czyli rozporową. Wiercisz M12. Na wiertle zaznacz izolacją np 5cm + 15cm na wiercenie. jak dowiercisz do taśmy to stop. Nie traf w zbrojenie bo będzie licho trzymać. Wbijasz kotwę. Nakręcasz poniższe ucho i możesz obciążać. Pod wpływem ciężaru rozpory się rozlezą. Dozywotka. Czas operacji 5min. koszt 10zł. https://allegro.pl/oferta/nakretka-nakretki-z-uchem-m-12-7413820894 Drugi temat .chemioterapia. kupujesz kotwę chemiczną z Castoramy albo koelner bo chyba jest w markecie i pręt gwintowany m12. I do tego to ucho co wyżej. Wiercisz m14 tak samo znacząc odległość na wiertle żeby głupot nie robić. Po wywierceniu idź się wykąp ???????? część pyłu wyleci. Weź kawałek wężyka. Wydmuchaj resztę pyłu. Z klejem kup za pińć złoty wyciskacz do silikonu. Załóż kotwę i wyciskaj na boku aż kupa co z tego wyjdzie będzie mieć 5cm. Wciśnij w dziurę trochę towaru. Pręta możesz trochę wymazać roboczo. Gwint zabezpiecz taśmą ten co bedzie wystawal. Wciskaj go aż wlezie tyle ile chcesz. Podłóż karton na balkon bo trochę towaru wyleci. To znak że dziura jest dobrze wypełniona. Po kwadransie nakręcasz tą nakrętkę ucho. możesz dać też zwykłą jako kontrę. Kotwę z pistoletem wyrzuć. Umrze nim coś znowu będziesz robił. Operacja 30min koszt 50zl. I szlifierka do ucięcia. Ciętym do dziury Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez rózgaś 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Siema. Ja bym się w żadne tuleje nie bawił. 2 opcje. 1. Bierzesz kotwę mechaniczną M12 czyli rozporową. Wiercisz M12. Na wiertle zaznacz izolacją np 5cm + 15cm na wiercenie. jak dowiercisz do taśmy to stop. Nie traf w zbrojenie bo będzie licho trzymać. Wbijasz kotwę. Nakręcasz poniższe ucho i możesz obciążać. Pod wpływem ciężaru rozpory się rozlezą. Dozywotka. Czas operacji 5min. koszt 10zł. https://allegro.pl/oferta/nakretka-nakretki-z-uchem-m-12-7413820894 Drugi temat .chemioterapia. kupujesz kotwę chemiczną z Castoramy albo koelner bo chyba jest w markecie i pręt gwintowany m12. I do tego to ucho co wyżej. Wiercisz m14 tak samo znacząc odległość na wiertle żeby głupot nie robić. Po wywierceniu idź się wykąp [emoji2957][emoji2957] część pyłu wyleci. Weź kawałek wężyka. Wydmuchaj resztę pyłu. Z klejem kup za pińć złoty wyciskacz do silikonu. Załóż kotwę i wyciskaj na boku aż kupa co z tego wyjdzie będzie mieć 5cm. Wciśnij w dziurę trochę towaru. Pręta możesz trochę wymazać roboczo. Gwint zabezpiecz taśmą ten co bedzie wystawal. Wciskaj go aż wlezie tyle ile chcesz. Podłóż karton na balkon bo trochę towaru wyleci. To znak że dziura jest dobrze wypełniona. Po kwadransie nakręcasz tą nakrętkę ucho. możesz dać też zwykłą jako kontrę. Kotwę z pistoletem wyrzuć. Umrze nim coś znowu będziesz robił. Operacja 30min koszt 50zl. I szlifierka do ucięcia. Ciętym do dziuryPod chemiczna wywiercić przynajmniej 8 cm , utnij pręt na głębokość otworu + izolacja + 2-3cm . Najpierw nakręć nakrętkę do lica z elewacja a ucho z gwintem nakręć potem jako kontrę . Czy ciętym w stronę otworu , no raczej tak jak nie masz doświadczenia w cięciu . Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Płyta balkonowa może nie mieć 8 cm grubościJa nadal sugeruję tzw. markę, czyli płytkę stalową, np. 15x15 cm, zamocowaną 4 kołkami stalowymi w płycie balkonowej. W kołki wkręcić ucha/oczka, do nich cztery linki/łańcuchy i dopiero lina główna hamaka. Rozłożysz obciążenie na 4 kołki, dodatkowo pozbędziesz się liniowego momentu zrywającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Płyta balkonowa powinna mieć 12-15 cmAle ile by nie miała , kotwa chemiczna będzie najbardziej wytrzymała [emoji106] Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Płyta balkonowa miała tyle grubości 20 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Płyta balkonowa miała tyle grubości 20 lat temuA teraz ile powinna mieć ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Powinna mieć tyle, ile trzeba. W naszych ostatnich projektach konstruktor stworzył płyty grubości 7,5 cm plus warstwy nawierzchniowe i ocieplenie od spodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 A jest możliwość montażu do konstrukcji według projektu ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Wojtek Bartek dobrze mówi. Jak nie wiesz jaki balkon i jaka grubość. Możesz zamontować na markę. Zawsze to 4 chwyty nie jeden. Jak chcesz mogę Ci wyspawać i przysłać. Jeżeli to nowe budownictwo to balkon celuje w 15cm. Jedna blacha do ściany np 150x150mm i do tego dospawana prostopadle blacha w kształcie ucha. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez rózgaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Płyta balkonowa może nie mieć 8 cm grubościJa nadal sugeruję tzw. markę, czyli płytkę stalową, np. 15x15 cm, zamocowaną 4 kołkami stalowymi w płycie balkonowej. W kołki wkręcić ucha/oczka, do nich cztery linki/łańcuchy i dopiero lina główna hamaka. Rozłożysz obciążenie na 4 kołki, dodatkowo pozbędziesz się liniowego momentu zrywającegoW jakim celu użyć wspomnianą markę? Przy zastosowaniu metalowej płytki bardziej myślałem o takiej z dospawanym już uchem/oczkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi