Skocz do zawartości

Pytanie do znawców pstrągów

Grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :) Pytanie od znawców pstrągów. 

W niedzielę złowiłem rybkę na 31 cm., srebrną niczym troć, bez czerwonych kropek.

post-46562-0-29414200-1585817954_thumb.jpg

Natomiast wczoraj złowiłem rybkę 30 cm ze złotymi bokami, żółtym brzuchem i wyraźnymi, czerwonymi kropkami.   

post-46562-0-39665200-1585818011_thumb.jpg

Obie ryby złowione na tej samej rzece, zarybień na 100 % w tym roku nie było. Skąd więc takie różnice w ubarwieniu ?

• Like 2

To smoluch o wiele ładniejszy :) Srebrny złowiony w nurcie, a smoluch na wodzie prawie stojącej. Czy to tez może mieć wpływ ? Albo rodzaj pokarmu ?

Miałem dokładnie to samo - srebrny złowiony w nurcie a wybarwiony z tej samej rzeki - w wodzie prawie stojącej!... :)

• Like 2

To smoluch o wiele ładniejszy :) Srebrny złowiony w nurcie, a smoluch na wodzie prawie stojącej. Czy to tez może mieć wpływ ? Albo rodzaj pokarmu ?

No i masz prostą odpowiedź. Jeden stał w nurcie na otwartej wodzie, drugi pewnie w miejscu gdzie było więcej cienia. Łowiłem pstrągi srebrne, czarne, złoto/zielone, żółto/brązowe itd. Wszystkie były piękne  :) .

Rodzaj pokarmu to raczej na kolor ich mięsa wpływa. Jak np. jedzą dużo kiełży (mających dużo astaksantyny) to mają mięso bardziej pomarańczowe.

• Like 1

@ Mysha...odnośnie kiełży. To ten smoluch wziął na spininngową imitację kiełża własnie. A ten srebrny na imitację pijawki :) 
@ Deridun....Zarybień w tym roku na 100 % nie było, a i żadnej hodowli nad rzeką nie ma. A woda, to bardzo mała, dość czysta rzeczka, mocno zakrzaczona.  

Ta srebrna ryba nie ma szans na bycie trocią/łososiem, więc to na bank potok. Bo gdyby miała być jakąkolwiek formą troci/łososia, to jej domniemani rodzice musieliby pokonać kilka zapór na Wiśle (w tym parę bez przepławek) i aż 10 progów wodnych (przepławka jest tylko na jednym :D ).

Łososiem z całą pewnością ta ryba nie była. To widać na pierwszy rzut oka. Czy mogła być trocią? Tutaj te zapory, progi, przepławki, o których piszesz nie muszą być przeszkodą. Zarybiano materiałem troci nasze różne rzeki. Tej wielkości ryba raczej smoltem być nie może, ewentualnie trocią, która pozostała w rzece, bo ich (również  łososi) jakiś odsetek z tarła naturalnego lub z zarybień pozostaje w rzece i nie podejmuje wędrówki do morza. Jak napisałeś - ten na bank potok. Widywałem pstrągi różnej wielkości, które były jeszcze bardziej srebrne i miały niewielką ilość drobnych, czarnych kropek. Powodów zmienności ubarwienia pstrągów jest wiele. To akurat o troci, ale warto przeczytać, wyciągnąć wnioski i mieć większą wiedzę w temacie, również ubarwienia. https://hel.ug.edu.pl/edukacja/o-gatunkach/troc/

Edytowane przez jachu
  • Like 1

Długość ryby 31 cm nie wyklucza, że był to smolt troci. Zarybienie wylęgiem pstrąga/troci mogło się odbyć nawet 4 lata wcześniej w zależności od tempa wzrostu ryb w danej rzece. Tylko systematyk ryb po dokładnych oględzinach ryby byłby w stanie stwierdzić czy to forma osiadła czy też wędrowna (to ten sam gatunek).

Długość ryby 31 cm nie wyklucza, że był to smolt troci. Zarybienie wylęgiem pstrąga/troci mogło się odbyć nawet 4 lata wcześniej w zależności od tempa wzrostu ryb w danej rzece. Tylko systematyk ryb po dokładnych oględzinach ryby byłby w stanie stwierdzić czy to forma osiadła czy też wędrowna (to ten sam gatunek).

Raczej wykluczone. Wyniki badań prowadzonych u nas od lat pięćdziesiątych pokazują, że większość smoltów u nas to ryby dwuletnie i to się nie zmieniło. Nawet w zasobnych w pokarm rzekach pomorskich nie spotyka się tak dużych smoltów. Tej wielkości ryba nie jest też raczej trocią wchodzącą. Te mają w najlepszym przypadku jednak parę centymetrów więcej. Skoro to ten sam gatunek, to w takim razie jak odróżnisz nieoznakowaną troć, która nie była jeszcze w morzu od osiadłego pstrąga?

• Like 1

Miałem w tamtym roku przyłów kilku ryb wyglądających na smolty troci w okolicy 30 cm (nie mierzyłem ich). W rzekach pomorskich (Rega i dopływy) mała część smoltów spływa do morza w trzecim roku i teoretycznie ich wielkość może oscylować w granicach 30 cm. Górna granica rozmiaru ryby dla materiału zarybieniowego smoltów troci to 28 cm więc mogą być i nieco większe. Nie podejmuję się rozpoznania z pewnością 100% nieoznakowanego smolta troci i pstrąga potokowego w tym samym rozmiarze. Jako wędkarz nie mam takiej potrzeby.