Skocz do zawartości

Żywica epoksydowa na woblery i inne przynęty

Harjer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W ostatnim czasie miałem kilka pytań od yutuberów dotyczących nakładania żywicy epoxydowej na woblery i ich suszenia.

No coż i jaki taki problem miałem, gdy zaczynałem jak to mówi się "zabawę z żywicą" na woblerach.

Mi pomógł Kolega, @Janusz z Bielska :) , którego bardzo, bardzo serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowia. :) 

Jedno z pytań dotyczyło: ...dlaczego na powierzchni powłoki żywicy są tzw. chrosty ?  

Inne: ..." dlaczego, gdy używam suszarki obrotowej, tworzą się zacieki ?..."

No cóż mamy straszne, ciężkie czasy - epidemia !!! Siedzimy w domu, jak w więzieniu i każdy z nas stara się czymś zająć, choć na pewien czas uciec od rzeczywistości zagrożenia. Zrobiłem filmik i jak myślę, choć trochę pomogę w problemach.

Zapraszam. Obejrzyj !  -  bo co będziesz robił, leżał ? To nie jest dobre. !   

Pozdrawiam i życzę zdrowia :)

https://www.youtube.com/watch?v=lQjsATPQ46s&feature=youtu.be

Edytowane przez Harjer
  • Like 19

Kiedyś któremuś z jutuberów powiedziałem, że w życiu nie liczą się tylko pieniądze.

Dlaczego ? Bo napisał mi, że sprzedaję wiedzę bez pobierania opłat !

Dla mnie przyjemnością i radością jest to, gdy mogę pomóc, w ten i inny sposób.

Ślicznie dziękuję za ciepłe słowa.

Pozdrawiam.

• Like 9

Tak, próbowałem.

Miałem z nią niesamowite problemy.

Odrzuciłem ją i nie używam jej.

Bo:

* jest cholernie czuła na temperaturę, niższą niż zalecana przez producenta - tworzy rozstępy!

* długa reakcja wiązania się składników,

* długo schnie, utwardza się.

Gdy poraz pierwszy użyłem Technigll, byłem pod wrażeniem i nadal pod nim jestem

• Like 1

Żywice generalnie są bezzapachowe lub ich zapach nie jest szczególnie uciążliwy. Pytanie do autora wątku - stosowałeś wcześniej inne żywice poza tymi wymienionymi powyżej? Zaczynając przygodę w tym temacie też rozważałem zakup Technicqlla, ale wystraszyła mnie cena. Czy ten produkt jest bardzo czuły na wilgotność powietrza? Póki co kończę zapas dosyć taniej żywicy kupionej na Allegro opisanej jako "Tfn" i powiem szczerze, że poza sezonem grzewczym raczej nią nie lakieruje bo strasznie bąbluje (co jak sądzę jest właśnie konsekwencją większej wilgotności powietrza). Teraz w ramach testu kupiłem kolejną o nazwie "QXR". Zobaczymy jakie ma właściwości. Bardzo przydatna wskazówka odnośnie ilości warstw. Zaczynałem od trzech i mimo wszystko po kilku małych szczupaczkach korpusy po jakimś czasie piły wodę. Dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem i życzę dużo zdrowia w tych trudnych dla nas czasach [emoji6]

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Technigll,jest żywicą prawie bezzapachową.

No tak można powiedzieć, że jest droga.

Zestaw to 500g żywicy A i 250g B utwardzacza. To bardzo duża ilość. Lecz jakość doskonała.

Teraz tak.

Na żywicę dwuskładnikową ma znaczący wpływ: temperatura otoczenia, dokładny czas mieszania składników. Technicoll to nie HartzLack, który to lakier, "gotowiec"

utwardza się pod wpływem działania powietrza i wilgotności. Im wyższa wilgotność, tym lepiej się utwardza.

Podam Wam na przykładzie załączonego zdjęcia, jaka jest różnica w rodzaju, efektu użycia żywicy Techniqll&Crystalline.

Ta na pierwszym planie-płoć ma pięć warstw Techniqll.

Za nią, kleń po pięciu warstwach Crystalline.

Jest różnica, prawda?

post-53112-0-63518000-1586494465_thumb.jpg

• Like 2

Ta na pierwszym planie-płoć ma pięć warstw Techniqll.

Za nią, kleń po pięciu warstwach Crystalline.

Jest różnica, prawda?

Widoczna gołym okiem [emoji6]

Nasunęło mi się jeszcze pytanie dotyczące łamańca widocznego na filmie. Rozumiem, że posiada stelaż z pełnego drutu? Czy lakierowanie takiej konstrukcji nie sprawia problemów? Szczególnie w przypadku gdy przynęta zwisa i lakier swobodnie spływa? Segmenty są zabezpieczane w jakiś szczególny sposób?

Z góry dziękuję za odpowiedź [emoji4]

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Łamaniec - płoć.

Nie, ten nie jest na stelażach. Długie stalowe, nierdzewne "wkrętki" z drutu 1,3 mm wklejane na klej epoxydowy.

Nakładanie żywicy na takiego woblera jest trudne. Zaczynam od dzioba a następnie ogon. One także suszone są bez używania suszarki obrotowej. Trzeba kontrolować spływanie żywicy, zbierać nadmiaru a szczególnie na łamaniu,w miejscach połączeń ogona,odwracać woblera, by warstwa wyrównywała się równomiernie.

• 2 miesiące temu...

Pytanie laika w sprawie żywicy.

Kupiłem na Allegro Epidian 652 z utwardzaczem:

https://allegro.pl/oferta/zywica-odlewnicza-epoksydowa-epidian-652-ida-0-45k-9043185242

Chciałbym to mieszać objętościowo a nie wagowo z pewnych względów. Umieścić żywicę oraz utwardzacz w strzykawkach i do boju tak więc potrzebuję ciężar właściwy aby wyznaczyć właściwe proporcje. Zna ktoś? 

Jeszcze jedno, aby umyć pędzel po niej musi być aceton czy tez może być nitro, ekstrakcyjna albo ftalowy ?

Co zrobić z przedmiotem który został pomalowany kilka dni temu i nie wysechł z powodu niewłaściwych proporcji? Wciąż się lepi delikatnie.

Pomalować raz jeszcze czy może wystarczy liznąć samym utwardzaczem?

https://www.farbyjachtowe.pl/epidian-652-zywica-przeznaczona-do-zalewania-p-1418.html

I na dole masz informacje techniczne i są dostępne karty.

Takie informacje zawsze są dostępne (a przynajmniej powinne być) w kartach charakterystyki produktu.

Choć potrafią tam czasami być głupoty, bo kary są robione np pod konkretne instytucje - sanepid, inspekcja ochrony środowiska, itp.

Edytowane przez lenny

• 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Przeczytalem chyba wszystko odnośnie żywic, pozbyłem się bomli , w jakimś stopniu rozstępów za pomocą rad kolegi Janusza ale pojawił się kolejny problem. Żywica chyba wchodzi mi w reakcję z farbami i ładnych wobow po żywicowanie robią się jakieś camo wersję, wony psikane sprayem Moto gama akryl . Poglądowo wrzucam zdjęcia i chciałem zapytać czy ktoś miał podobny problem i sobie poradził . Żywica jaka kupiłem to Crystaline 940. Napewno spróbuję z technicolem polecanym w wątku ale mam cale 250 g 940 i szkoda to wywalić. Ps. Kolejną partię psiknalem akrylem bezbarwnym w sprayu , jak dobrze wyschnie spróbuję nałożyć żywice. Za wszystkie rady z góry dzięki .

post-56180-0-58250300-1605776813_thumb.jpg

post-56180-0-82667500-1605776828_thumb.jpg

post-56180-0-64379800-1605776844_thumb.jpg