Baars Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Witam,Koledzy stanąłem przed wyborem kupna kuchenki z płytą indukcyjną...Mam prośbę do użytkowników takiego sprzętu aby podzielili się opiniami dotyczącymi użytkowania takiego sprzętu, kosztów w porównaniu z palnikami gazowymi lub płytą elektryczną.Przede wszystkim chodzi mi o rachunki za prąd - czy są dużo wyższe czy porównywalne z opłatami za gaz.Dzięki z góry za odpowiedzi... pzdr Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 .... ja mam taką (od roku) i polecam http://www.neo24.pl/?p=samsung_ctn_464_nc01 .... nie wiem jak z kosztami (nigdy nie porównywałem), ale uważam, że duuuuża szybkość gotowania równoważy duże zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Same zalety, tanio, szybko, prawie całe ciepło idzie w potrawę. Jedyna wada: trzeba się nauczyć delikatnego stawiania garów. Tego się nie naprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 A nie trzeba mieć przypadkiem specjalnych garów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Muszą być stalowe lub też można zakupić specjalną podkładkę - wtedy część starych też można wykorzystać - min patelnie tefala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 ok, dziękuję większego wyboru nie mam bo w mieszkaniu nie ma gazu jedynie prąd.Także nie wygląda to tak strasznie jak myślałem...Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi i jak ktoś ma coś do dodania to z chęcią posłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Do gotowania na płycie indukcyjnej nadają się wszystkie garnki które przyciągają magnes (najprostsza metoda do sprawdzenia).A jeśli chodzi o płyty to:Trzy firmy produkują indukcje, a co se nalepisz na czoło, taka będzie firma.Copreci, Inari, Ego. Włoskie Copreci, Inari i niemieckie Ego.Myśl techniczna w/w firm, wykonanie China; design według upodobania na zamówienie. Plus logo na sprzęcie (ewentualnie składalnia wszystkiego w kupę w EU).PS. Aha, zapomniałbym o dostarczycielu samej płyty ceramicznej. Zwie się Schott ceran, od wielu lat.Polecam poczytać sobie forum elektroda.pl, tam na temat AGD ludzie napisali chyba wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Lepsza niż elektryczna, gorsza niż gaz.Specjalne garnki są pewną upierdliwością - mi zdarzyło się już dwa razy kupić garnki do płyty indukcyjnej, której jednak moja płyta nie rozpoznawała...No i trzeba uważać przy Power-grzaniu - aby w porę wyłączyć / zmniejszyć - bo potrafi dać do pieca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Oprócz wygody gotowania, warto zainteresować się wpływem kuchenki na to co się znajduje w śroku. Zasada działania podobna do kuchenki mikrofaliowej, o której szkodliwości wiadomo od dziesięcioleci. Czy są dostępne jakieś badania, podobne do tych jakie przeprowadzono z kuchenkami? Nie wiem, ale może warto się zainteresować, przed podjęciem decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 A gdzieś ty takie androny wyczytał? Super Ekspress? Nie strasz ludzi. Zapoznaj się z zasadą działania a potem dopiero pisz .... Polecam książki do fizyki ... Kuchenka mikrofalowa jest szkodliwa jak się w niej zamkniesz i włączysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Rewelacyjna rzecz, dawno tak szybko nie gotowalem! Kupuj i nie sluchaj bzdur, ze to jest niby szkodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 A gdzieś ty takie androny wyczytał? Super Ekspress? Nie strasz ludzi. Zapoznaj się z zasadą działania a potem dopiero pisz .... Polecam książki do fizyki ... Kuchenka mikrofalowa jest szkodliwa jak się w niej zamkniesz i włączysz. W piątek lub sobotę, podam konkrtne źródła. A zasadę działania znam dosyć dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 OK, dostałem namiary szybciej. Polecam przepuścić przez translatora, tłumaczy wystarczająco: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/1 8/microwave-hazards.aspx na dole artykułu, wykaz źródeł, część to wnioski, na podstawie badań klinicznych. Miłej lektury i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 mikrofala a płyta indukcyjna to chyba dwa różne tematy...A gdyby już tak na wszystko patrzeć to chleb powinniśmy też sami zacząć piec...Tyle konserwantów we wszystkim, że szkoda gadać!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 mikrofala a płyta indukcyjna to chyba dwa różne tematy...A gdyby już tak na wszystko patrzeć to chleb powinniśmy też sami zacząć piec...Tyle konserwantów we wszystkim, że szkoda gadać!? Racja, sama zasada działania jest różna w obu przypadkach. Natomiast, bez wchodzenia w szczegóły, efekt w postaci wypromieniowywania fal o określonej długości jest ten sam. Pewnie nie ma jeszcze żadnych badań, albo są w trakcie , ale stawiam duże piwo, że będą na niekorzyść. Ostatecznie nikt nikogo do niczego nie zmusza, a głos zabieram jak najbardziej w dobrej wierze, a nie w celu toczenia sporu dla rozrywki. Ps. Chleb własnej roboty polecam, udaje się nawet w piekarniku. Wędliny też, jak ktoś ma dom jednorodzinny mała wędzarnia jest na wyciągnięcie ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 OK, dostałem namiary szybciej. Polecam przepuścić przez translatora, tłumaczy wystarczająco: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/1 8/microwave-hazards.aspx na dole artykułu, wykaz źródeł, część to wnioski, na podstawie badań klinicznych. Miłej lektury i smacznego. Powiem tak, nie jestem zwolennikiem ani też przeciwnikiem. Natomiast informacje z linku, który wkleiłeś potwierdzają tylko fakt, że ogromna większość ludzi nie czyta instrukcji obsługi, zaleceń producenta, regulaminów promocji i wszelkich umów i tym podobnych. A potem jest płacz. Używam mikrofali pewnie już ze 20 lat a może i więcej i wiem jak to robić i co najważniejsze, do czego można jej używać a do czego nie. Co do płyty indukcyjnej, porównywanie jej z mikrofalą, to lekkie przegięcie, zupełnie inna zasada działania, że o braku promieniowania nie wspomnę, oczywiście mikrofalowego. Bo promieniowanie, czy raczej oddziaływanie elektromagnetyczne oczywiście występuje, tylko, właśnie, średni statystyczny czas oglądania telewizji daje dziesięciokrotnie większą ekspozycję promieniowania elektromagnetycznego niż korzystanie z płyty indukcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Widzę, że zachodzi pewne nieporozumienie. Rzecz nie w tym czy przebywając w pobliżu urządzenia znajdujemy się w polu jego oddziaływania, tylko to, że ono działa na żywność. Nie źródło jest ważne tylko fale o określonej długości , które powodują zmiany w pokarmie, których nie widzimy. Widzimy tylko, że się coś gotuje. To zmiany w strukturze białek, powstanie toksycznych związków i inne szkodliwe efekty są problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 ...jeżeli chodzi tylko o same toksyny to się nie martwię i kupuję indukcję...Tak jak napisałem wcześniej - w dzisiejszych czasach związki toksyczne, wszelkiej maści regulatory - wspomagacze E jakieś tam -występują wszędzie i we wszystkim...Wiadomo, że własnie wyhodowana świnia smakuje najlepiej,a swojska kiełbasa własnoręcznie uwędzona bije wszystkie sklepowe mixy!No ale ani na świnię ani na wędzarnię w najbliższej przyszłości nie posiadam miejsca więc wybór jest prosty Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiloniemy Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Oglądałem test elektrycznej i indukcji.Indukcja ma jedną zaletę:szybko się nagrzewa,jednak zwrot inwestycji na energooszczędności w porównaniu ze zwykłą elektryczną sięga 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 my mamy w domu indukcje, jak sie cos z nia stanie kupie napewno nowa... polecam w 100 procentach. tylko trzeba miec dobre garnki zeby ja w pelni wykorzystac... sprawdzanie magnesem nie zawsze sie udaje.... czasem sa np dwa dna w garnku ;-p i magnes sie czepi... a garnki nie beda funkcjowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 taaaaa może się nie zwróci, ale garnek wody w trzy minuty zagotuje .... na gazowej dasz radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi