Skocz do zawartości
  • 0

Pakiet akumulatorów Li-ion 18650 na łódkę

Domator

Pytanie

Cały czas męczy mnie temat pakietów akumulatorów litowo - jonowych. Skoro się da zrobić takowy do hulajnogi, roweru to czemu by się nie dało tego zrobić do łódki. Do zasilania windy, echosondy, kamery. A może by tak do silnika ??

Zauważyłem, że popularnych silnikach torqedo są takie pakiety.

Tam często jest wersja 8S

https://www.margo.wroc.pl/p/1579/301/regeneracja-akumulatora-do-silnika-zaburtowego-torqeedo-travel-1003-1003-503-503-li-ion-29-6v-do-innych-urzadzen-regeneracja-baterii-akumulatorowych.html

Oznacza to,  że może by coś takiego zrobić do innego silnika np 4S.

Takie 8S można by zastosować do silnika 24 V

Czy ma ktoś doświadczenia w tym względzie ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Palą się nie tylko hulajnogi i telefony ale samochody osobowe i autobusy. Czyta się to wszystko jak ciekawostki dopóki nie dotknie nas osobiście.

Jak się pomyśli, że dzięki temu może spłonąć nie tylko łódka ale dorobek całego życia to dla własnego bezpieczeństwa lepiej dołożyć trochę grosza do lifepo4.

• 0

tylko w telefonach ,sluchawkach masz 1 ogniwo , a przy baterii 100Ah masz tych ogniw 30 czy 40 szt. , bms czuwa nad dana sekcja a nie nad pojedynczym ogniwem. przeladowanie, rozladowanie ,zwarcie ktoregos z sekcji ogniw ,podowduje reakcje lancuchowa. Jest anwet jakis filmik crasch  testow liion, lipo , lifepo4. Lifepo4 spuchnie, cos sie wyleje i tyle. lipo i liony to fajerwerki.

• 0

Mam taki pakiecik 4s25p na ogniwach LG 18650 me1

Waga około 6-7kg

Wszystko zamknięte w szczelnej obudowie.

Wykonane profesjonalnie i fachowo w pracowni gdzie ja i znajomi robiliśmy pakiety/baterie do rowerów elektrycznych.

Pływałem już 4x na silniku 45 lbs +echo

Do kwasiaka nie wrócę a lifepo4 nie wykluczam.

post-52773-0-91364400-1605790112_thumb.jpg

post-52773-0-95595300-1605790149_thumb.jpg

post-52773-0-90974000-1605790169_thumb.jpg

post-52773-0-79410000-1605790254_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Jaki koszt jeżeli to nie tajemnica?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Tomasz wszystko zależy na jakie ogniwa się zdecydujesz i ile Ah potrzebujesz .

Ja z racji zlecenia któregoś tam z kolei projektu(baterie do elektryków) zostałem potraktowany tak można powiedzieć ulgowo i ten pakiet wyszedł mi około +- 750pln

Pakiet jest profesjonalnie zgrzany nie lutowany. Jak coś to mogę podesłać namiary na wykonawcę na PW

post-52773-0-92909700-1605792930_thumb.jpg

Edytowane przez marianosum

• 0

@marianosum ile na takim zestawie przeplyniesz kilometrów z silnikiem 45lbs?

Jaki jest mniej więcej koszt ładowarki do takiej baterii?

Pływałem tylko raz (mierząc dystans)na aplikacji rowerowej i to włączyłem trochę później niż zacząłem pływać, zrobiłem jakieś +- 10 km i z początkowych 16.7V spadło do 14,1 i jeszcze echo miałem podpięte, kwasiak na którym wcześniej pływałem (70Ah)już dawno by padł .

Kolejne pływania odbywałem już bez pomiaru kilometrów.

Ładowarka na aliexpres 5A jakieś +- 50 PLN z dostawą

Albo mocniejsza z wentylatorem link poniżej.

137,09 zł 33%OFF | 16.8V 10A trzy yuan ładowarka 14.8V 4S bateria ładująca litowo-jonowa specjalna ładowarka o dużej mocy z wentylatorem aluminiowa obudowa

https://a.aliexpress.com/_BTj9Sl

Edytowane przez marianosum

• 0

Tomasz wszystko zależy na jakie ogniwa się zdecydujesz i ile Ah potrzebujesz .

Ja z racji zlecenia któregoś tam z kolei projektu(baterie do elektryków) zostałem potraktowany tak można powiedzieć ulgowo i ten pakiet wyszedł mi około +- 750pln

Pakiet jest profesjonalnie zgrzany nie lutowany. Jak coś to mogę podesłać namiary na wykonawcę na PW

attachicon.gif 3-1.jpg

Ciekawi mnie dlaczego są tam dwa BMS 40 A.  I jak są podłączone. Cena jest bardzo atrakcyjna bo same aku 18650 nawet z demobilu kosztują po 4 zł. 4x125 zł daje 500 zł same ogniwa. BMS kosztuje 20 - 30 zł. taśma niklowana też nie jest za darmo. Pudełko to następne 100 zł w przypadku walizki hermetycznej. Sam złożyłem dwie sztuki 4s 20 P. Lutowałem bo miałem za słabą zgrzewarkę Taśma niklowana do  0.15 to tak, ale 0,2 nie dawała rady.  Jestem bardzo z tych zestawów zadowolony. Ale jak bym miał okazje kupić za 750 zł taki zestaw wo bym sam nie robił. Będę wdzięczny jak mi podeślesz na priw. namiar na producenta.  

I jeszcze jedno jaką pojemność ma ten akumulator ??

I z jakich akumulatorków 18650 został budowany>>

• 0

No i znowu mam dylemat akumulatorowy. Zmajsrowałem sobie dwa akumulatory po ok 750 Wh każdy w pakiecie 4s 20 P. Super się sprawują. Pływałem na nich od maja do listopada. Idealnie współpracują z silnikiem na 12 V z regulatorem zewnętrznym obrotów wyposażonym w watomierz. Nic sie nie dzieje i jest super. Ale niestety tak się złożyło, że nie pomyślałem o tym, że  Ale jak sprawdziłem mój silnik  (YOMOTO 48 Lbs) skończy w 2021 roku 10 lat. Można się spodziewać, ze lada moment padnie. Myślę o silniku 4V ale nie wiem, czy się da takie dwa pakiety LiIon połączyć szeregowo. ???

Widziałem sprzeczne zdania na ten temat. Nie za bardzo mi sie uśmiecha konstruować kolejny pakiet na 24 V.

czy łączycie LiIony szeregowo ???

Edytowane przez cezorator