dadex Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam.Poszukuje szybkozlaczki do silnika elektrycznego Lecz z marnym skutkiem. Chciałbym źródło prądu umieścić na stałe w bakiscie na dziobie, następnie przeprowadzić instalacje do rufy i podpiąć silnik za pomocą wtyku. Silnik minn kota 50lb max 50A.Prosze o pomoc. Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez dadex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Złączki od spawarek dziś oglądałem w sklepie. Niestety nie zakupiłem nie było do pary. Na pierwszy rzut oka wydaje się to bardzo dobre rozwiązanie i jest to najtańsza opcja. Wtyki od spawarki są w dwóch różnych rozmiarach - oglądałem te mniejsze. Dodatkowym plusem w tym złączu jest połączenie w którym przekręcamy wtyk żeby złączyć plus z minusem, które jest trwałe.Tak przy okazji. Na załączony zdjęciu połączenie przewodów z silnikiem. Zostawić jak jest czy może zastosować połączenie bezpośrednie zalutować?Wszystko ma plusy dodatnie i plusy ujemne. Linka czysta-świecąca wykonana z dobrej jakości niezasiarczonej miedzi (lekko poskrobana przed zaciśnięciem) nadaje się do zaciśnięcia w czystym zacisku plus kropelka oleju. Jeśli przewód jest historyczny to lepiej oczyścić linkę i zacisk w miejscu lutowania i polutować, najlepiej lutem ze srebrem. Cyna jest średnio dobrym przewodnikiem zaś srebro najlepszym. Część ze wspomnianych wcześniej pozłacanych złączy była polutowana czymś co mimo upływu 30 lat doskonale przylega i wcale się nie utlenia, błyszczy się jak psu j...a. Jednak ta zwykła cyna ma gorszą przewodność jak dobrze zaciśnięta czysta miedź. Taka mała wsuwka i daje radę w niektórzy próbują stosować cuda wianki.Na wierzchu przewody grube na dwa palce ze złączami do rozruchu czołga, a bezpośrednio do szczotek silnika dwie nitki. I taki to czasami wiejski tuning wychodzi wtedy... Ale o tych nitkach wiedzą tylko Ci co choć raz rozebrali silnik...Miedź ma taką niewygodną właściwość że mocno nagrzana i powoli wychłodzona twardnieje (hartuje się) i z tego powodu przegrzane przewody miedziane kruszą się i urywają. Przewody w rozruszniku często są wychładzane bo wentylowane ruchem wirnika, jest też nieliniowa zależność przekroju i maksymalnego prądu. Prócz tego rozrusznik działa przez chwilę a silnik elektryczny jako napęd podstawowy w sposób ciągły.Proponuję eksperyment: połącz akumulator z silnikiem cienkim przewodem jaki tu sugerujesz i zmierz spadek napięcia na tym połączeniu, dodaj spadki z obu biegunów i spadki na stykach. Wynik pokaże o ile bliżej dopłyniesz na jednym akumulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Miedź ma taką niewygodną właściwość że mocno nagrzana i powoli wychłodzona twardnieje (hartuje się) i z tego powodu przegrzane przewody miedziane kruszą się i urywają. Przewody w rozruszniku często są wychładzane bo wentylowane ruchem wirnika, jest też nieliniowa zależność przekroju i maksymalnego prądu. Prócz tego rozrusznik działa przez chwilę a silnik elektryczny jako napęd podstawowy w sposób ciągły.Proponuję eksperyment: połącz akumulator z silnikiem cienkim przewodem jaki tu sugerujesz i zmierz spadek napięcia na tym połączeniu, dodaj spadki z obu biegunów i spadki na stykach. Wynik pokaże o ile bliżej dopłyniesz na jednym akumulatorze. Wybacz, ale to jest silnik do łódki, a nie silnik z respiratora.Wykładasz tu wiedzę która jest fajna i pożyteczna i super że ja posiadasz, tylko czy warto stosować te rozwiązania z punktu ekonomicznego ....?Jaką taką wiedzę posiadam również i uważam co napisałem wyżej.Jak by producent uważał że trzeba dać 10 czy 16 kwadrat do szczotek to by dał. A spadek napięcia rzędu około 5% przy tych napięciach i masach i wielkościach łodzi którymi pływamy jest niezauważalny, to nie F1 że liczą się setne czy tysiączne sekundy na mecie.Także niech każdy buduje swój własny "prom kosmiczny"... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Wiadomo że nie chodzi o te sekundy na mecie, tylko o to by wrócić na akumulatorze a nie na pagaju.Przewód 16mm przekroju jest też nieco ciężki, bez mierzenia i liczenia spadków dałbym cieńszy. Złączka jest słabym punktem i tu lepiej dać większy przekrój niż przewodu.O pomstę wołają stalowe krokodyle do zapięcia na aku - nie dotyczy krokodyli stalowych z kostkami miedzianymi na stykach. Pisałem wcześniej o mosiądzu niklowym jako materiale na styki, ale możliwe że to nie mosiądz tylko brąz niklowy. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez Stołczynianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) Odkopię wątek.Poszukuję złącza do silnika max 50A, coś w stylu szybkozłączki rema anderson, tylko hermetycznej (a przynajmniej z jakąkolwiek ochroną). Ktoś coś? Szukałem wszędzie (oprócz ali) jakiejś odmiany andersona z gumową osłoną ale nic nie znalazłem, w deszczu taka złączka na wierzchu (nieosłonięty anderson) nie bardzo wydaje się rozsądnym rozwiązaniem. Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez espe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) Znalazłem osłony, może komuś się przyda Taki komplet, wygląda solidnie: https://www.tme.eu/pl/details/3-6054p2-bk/zlacza-dc/anderson-power-products/https://www.tme.eu/pl/details/3-6055p2-bk/zlacza-dc/anderson-power-products/ Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez espe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Pogadaj z haswingiem, może mają takie jak w oryginale przy ich caymanach. To by był dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Pogadaj z haswingiem, może mają takie jak w oryginale przy ich caymanach. To by był dobry wybór. Obejrzałem dwa filmy z caymanem i tam jest czysty anderson. Troszkę jestem zdziwiony, że bez żadnej osłony, być może moje obawy o zwarcie w deszczową pogodę są nieuzasadnione. Powyższy link jest właśnie do osłon na andersona 50A (takie jak w caymanie - to ogólnie chyba najlepsze złącze do takich celów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Obejrzałem dwa filmy z caymanem i tam jest czysty anderson. Troszkę jestem zdziwiony, że bez żadnej osłony, być może moje obawy o zwarcie w deszczową pogodę są nieuzasadnione. Powyższy link jest właśnie do osłon na andersona 50A (takie jak w caymanie - to ogólnie chyba najlepsze złącze do takich celów)już gdzieś sie spotkałem z kilkoma opiniami że ludzie pływaja na tym gnieżdzie anderson, deszcz nie deszcz i hula. Nic się nie dzieje. ja też pływałem i w deszczu było ok. Teraz przerobiłem sobie na gniazdo attwood bo miałem taka możliwośc i jest mi wygodniej. Dużo różnych złącz do silników dziobowych jest na amerykańskim Amazonie. Rozkminiałem to wczesniej. Jednak do cen tam podanych dochodzą spore opłaty, vat itd. Np gniazdo i wtyczka attwood wyszło może 20 zł taniej niż w PL i kupiłem w PL bez czekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) Ten attwood wygląda zacnie, fajna alternatywa dla Andersona , choć chyba jest droższa w PL (w US dużo tańsza) Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez espe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Obejrzałem dwa filmy z caymanem i tam jest czysty anderson. Troszkę jestem zdziwiony, że bez żadnej osłony, być może moje obawy o zwarcie w deszczową pogodę są nieuzasadnione. Powyższy link jest właśnie do osłon na andersona 50A (takie jak w caymanie - to ogólnie chyba najlepsze złącze do takich celów) Anderson? czy ala Anderson, wygladaja identycznie ale identyczne nie sa, roznia sie rozmiarem , jakoscia wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Anderson? czy ala Anderson, wygladaja identycznie ale identyczne nie sa, roznia sie rozmiarem , jakoscia wykonaniarozwiniesz? wyglądają jak Anderson 50A, jaki normy spełniają nie wiem. Mnie chodzi szczelność Andersona, która wydaje się zerowa bez względu na źródło produkcji. Rozmiar to chyba różnica jest tylko w zależności od amperarzu, 50-ki są chyba takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 andersony i markowy osprzet znajdziesz na stronie soyter.pl , maja tam chyba wszytsko. Anderson to swiatowa firma , maja jakosc i powtarzalnosc. to co chinczki daja do haswingow itp nie sa oryginalnymi zlaczami w wiekszoci a tanimi zamiennikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tato1 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Na ali można kupić wtyczki z osłonami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Na ali można kupić wtyczki z osłonami.Zapomniałem pisząc posta o Ali, faktycznie są. To jeszcze poratuję linkiem: https://pl.aliexpress.com/item/1005005724815898.html?spm=a2g0o.productlist.main.3.7009484a5XbqMd&algo_pvid=3135f14f-614b-4c7c-8f89-82bb7edced64&algo_exp_id=3135f14f-614b-4c7c-8f89-82bb7edced64-1&pdp_npi=4%40dis%21PLN%2143.43%2144.11%21%21%2110.31%21%21%40211b88f116934049110061491e0205%2112000034127404669%21sea%21PL%21757857936%21&curPageLogUid=CRD2Lnfmo5Yx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dante Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Używał ktoś z Was takich połączeń?https://allegro.pl/oferta/xt150-zlaczka-konektor-para-m-f-piny-rd-oryginal-13750021985 Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
dadex
Witam.
Poszukuje szybkozlaczki do silnika elektrycznego Lecz z marnym skutkiem.
Chciałbym źródło prądu umieścić na stałe w bakiscie na dziobie, następnie przeprowadzić instalacje do rufy i podpiąć silnik za pomocą wtyku.
Silnik minn kota 50lb max 50A.
Prosze o pomoc.
Edytowane przez dadexOdnośnik do komentarza
40 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi