Skocz do zawartości

Szlifierka mimośrodowa

Intro

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, do szlifowania na leżąco będzie wygodna szlifierka w uchwytem na dwie ręce. Pewniejszy chwyt i myślę że o wiele wygodniej niż operowanie jedną ręką. Sam posiadam Bosch GEX 125 AC. Przeszlifowała już sporo, wymieniałem stopę z rzepem. Ma wadę - jest ciężka, ale można ją obsługiwać oburącz. Co do ceny 300zł to kup taką którą na Alledrogo kupiło najwięcej użytkowników. Ja tak robię jak potrzebuję czegoś budżetowego na szybko. 

A teraz moje pytanie: jakiej grubości papierem masz zamiar zdjąć farbę? Przed sezonem też będę musiał wykonać taki zabieg

Edytowane przez fred88

Witaj, do szlifowania na leżąco będzie wygodna szlifierka w uchwytem na dwie ręce. Pewniejszy chwyt i myślę że o wiele wygodniej niż operowanie jedną ręką. Sam posiadam Bosch GEX 125 AC. Przeszlifowała już sporo, wymieniałem stopę z rzepem. Ma wadę - jest ciężka, ale można ją obsługiwać oburącz. Co do ceny 300zł to kup taką którą na Alledrogo kupiło najwięcej użytkowników. Ja tak robię jak potrzebuję czegoś budżetowego na szybko. 

A teraz moje pytanie: jakiej grubości papierem masz zamiar zdjąć farbę? Przed sezonem też będę musiał wykonać taki zabieg

Myślę o papierze 60, po podobno 80 też można, lecz szybko się zatyka.

Jakiej nie kupisz może oprócz biedronkowej spełni oczekiwania, wagą różnią się niewiele. Używam dewalta akumulotorowej i sieciowej ryobi ,lekko nie mają . Jak podłączysz odsysanie to i tak będzie kawałek niewygodnego mela.

Nie rozumiem co to Mela. Jaki model masz Ryobi?

Czyli taka na dwie ręce i w miarę lekka. Może jakieś konkretne modele polecicie.

Edytowane przez Intro

Też to przerabiałem :) Po zakupie frezarki Makity + dodatkowy osprzęt  padł mi jakiś stary Bosch i musiałem na już praktycznie na następny dzień kupić mimośrodową. Po weryfikacji netu  , gdzieś indziej też były pozytywne opinie ale były też negatywne.

https://blog.scieramy.pl/tania-szlifierka-mimosrodowa-do-300-pln-ranking/   

kupiłem w Leroy merlin tą pierwszą z rankingu .Raz ,że to był piątek a dwa chciałem "potrzymać" :) 

https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/szlifierki-polerki-strugi/szlifierki-mimosrodowe/szlifierka-mimosrodowa-125-150-mm-430-w-59g347-graphite,p425234,l440.html  

Trzy lata i jest z nią wszystko ok.Prawdę mówiąc nie oczekiwałem cudów a teraz jestem miło zaskoczony.Zrobiła naprawdę dużo roboty i dalej działa.    

Też to przerabiałem :) Po zakupie frezarki Makity + dodatkowy osprzęt  padł mi jakiś stary Bosch i musiałem na już praktycznie na następny dzień kupić mimośrodową. Po weryfikacji netu  , gdzieś indziej też były pozytywne opinie ale były też negatywne.

https://blog.scieramy.pl/tania-szlifierka-mimosrodowa-do-300-pln-ranking/   

kupiłem w Leroy merlin tą pierwszą z rankingu .Raz ,że to był piątek a dwa chciałem "potrzymać" :) 

https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/szlifierki-polerki-strugi/szlifierki-mimosrodowe/szlifierka-mimosrodowa-125-150-mm-430-w-59g347-graphite,p425234,l440.html  

Trzy lata i jest z nią wszystko ok.Prawdę mówiąc nie oczekiwałem cudów a teraz jestem miło zaskoczony.Zrobiła naprawdę dużo roboty i dalej działa.

Ta szlifierka chyba jest na jedną rękę?. Druga rzecz to zraziłem się do tej firmy gdyż miałem od nich wiertarkę i nie mam miłych wspomnień.

Ta szlifierka chyba jest na jedną rękę?. Druga rzecz to zraziłem się do tej firmy gdyż miałem od nich wiertarkę i nie mam miłych wspomnień.

Możesz dociskać jedną ręką od góry jak szlifujesz np.na stole a możesz trzymać jednocześnie z przodu i za rękojeść. 

Używam takiej https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/szlifierki-polerki-strugi/szlifierki-mimosrodowe/przewodowa-szlifierka-oscylacyjna-125-mm-300-w-ros300-ryobi,p250098,l440.html?gclsrc=aw.ds&&gclid=EAIaIQobChMIica1rKvj6AIV1-J3Ch1CGQMOEAQYEyABEgJmMvD_BwE ,a powiedzenie "kawał mela" ma znaczenie kawałek czegoś niewygodnego ,mało ergonomiczne. Wpięcie do odkurzacza dorabiałem niestety odkurzacz flex i narzędzie ryobi nie są w oryginale kompatybilne.

Polecam szlifierkę Dewalt Dwe6423, pracuje nią bardzo często...to jest kozak.Gabaryty,moc są naprawdę super.Przerabiałem duuużo szlifierek tego typu, dobrze się zastanów zanim kupisz,bo jest dużo zabawek na rynku.

Czytałem o niej dobre opinie. Tylko chyba ona jest na jedną rękę?. Tak jak koledzy pisali,to może być problem przy szlifowaniu na leżąco. Drugie pytanie czy potrzebuje szlifierki za 350 zł żeby raz w roku wyszczyścić dno łodzi....