Skocz do zawartości

Czy to dobry zestaw na szczupaka ?

Sonix1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Mam pytanie odnośnie doboru sprzętu na szczupaka. 
Zacznę od tego że łowię ryby typowo rekreacyjne dwa razy w roku (maj i jakiś miesiąc wakacyjny) gdy spędzam urlop w Gawrych-Rudzie nad jeziorem Wigry łącznie około 20 dni. Głównie nastawiam się tam na połów okoni i mam do tego wędkę Mistrall WINDFLASH 2.4 12G i kołowrotek Ryobi ECUSIMA 1000. Z racji tego że zdarzają się przyłowy szczupaczków postanowiłem skompletować również sprzęt na ten gatunek ryby i tu teraz pytanie do was czy wędka Savage Gear XLNT3 - 2,43m 12-40g z kołowrotkiem Ryobi Zauber 3000 to będzie dobry wybór? Nie chciałbym wydawać za dużo pieniędzy na sprzęt gdyż nie jestem aż takim zapaleńcem. Traktuję to jako rekreację na wakacjach. Dodam jeszcze że łowię głównie z łódki czasami z brzegu lub pomostów dlatego myślę że długość 2.4 to odpowiednia, zresztą tą co mam na okonia dobrze mi się manewruje. Dodam jeszcze, że głównie chcę łowić na gumy 10 max 15cm czasami woblerki czy obrotóweczka. Jeśli podany zestaw nie jest odpowiedni do mojego przeznaczenia to proszę o propozycję innego zestawu. Wiem że tematów było już dużo ale im więcej czytam tym bardziej mam mętlik w głowie dlatego prosiłbym o pomoc w tym wątku.

Jeśli ktoś mógłby się też wypowiedzieć o obecnym sprzęcie (wędka) który mam odnośnie do połowu okoni to też chętnie poczytam bo w sieci nic nie znalazłem na jego temat.

Pozdrawiam Tomasz.

Edytowane przez Sonix1980

Do takich główek pewnie użyłbym wędki z mniejszym cw, ale ja w ogóle wolę łowić dość lekko.
Kiedyś wpadłem na opis fajnego/budżetowego kija DAM Yagi. Są dostępne w długości 2.40 i kilka cw do wyboru.

Ja nie łowiłem tym ale chłopaki w wątku poniżej byli zachwyceni.
Więcej tu:

http://jerkbait.pl/topic/59243-moje-dam-y/

Mam XLNT 10-40 tyle że 213cm i w wersji travel (road runner) i do tego mam podpiętego Zaubera - 3000 lub 4000 w zależności który mi się nawinie.

Uważam, że to całkiem fajny zestaw, dla mnie na ponton podstawowy kij gdy z jakiegoś powodu nie łowię castingiem, ale i do brzegowego łowienia go zabieram czy może raczej mam zamiar zabierać, bo sprawdził się i z brzegu a mam w planach po drodze do pracy nad pewne bajorko zaglądać.

W moim odczuciu CW jest dobrze opisany i te 40g to faktycznie max bezpieczny.

Kijek nie jest kluskowaty i pozwala dobrze animować na przykład jerki (S S10F) a jednocześnie łowić 10cm Cannibalem na 7g główce i pod stykowym szczupakiem już pracuje odpowiednio. W końcu to kij klasy M. ☺

...Kolega jak pisał wędkuje raczej ,,rekreacyjnie", jak podejrzewam, nie wypływa na plosa, czy otwartą, głęboką wodę. Z kijów spinningowych to może jeszcze Dragony 240, 225 w parametrze nominalnym 18-42. 15 Cannibale i Bass Assasiny ogarniają. Jeśli ,,grubszy'' sprzęt i wiedza to do Andrzeja @godski, lecz to ,,extremista" szczupakowy, a Wigry zna świetnie. Na Suwalszczyźnie działa fire tiger taka podpowiedź.

Na jakie główki będziesz łowić? Xlnt3 nie jest o akcji szczytowej?

Co do akcji wędki to nie wiem jak to wygląda dlatego też zadałem pytanie tu o ten sprzęt.

Co do główek to myślę że w przedziale 5-12g.

https://youtu.be/QRB4l9FQLt8?t=30  28 sekunda na filmiku- akcja szczytowa jak widać i fast

• 3 tygodnie później...

Zestawi jak najbardziej wporządku.  Ryobi Zauber bardzo wdzięczny kręcioł w tej kwocie, ale co do wędki to poszukał bym coś tańszego jak na takie sporadyczne łowienie, a reszte kaski przeznaczył bym na dobrą plecionę i przynęty. 

Osobiście mógłbym ci polecić kijek okuma Altera spin 228cm 12-35g ,miełem kiedyś taką i bardzo fajnie  się na nią łowiło,nie było problemów nawet ze szczupłymi 90+  a w razie potrzeby można ją spokojnie przeciążyć o te 10g bez problemu.  Dzisiaj też mam Alterę ale w wersji 240cm 20-45g .   Pozdrawiam.