Skocz do zawartości

Shimano Vanquish ;)

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

;)

Kolejne cudo techniki uzytkowej ?

Exsence ?

Cardiff Area ?

Complex ?

...

Dzial rozwoju nie spi A przy okazji dzial markietingu ma co robic

Dla glodnych nowosci i nowinek obiekt westchnien IDEALNY

Pozdrawiam

Guzu

• Like 1

;)

Kolejne cudo techniki uzytkowej ?

Exsence ?

Cardiff Area ?

Complex ?

...

Dzial rozwoju nie spi A przy okazji dzial markietingu ma co robic

Dla glodnych nowosci i nowinek obiekt westchnien IDEALNY

Pozdrawiam

Guzu

Widzę, ?źe zwr?łciłeś uwagę na ten + przy CI4 :mellow:

Oczywiscie :D

Z pewnoscia PLUS jest najwazniejszy w tym nowym modelu.

Ciekawe co na tego PLUSa zadowoleni uzytkownicy Rarenium (kilku takich pisalo niedawno na forum). Tam przeciez PLUSa nie bylo :unsure:

Dla mnie takie modele mieszcza sie w jednym slowie :

szarlataneria.

Ale to moja prywanta opinia

Pozdrawiam

Guzu

http://www.japantackle.pl/1_shimano/74-shimano-vanquish-nowo -2012.html

Tutaj trochę więcej cud?łw o nim,ciekawe co wnosi ten PLUS do technologii CI4...

Z tego co widać na naklejce na szpuli,coś tam będzie te?ź z SUPER MAGNESIUM :mellow:

Nie bylem swiadom ze istnial jakis problem z plynnoscia obrotow w Stellach...

Czlowiek uczy sie cale zycie

SUPER MAGNESIUM :D

Widac ze korbki Bassart niezle sie sprzedaja w Japonii, skoro Shimano poszlo w ta strone jak chodzi o design tego elementu.

...

To tak ju?ź mi zostało po obejrzeniu filmu o Stelli 2010,uwielbiam jak Japończycy wypowiadają słowa po angielsku i te ich R zamiast L :mellow:

http://www.youtube.com/watch?v=Bx1fy0F66To

4:25min filmu - Supa Magneśium body,Supa magneśium rota,Pała aruminium rota :lol:

Ale nie robiąc OT to na temat tego Vanquisha nie ma nic na stronie Shimano,ciekawe na ile wiarygodne są te dane z japantackle.pl

tiaaa najlepiej por?łwnać tego vanisha ze stella kupując i stelle i vanisha <_< Shimano chyba chce zrobić zwrot śladem Daiwy czyli w stronę custom,ten + myślę wnosi tylko + :unsure: i kolejny model w ofercie ju?ź jest, prawie taki sam jak był ale jest model 2012

:lol:

Oczywiście jeśli poprzedni model był udany to w sumie cudować nie trzeba,jak jakość będzie ta sama(mam nadzieje ,?źe wysoka) to strachu niema.a jak z produkcją )Czy Ta prawie stella bedzie te?ź Japonska?)

czy ju?ź jest potwierdzone ?źe w JAPAN będzie tylko Stella?

Widać Japan na stopce.

Wydaje mi się ?źe tylko na obcych rynkach jedynie Stella będzie Japan,wątpię ?źeby na JDM zdecydowali się na taki ruch.

Kumpel zza miedzy - Daiwa, ma model 1000 % JDM - Emeraldas.

Kosztuje jakies 500 USD i cieszy podpisem Made in Thailand.

B)

się ma betoniarki jakieś,pozatym jak ja coś kupuje to zawsze ma magiczny napis :lol: bo poza rok 2001 nie wychylam się :mellow:

odnośnie produkcji mo?źe dojść do tego ?źe exportowe modele nie będą japan,pamiętam Ultegrę 05 z jednego roku były i japan i malezja :unsure: to samo z biomasterami było.

Daiwa ładnie 500$ ale i tak rekordzistą cenowym z Chin jest Van staal :lol:

I jak widać będzie te?ź nowy Exist cały z Zaion'u. :unsure:

http://www.japantackle.pl/47-daiwa/77-new-daiwa-exist-nowo-2 012.html

R?łwnie?ź stwierdzić mo?źna,po tabelce kt?łra dodana jest do opisu nowego Exista,?źe Shimano Vanquish będzie miał tylko rotor z CI4+,body będzie magnezowe

Nowy Exist.

Niezle wagi kolowrotka.

Konstruktorom gratuluje odwagi i materialow.

A uzytkownikom zycze zadowolenia z dobrze wydanych pieniedzy.

Widze ze postanowili odejsc od 2500 i teraz bedzie 2510.

Ma to swoja logike - utrzymuje sie w linii 2506, 2508...

Chyba trzeba bedzie jakis magazynek kolowrotkow na zapas zrobic.

Bo to co wchodzi jest coraz bardziej nie dla mnie :unsure:

No więc podstawową r?ł?źnicą (i na pewno największą) jest materiał z kt?łrego wykonane są korpusy.

Np. Exsence/Exsence CI4 - Korpus magnezowy,rotor CI4/Korpus CI4,rotor CI4.

Taka sama sytuacja jest w Complex,seria CI4 jest cała z CI4,natomiast dro?źsza zwykła seria ma tylko rotor CI4 a body jest magnezowe co znacząco podnosi cenę

Co do wnętrza to nikt raczej dokładnych danych Ci nie poda,opr?łcz tego ?źe r?ł?źnią się ilością ło?źysk.

Ja natomiast mogę powiedzieć ?źe zauwa?źyłem ?źe wszystkie kołowrotki jakie widziałem od środka kt?łre były w całości z CI4 (Rarenium CI4,Exsence CI4) miały przekładnię pokrytą czarną powłoką ochronną.

Natomiast po zdjęciach kt?łre widziałem np przy opisie dro?źszego Exsence z magnezowym korpusem,widać było ?źe przekładnia jest zwykła,srebrna.

Aha,przypomniało mi się jeszcze jedno,?źe magnezowe korpusy mają inną budowę ło?źyska oporowego.

Nie bardzo rozumiem o co wam biega...ceny ustalają producenci, czy to kołowrotk?łw, czy samoach?łd, czy czegokolwiek co sie wytwarza...producent wie z czego co wynika i dlaczego r?łznica w cenie jest taka czy taka...a nasze doszukiwanie się, ?źe kołowowtek za 1000 zł jest taki sam jak ten za 2000 zł jest nieporuzumieniem. R?ł?źnice w cenach sa spsoowowodwane wiadomo uzytymi materiałami i stopniem zaawansowania technologicznego danej konstrukcji. Poza tym ka?źdy model w innej budzie jest w srodku r?łwnie?ź inny. Kazdy by chciał kupowac tanio wszystko co najlepsze, ale tak nigdy nie będzie. Ludzie kupuja to na co ich stać.

Ped japończyk?łw w strone zaionu czy CI4 moze być spowodowany wcale nie oszczednościami, a rzeczywistymi zaletami tego materiału w por?łwnaniu do metalu, w szczeg?łlności zbiorem kilku cech tego materiału ( w tym między innymi ceny, łatwości obr?łbki ). To, ?źe wielu z was jest nastawionych konserwatywnie i ze kręcioł ma byc ?źelazny nie interesuje japońskich inzynier?łw. Dyskusje na tematy na kt?łrych wiekszość z nas sie w og?łle nie zna,czyli pouczanie , ?źe to powinno być takie czy takie jest tylko czczym gadaniem nie popartym ani wiedzą rzeczywistą, aani praktyką. My to mozemy się wypowiadać po fachowemu na tematy na kt?łrych się znamy zawodowo, a nie udajemy, ze sie znamy. Nie produkujemy zaawansowanych kołowrtk?łw i ich nigdy produkowac nie będziemy. Ja wiem, ze Polak myśli, ?źe wszystko wie najlepiej, ale to m?źonka.

Podstawowa wada nowych carbon?łw dla polskiego wedkarza to niska waga, bo przecie u nas wywa?źa się wedki kręciołami :D, a moze gdzie indziej na świecie sie tak nie robi?

Co bedzie poczekamy obaczymy....kołowortki sa coraz bardziej zaawansowane tak jak wszystko co na otacza i powrotu do przeszłości nikt nie przewiduje...

PS. Mam w domu Exsence CI4 4000S i jak dla mnie on chodzi lepiej nawet ni?ź stella czy nowy twin, choć one przecie chodza znakomicie, a przeice na exsence MALAYSIA :D kultura jego pracy przewraca inne...i lekki jest i ciepły dla dłoni :D

...zawsze będą fani starych dinozaur?łw i fani nowinek, fani starych trabant?łw i ferrari, mebli nowoczesnych i starodawnych...ale co z tego? Tacy juz jesteśmy :D

• Like 2

Nale?źy te?ź dodać, ?źe najnowszy trend technologiczny nie polega na wytworzeniu urządzeń niezniszczalnych lub o bardzo długim okresie bezawaryjności, do tego doszliśmy ju?ź dawno temu, teraz chodzi o to by stworzyć urządzenie o precyzyjnie określonym terminie przydatności.

Trend dotyczy nie tylko, względnie tanich, maszynek jak kołowrotki ale tak?źe samochody, telewizory itd. Nawet dobre i naturalne wędliny potrafiliśmy zrobić z mięsa ju?ź wieki temu, teraz technologia procesu przetw?łrstwa polega na tym by zrobić kiełbasę bez udziału mięsa a tak?źe wytworzenie mięsa, kt?łre w swoim składzie ma jak najwięcej wody. Chińczycy zrobili ju?ź kiełbasę z ludzkiego kału, kt?łra zaspokaja potrzeby ?źywieniowe tak samo jak ta z mięsa.

Ka?źdy kto miał mercedesa 124 wie jak bardzo in?źynierowie pracujący w M. Benz polepszyli wszystko co powstało p?łźniej :lol: i właśnie chodzi to o nowe doskonałe materiały heheheh, one nie są lepsze tylko tańsze...

i właśnie chodzi to o nowe doskonałe materiały heheheh, one nie są lepsze tylko tańsze...

A mo?źe warto popatrzeć na to z tej strony,?źe CI4 MIMO ?źe tańsze od al czy mg,jest prawie lub r?łwnie dobre i dlatego decyzja producenta jest taka ?źeby zrobić tańszy kołowrotek o walorach dro?źszego dla pewnej grupy ludzi...

Oczywiście są to tylko przypuszczenia,mo?źliwe ?źe Japończycy robią to celowo i po jakimś okresie u?źytkowania CI4 czy Zaion się rozleci,tyle ?źe jak dotąd nie ma na to dowod?łw. :unsure:

Tak na prawdę to nie słyszałem jeszcze potwierdzonej informacji ?źe kołowrotki z CI4 czy Zaion'u się komuś posypały,tylko same negatywne spekulacje na temat tego materiału. Ba,nie przeczytałem nigdy negatywnej oceny u?źytkownika kołowrotka wykonanego z CI4.