Skocz do zawartości

Shimano Vanquish ;)

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Gucio...zgodzę się poczęści bo masz du?źo racji, ale nie generalizujmy. M?łj exist ma 4 lata i jestem pewny, ze d 14 lat pochodzi bez szwanku. Nowe wędki wcale nie łamia sie bardziej od starych, no chyba, ?źe weźmiemy pod uwage pełne szkło Germiny :D

Jeśli por?łwnamy kulture pracy Tournamenta i exista to w og?łle nie ma co gadać...Mercem 124 jaki miałem sam :D nie mogłem w zimie ruszyc z miejsca na prostej drodze, a lewarek bieg?łw miał skok z 1 do 2 chyba ze 30 cm :mellow:, ale sentyment pozostał :D co prawda jak m?łwisz im cos abrdziej skomplikowane tym łatwiej się psuje, ale czy uzytkownicy nowych stelli sie skar?źą? :D chyba nie, a przecie stelllki to mega ilość części i element?łw :D...wa?źne aby u nas były ryby i czas na nie, a nie czy zębatka jest czarna czy r?ł?źowa..:D

Nie znam tego materiału i nie pisałem o nim a o globalnym trendzie technologicznym, kt?łry czy chcemy czy te?ź nie, podą?źa w takim a nie innym kierunku. Chocia?ź ostatnio w Chinach daje się zauwa?źyć odwrotną tendencję jeśli chodzi o potrzeby, wielu bogatych ludzi bardzo pragnie luksusowych produkt?łw o znanej starej jakości i płaca za to kosmiczne ceny.

Mercem 124 jaki miałem sam :D nie mogłem w zimie ruszyc z miejsca na prostej drodze, a lewarek bieg?łw miał skok z 1 do 2 chyba ze 30 cm :mellow:,

Ja miałem dwa w tym jeden 4matic, oba jeździły po lodzie lepiej ni?ź większość aut, drugi miał blokadę mostu. A jakość zobacz sam:

http://img577.imageshack.us/img577/1626/dsc01056mg.jpg

http://img804.imageshack.us/img804/235/dsc01051qm.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/2976/dsc01048f.jpg

http://img194.imageshack.us/img194/5087/dsc01047k.jpg

Dla por?łwnania 10 lat młodszy topowy model francuskiej marki, kt?łry dostałem w prezencie ale miałem bardzo kr?łtko

http://img19.imageshack.us/img19/2111/dsc01434ji.jpg

:mellow: Chocia?ź nie miałem nigdy topowego shimano to mo?źe kiedyś kupię u Ciebie Stellkę z minionego wieku aby poczuć ten luksus jeśli trafi się taka sztuka jak m?łj M124. Bardzo fajnie, ?źe dzięki Tobie jest to bardzo ułatwione dla przeciętnego zjadacza chleba.

pzdr i kończę OT, bo się rozbrykałem z tymi sentymentami.

Czy ktoś dał mo?źliwość wybrania wersji magnezowej i plastikowej tego samego kołowrotka, czy to tylko zawijanie g w sreberko.

Podobnej wersji tak bym to ujął,ta magnezowa zazwyczaj będzie mieć coś lepszego.

Ciekaw jestem,bo w czasach gdy weszła na rynek pierwsza Stella z magnezowym korpusem nie interesowałem się jeszcze wędkarstwem,czy nastawienie ludzi do nowego materiału było podobne do tej sytuacji teraz z CI4/Zaion :D

Dobrze piszesz Mefisto.

Im bardziej plastikowe kolowrotki tym lepiej - dla inzynierow je projektujacych, dla firm je produkujacych, dla sklepow je sprzedajacych.

My, fani czegos tam czy innegos mozemy tylko w tym labiryncie ofert wybierac wg wlasnego osadu.

Czesto znajdujac sie pod wplywem tych powyzej. Majacych przeciez zyciowy interes w tym bysmy mieli jak najbardziej zaawansowane technologicznie zabawki.

Dobry przyklad podal @gucio.

Taki jeszcze maly wtret odnosnie kultury pracy :

jak kolowrotek jest plastikowy (jak wiekszosc tych zaawansowanych technologicznie) to maselko jest full wypas. W koncu plastik super tlumi drgania jakiekolwiek czy inne odczucia pracujacej przekladni.

Wystarczy wziac fabrycznie nowa Stelle 98 i nowego Soare czy Cardiffa i sobie porownac krecac na sucho z rozdziawiona geba :mellow:

• 2 tygodnie później...

Pelna linia rozmiarowa.

I od razu przecena!

OKAZJA = BRAAAAAAC! :D

Rozni producenci zauwazyli problem slizgania sie plecionki po dnie szpuli...czy Vanquish ma lepka ta powierzchnie wewnatrz szpuli ?

Bo ze jest gladka, polyskliwa to widac na foto

Pozdrawiam

Guzu

p.s. Nie mam nic przeciwko temu kolowrotkowi w szczegolnosci. Takze jesli ktos ma go w planach to niech nie czuje sie urazony.

Easy Maintenance - czyt. dziurka do smarowania,jak ten otw?łr w korpusie. Mają ją wszystkie lepsze modele od 2010 roku.

Tak jak np. moja Stella FE. Tylko co z tego...Nawet jej jeszcze nie zabrałem na ryby...Pstrągi zamarzły. Mo?źe we wrześniu uda mi się z nią wyskoczyć na jakieś jazie.

to jest tajemny port do oleum :D

Moim zdaniem VAQUISH będzie bardzo fajnym kręciołem do lekkich zastosowań, wizualnie te?ź jest bardzo ładny...stelli on nie zastąpi, ale...bardzo mi się podoba :D...co do przecen...nie patrzcie na to...wszystkie sklepy japońskie od razu dawały ceny ni?źsze ni?ź producent, PLAT zazwyczaj trzymał się długo cen katalogowych, ale jak nastał kryzys to i PLAT od roku gdzieś ceny nawet startowe daje zrabatowane...ale jen i tak jest na kosmicznym pułapie do złot?łwki i dolara więc mała pociecha :D