Skocz do zawartości

Shimano Vanquish ;)

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

:lol:  :lol:  :lol: mój dizel choć nowy to nie wykazuje poza tankowaniem cech dizla.... cichy,- mimo 6 garnków,- mocny 200 koników i to spalanie 6-7l :rolleyes: tylko w mieście 10l...Ech gdyby to porównanie przekładało się na nowe kręćki :rolleyes: ...

Edytowane przez Rheinangler

:lol:  :lol:  :lol: mój dizel choć nowy to nie wykazuje poza tankowaniem cech dizla.... cichy,- mimo 6 garnków,- mocny 200 koników i to spalanie 6-7l :rolleyes: tylko w mieście 10l...Ech gdyby to porównanie przekładało się na nowe kręćki :rolleyes: ...

Ba, 6 garnków, 200 siwków, to i spalania trochę jest :) .

Uważam, że się bardzo dobrze przekładna :rolleyes:

Nowe kręćki są, mocne, ciche i żeby jeździły trzeba dbać o to by w środku nie zabrakło lubrykantu, bo daleko nie zajedzie. A jak się juz zepsuje to naprawa troche kosztuje.

Tak refleksja mnie naszła po przeczytaniu kilku ostatnich postów tego wątku.

Z jednej strony i Shimano i Daiwa (mowa od JDM-ach) nie powielają starych, sprawdzonych konstrukcji za którymi tęsknimy bo to się po prostu nie opłaca, czytaj sprzedaż spada a zysk rządzi teraz jeszcze mocniej...Wsadzają nowe pomysły - nie zawsze udane...Opakowanie coraz bardziej futurystyczne i nierzadko ładne....

Wszechobecne i niezależne od ceny oczekiwanie (ze strony producentów) że będziemy zmieniać młynki jak komórki...

A z drugiej strony mimo różnych wad (to o czy piał Mefi) nie słychać jakoś by ktoś zmielił "wnetrze" JDM normalnym użytkowaniem...

Chyba wyścig w kierunku jakość w sensie użytkowanie przez dłuuugie lata, należy uznać za przynajmniej czasowo zawieszony jak nie zakończony całkowicie...

Mogę się oczywiście mylić ale ostatnio "cofnąłem się o krok" i oprócz najnowszych mlynków przeważnie z górnych półek zgromadziłem ich odpowiedniki sprzed 10 i więcej lat i myślę, że to nie było głupie posuniecie ;)

Ja również nagromadziłem. Do końca żywota wystarczy na 100%. 

• 1 miesiąc temu...

Mam ci ja ubiegłoroczną Ceratkę, mam nieco starszego Exista, oba tak naprawdę super i w zasadzie doskonałe. Nie mam Stellki, ale jakoś to przeżyję. Natomiast dzisiaj na rybach zwykłą, starą Caldią kręciłem i w zasadzie nic nie złowiłem. Myślicie że Vańkiem by się udało? Hehe. W każdym razie wędkowanie starą Caldią za 700 złociszy ( ino porządnie nasmarowaną ) było tak samo komfortowe jak Existem czy Ceratą. A to przecież topowe kręcioły. Tak więc czasami nie rozumiem szaleństwa ( mimo że też mu niestety ulegam ).