robert 7791 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Nieżle...To już wiemy czego nie kupować...Mam nadzieję, że ktoś z TEJ firmy czyta to forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Nieżle...To już wiemy czego nie kupować...Mam nadzieję, że ktoś z TEJ firmy czyta to forum I jak zwykle struga strusia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Przykro to by mi było jakby ryba odpłynęła z przynętą i 15-ma metrami plecionki, kaplica totalna tym bardziej, że w tej wodzie ryby większe niż 70-80cm łowi się na prawdę bardzo rzadko. Współczuje bo to osobliwie niezręczna sytuacja połamać kijka. Jednak najbardziej interesuje mnie Sławku jak pierwsze spostrzeżenia dotyczące pracy Vańka Karol, Vaniek kręci bardzo fajnie, idealnie układa plecionkę, ma moc! Zwija swobodnie w nurcie wszystko co tam powiesisz, nie testowałem tylko obrotówki aglia 5 bo zapomniałem z domu. Woblerki 8-9cm, wahadełka, obrotówki 3 i 4 zwija się bardzo przyjemnie i lekko. Wrażenia bardzo pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 ...Dobre kije robi ten Dragon, dostarczają niezapomnianych emocji, zawsze to trochę polotu i finezji w tym smutnym jak pi... kraju Była wróżba w środku?Jak się chiński wypiek przełamie to często można znaleźć ichnią mądrość ludową. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Nie wpatrywałem się w dziurkę, dla mnie to już była wystarczająca niespodzianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Są osoby, które jak zwykle próbują podkręcić temat i bardziej przeżywają połamanie kija niż sam zainteresowany. Sławek, czy ktoś życzył Ci połamania kija przed wyjazdem ? :-):-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Sławek, czy ktoś życzył Ci połamania kija przed wyjazdem ? :-):-) Teraz to pewnie nikt się nie przyzna. Użytkownikom Dragonów bezpieczniej będzie życzyć Szczęśliwego Nowego Roku... "tłustego" Mikołaja... i tam takich podobnych historii... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 ...........................Jak się chiński wypiek przełamie to ........................................ ........................ trzeba ratować szczupaka Sławek wiem, że Ci nie do śmiechu ale, ten chiński wypiek sprowokował 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 W końcu się ziściło, z 500 razy życzono połamania na rybie, mam to za sobą Ps. Tadeusz tam ponoć na Wierzycy aktualnie odbwyają się lepsze sceny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Tak, ale kulminacja będzie w listopadzie i grudniu Edytowane 13 Października 2013 przez stella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Sławek zapewne będziesz zaliczał się do fanów Dragona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekdrugi Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Jedno wiem, hamulec jest dobry Dziś skoro świt wybrałem się nad rzekę, doszedłem do miejsca w którym zaczynają się moje ulubione zakręty, klasyczny rzut pod drugą burtę i bumm, coś sie uwiesiło, czuję, że coś grubszego. Rybka odjechała na głębszą wodę, zanurkowała i jakiesz było moje zdziwienie gdy zobaczyłem szczytówka mojej wędki również nurkuje i znika w wodzie.. chwila konsternacji, czy to co słyszałem to był trzask czy też wiatr omiatał wysokie trawy? W ręku sam dolnik więc chyba to pierwsze W pierwszej chwili nie wiedziałem co robić, nie chciałem żeby został tam i zaplątał się w ten cały bajzel na dnie, odkręciłem hamulec, wskoczyłem do wody i jakoś udało mi się go wyholować. Ociekający wodą powróciłem do samochodu. Dobre kije robi ten Dragon, dostarczają niezapomnianych emocji, zawsze to trochę polotu i finezji w tym smutnym jak pi... kraju A oto sprawca zamieszania, hamulec uratował mu życie. Masz kręciołek za 2 koła dokup kij za 1,1 St.Croix i ręka ci wysiądzie a nie kij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Miałem pare patyków, avidów. Moim zdaniem to dość nieciekawe wędki tak więc podziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Miałem pare patyków, avidów. Moim zdaniem to dość nieciekawe wędki tak więc podziękuję Pewnie też się łamały pod szczupaczkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Pewnie też się łamały pod szczupaczkami? Tego nie wiem, wiem jednak, że są uzbrojone w taki sposób który skutecznie utrudnia łowienie lekkimi kołowrotkami, mam na myśli wędki długie / rzeczne. np. AVS96MLF2 wymagał kręciołka w okolicy 300g, inaczej leciał na "pysk". Dzisiejsze dobrej klasy kołowrotki średniej wielkości np. shimano 2500 nie ważą 300g i mimo, że wędka sama w sobie jest lekka łowienie małymi 3-4cm woblerami w stałym skurczu nadgarstka staje się na dłuższą metę mało przyjemne. Jest to oczywiście wyłącznie moje subiektywne odczucie. Zwyczajnie nie leżą mi w ręku te wędki, pomijając inne aspekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Mam wspomnianą przez Ciebie Sławku wędkę i faktycznie z lekkim kołowrotkiem byłaby lipa....ale....mam wpakowany jakiś ciężarek w "tyłek" ( taką już kupiłem lekką używkę ) i jest bajka. Nie odczuwam ciężaru wędki wcale i łowi się przyjemnie kołowrotkiem lekkim. Co do porównania dragona do st croix to już się kiedyś wypowiadałem... nie ma to najmniejszego sensu.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekdrugi Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Mam dwa modele AVS90MF2 plus SuperX3000, to piórko ,do lekkiego spinningu i AVS90HF2 plus Vanquish4000 do orki.Z obu jestem bardzo zadowolony.Łowienie na większej rzece(Odra) to trochę inne wymogi do sprzętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Mam dwa modele AVS90MF2 plus SuperX3000, to piórko ,do lekkiego spinningu i AVS90HF2 plus Vanquish4000 do orki.Z obu jestem bardzo zadowolony.Łowienie na większej rzece(Odra) to trochę inne wymogi do sprzętuTeż byłem zadowolony z avida......kiedyś . Teraz już nie byłbym zadowolony, bo są inne i zdecydowanie lepsze od avida. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Też byłem zadowolony z avida......kiedyś . Teraz już nie byłbym zadowolony, bo są inne i zdecydowanie lepsze od avida.Czasem portfel na więcej ni\e pozwala 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Czasem portfel na więcej ni\e pozwala Kamil to już inna kwestia, bolesna często . Edytowane 16 Października 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Jako że w temacie jest już chyba paru posiadaczy Vanka i TP11 jestem ciekaw jak byście porownali te dwa kołowrotki względem siebie? Cenowo wychodzą bardzo podobnie. TP to prawie Stella i Vanka podobnie zdaje się określają. Który z w/w zasługuje na drugie miejsce w stajni Shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Jako że ma Stelke 4000SFE , Twinka 4000 jak i Vańka 4000 to kolejność jest taka jak napisałem. Stelka jednak ponad nimi i to wyraznie.To jest moja tylko subiektywna opinia.Twinkiem pokreciłem w tym roku troche i moim zdaniem umieściłem go wyżej od Vanka tylko dlatego że jego obudowa wykonana jest z metalu i jakoś bardziej do mnie to trafia poprzez solidność wykonania i żywotność.Vanka jeszcze nie miałem okazji zabrać nad wode ale praca , parametry to wszystko jest to samo co Twinek (przełożenie , taki sam nawój w cm)Jesli chodzi o nawój linki nie widze żadnych róznic pomiędzy Twinkiem a Vankiem.Kabłąk w Vańku zamyka się jak by to powiedzieć bardziej miękko.Praca przekładni jak by bardziej w Vańku lżejsza. może to złudne odczucie na sucho ale jednak.Zobaczymy dopiero nad wodą Edytowane 17 Października 2013 przez Karol Krause 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekdrugi Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Ostatnio rozebrałem Vanka i oceniem mechanizm bardzo pozytywnie.Boicie się tych nowych "plastików" w mojej ocenie niepotrzebnie.Dzisiaj chcąc obniżyć wagę (np. samoloty- skrzydła) świat idzie w tę stronę.Tam gdzie dodaje się włókna węglowe zyskuje się na wytrzymałości i obniża wagę.Kiedyś można było kupić spinningi z metalu dzisiaj bez "węgla" nie ma porządnego wędziska.Nawet w oponach samochodowych i rowerowych jest on powszechnie stosowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Jako że ma Stelke 4000SFE , Twinka 4000 jak i Vańka 4000 to kolejność jest taka jak napisałem. Stelka jednak ponad nimi i to wyraznie.To jest moja tylko subiektywna opinia.Twinkiem pokreciłem w tym roku troche i moim zdaniem umieściłem go wyżej od Vanka tylko dlatego że jego obudowa wykonana jest z metalu i jakoś bardziej do mnie to trafia poprzez solidność wykonania i żywotność.Vanka jeszcze nie miałem okazji zabrać nad wode ale praca , parametry to wszystko jest to samo co Twinek (przełożenie , taki sam nawój w cm)Jesli chodzi o nawój linki nie widze żadnych róznic pomiędzy Twinkiem a Vankiem.Kabłąk w Vańku zamyka się jak by to powiedzieć bardziej miękko.Praca przekładni jak by bardziej w Vańku lżejsza. może to złudne odczucie na sucho ale jednak.Zobaczymy dopiero nad wodą Kablak spada ciszej bo uderza o plastik a nie o grafit. Miekszy material...Przekladnia chodzi lzej bo rotor jest lzejszy (mag lite rotor to sie chyba nazywa marketingowo).Pewnie tez Vanquish bedzie bardziej maselkowy i plynny. W koncu obudowa z magnezu gorzej przenosi drgania i czucie pracy przekladni niz aluminiowa puszeczka. A plastikow grafitow, Ci4 plusow i innych ZAIONow to ja sie nie boje Swoje pieniazki przeznaczam wedle mojego wlasnego widzimisie PozdrawiamGuzu p.s. Wedek uzywam grafitowych od wielu lat. Opon nie wiem... Edytowane 17 Października 2013 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Obudowa to raczej z magnezu a nie plastiku http://www.mefistofishing.pl/shimano-vanquish-c3000-p-829.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi