Guzu Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Jak wszyscy będą świadomi jak smarować to zaczną produkować takie kołowrotki, które po 5 latach trzeba będzie wyrzucić na złom . W dzisiejszym swiecie malo ktore malzenstwo zawarte po roku 2000 wytrzymuje 5 lat, a co dopiero kolowrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disel Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Oki, ale wracając do smarowania.Dziś już późno i nie zadzwonię, ale (hipotetyczne pytanie), gdybym zadzwonił do serwisu shimano i powiedziałbym, że kupiłem nowy kołowrotek i chcę go od razu nasmarować to: 1. Wyśmiano by mnie i powiedziano, żebym stosował się do instrukcji obsługi - przed wędkowaniem jedną kropelkę należy wkroplić,2. Nasmarowano i straciłbym gwarancję,3. Nasmarowano i gwarancję bym zachował?Ciągle mi chodzi o tą gwarancję, szkoda jej. Zazwyczaj tak jest z różnorakim sprzętem, że jak coś ma się zepsuć to zepsuje się w pierwszym roku użytkowania, a potem to już będzie normalne zużycie materiału.Jeszcze jedna kwestia mnie nurtuje. Generalnie z mechanizmami przekładni jest tak, że jak są bardzo ciasno spasowane, to dodawanie smaru w miejscach łączenia pracy poszczególnych części przekładni spowoduje zwiększenie oporów pracy - smar będzie wyciskany z ciasnych przestrzeni i to powoduje ten opór. Oliwka, olej na niewielką lepkość i w mechanizmach takich powoduje mniejsze opory pracy. To może dlatego inżynierowie Shimano zalecają mimo wszystko stosowanie tej oliwki.Na razie pytań wystarczy Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Napewno w shimano powiedzą CI, że gwarancję utracisz .Dodawanie smaru, no może nie tak jak towotu do kombajna, tylko cienko na kole napędowym z wormem, bo to najważniejsze punkty.Ja to robię patyczkiem(wykałaczką)-nanoszę cienko w każde zagłębienie zęba i wcale nmi nie wyciska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Napewno w shimano powiedzą CI, że gwarancję utracisz .Dodawanie smaru, no może nie tak jak towotu do kombajna, tylko cienko na kole napędowym z wormem, bo to najważniejsze punkty.Ja to robię patyczkiem(wykałaczką)-nanoszę cienko w każde zagłębienie zęba i wcale nmi nie wyciska Jeśli "nie wyciska", to już masz luzy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Dobre Waldek, dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Jeśli "nie wyciska", to już masz luzy.Luzy są takie, że komar "wsadzi" :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Luzy są takie, że komar "wsadzi" :lol: to juz za duże,maja byc takie ze 'komar nie wsadzi" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) to juz za duże,maja byc takie ze 'komar nie wsadzi" Darek chłopaki w takim wieku że już nie wiedzą czy ...... wsadził czy nie wsadził Edytowane 22 Października 2013 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Darek chłopaki w takim wieku że już nie wiedzą czy ...... wsadził czy nie wsadził Właśnie .......................................................przez len luz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Właśnie .......................................................przez len luz Czyli wszystko zgodnie z wiekiem ................ znaczy się przebiegiem Aż się boje Waldek wysłać maszynek do Józka Wsadzi , nie wsadzi bóg wie czego się spodziewać z powrotem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 W moim wędkarstwie jedyna gwarancja jaka obowiązuje to wypuszczenie wszystkich ryb, ktore zlowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekdrugi Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Oczywscie ze wiem o czym piszę.Podaję trochę przez port strzykawką -kręcę korbką -znowu podaję smar- kręcę korbką -smar korbka tak podaję 1 ml smaru i gotowe.Port wali smar dokładnie na obie przekładnie.Dodatkowo co pewien czas nawilżam smarem oś szpuli Czy ktoś pisał o ładowaniu smaru na full.My nie jesteśmy surowi technicznie aby nie wiedzieć o tak prostych rzeczach .Próbowałeś smarować przez port, jesteś w stanie dobrze nasmarować przez niego przekładnię?Nie jestem do kończa przekonany czy wiesz o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Oczywscie ze wiem o czym piszę.Podaję trochę przez port strzykawką -kręcę korbką -znowu podaję smar- kręcę korbką -smar korbka tak podaję 1 ml smaru i gotowe.Port wali smar dokładnie na obie przekładnie.Dodatkowo co pewien czas nawilżam smarem oś szpuliNo teraz to rozumiem .Pełna profeska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disel Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Rozmawiałem z serwisem. Mówili zeby dać mu szanse na ułożenie sie w tym sezonie i polowic pod obciazeniem. W razie potrzeby 1, Max 2 krople oliwki zaaplikowac, ale nawet nie gdy nie bedzie problemów z pracą. Ewentualnie przed kolejnym sezonem oddać do nasmarowania, korekcji luzow itp.Jeszcze niewiem jak zrobię, ale napewno dziś na sandacza z nim Rusze Dzięki za pomoc Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Rozmawiałem z serwisem. Mówili zeby dać mu szanse na ułożenie sie w tym sezonie i polowic pod obciazeniem. W razie potrzeby 1, Max 2 krople oliwki zaaplikowac, ale nawet nie gdy nie bedzie problemów z pracą. Ewentualnie przed kolejnym sezonem oddać do nasmarowania, korekcji luzow itp.Jeszcze niewiem jak zrobię, ale napewno dziś na sandacza z nim Rusze Dzięki za pomoc Pozdrawiam, Przemek Jak dorosne chce pracowac w takim serwisie i dawac takie rady 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Jak dorosne chce pracowac w takim serwisie i dawac takie radyczyli innymi slowy... radź se pan i nam tyłka nie zawracaj... a jak po sezonie będzie nie halo to wyslij do serwisu - moze wtedy bedzie wiadomo co z nim poradzic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Do większego brata dołączył dziś mniejszy c3000, co ciekawe korpus rozmiaru 2500 ale rotor delikatnie mniejszy/odchudzony niż w modelach 2500, szczelina między rotorem i szpulą minimalistyczna i co rzadziej spotykane w małych modelach knob "T" , praca (na sucho) jeszcze lżejsza niż w 4000, masło pełnotłuste! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Wzorzec masla klarowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Tzw masło maślane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Czy korbki z C3000 i 4000 pasuja do siebie ?Jak oceniasz ten design korbek wogole ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Sławku mam prośbę jak znajdziesz chwilę dodaj jeszcze fotkę Vanka z nawinięta linką tylko tez obok Rarenium 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Korbki T w rozmiarach C3000 są do 10 lat w Shimano stosowane, więc nie jest to novum...rotor w Vańku C3000 jest optycznie mniejszy, ale generalnie to ta sama rozmiarówka bo C3000 to to samo co 2500...aczkolwiek rotor w vańku jest nowego typu magnumlite i dlatego optycznie jest mniejszy i zgrabniejszy..Korbka C3000 jest całkowicie nieskładalna ( jak w Daiwach ) a w 4000 jest dłuższe ramię i jest ta korbka nie składana, ale "przegubowa w złączu...nie bardzo wiem po co bo to idiotyczne...ale taka jest...w C3000 jest ładniejsza bo w łączeniu jest fajna czarna srubka torx...a w 4000 nic nie ma...materiał na korbkach T w vańkach jest najwyższej jakości...to nie gumowate dziadostwo znane np. ze stelli FD, itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Art wyczerpał temat w 99% korbki pasują zamiennie aczkolwiek w 4000 ma dłuższy i nieco inaczej frezowany gwint, skok gwintu ten sam. Edytowane 4 Listopada 2013 przez Sławek.Sobolewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Masło maślane tylko to szumienie przekładni...cholera nie da się tego znieść (szczególnie w zamkniętych pomieszczeniach jest straszne) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Masło maślane tylko to szumienie przekładni...cholera nie da się tego znieść (szczególnie w zamkniętych pomieszczeniach jest straszne) To nie przekładnia tylko oporówka którą trzeba potraktować kropelką radości;) jak Kuba zobaczyłem jak kręcisz z uchem w rotorze to nie wiedziałem o co chodzi hehe:) na szczęście w zamkniętych pomieszczeniach nie łowimy ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi