Skocz do zawartości

Shimano Vanquish ;)

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

moja sztuka była idealna (Rarenium), warta każdego jena na niego wydanego :)

pomijam tylko knob, montowany na tulejkach i tej śmiesznej rurce, który nie pracował zbyt fajnie

Robert, to zakładam, że twój V nie szurał :) i nie zakłócał odgłosów natury

bo nie mam na myśli wsłuchiwania, w tych moich V, to słuchać to było z trzech metrów bardzo wyraźnie

Edytowane przez bazyloss

Przy gramaturach 15-35g spisywał się świetnie i lżej mi się nim kręciło jak "słynną" Stella SW 4000HG chyba z 2001r.

ze wszystkich poznanych mi stellek owa sw HG 01 kreci najciezej, wiec to chyba nie najlepsze porownanie ;p

Edytowane przez blackabyss

każdy kto zamawia tam coś regularnie wie, że wcale aż tak duża ta produkcja nie jest i czasami na pewne rzeczy trzeba czekać kilka miesięcy na następny "rzut"

sam nie wiem dlaczego jakość spada, oczywiście ich też dotknął kryzys (głównie spadek sprzedaży w USA) również wewnętrzny, ale tak naprawdę mają stały popyt wewnętrzny na dość wysokim jednak poziomie biorąc pod uwagę ciągłe poszerzanie i zmiany oferty jak i duże rynki, które łakną JDM jak Rosja, Ukraina, Hiszpania, Włochy czy Australia (dla której nawet przeprojektowuje - jezu jakie słowo :) śie nawet modele JDM pod ich potrzeby) i charakter produktu, to tak naprawdę tylko jakość ich utrzymywała na górce (dlatego te tynki były dla nich rynkami), do tego mają w swojej naturze dążenie do doskonałości - dziwne to to

Edytowane przez bazyloss

acha i nie mam na myśli tego, że kołowrotki już nie wytrzymują naście lat, ja wcale tego nie biorę pod uwagę, takie już dawno nie istnieją, a te co niby takie były , to wg mnie znacznie odstają kulturą i ergonomią od dzisiejszych konstrukcji, sam mam jeszcze kilka w piwnicy i czasem idę pokręcić, aby docenić to czym łowię obecnie :) (swoją drogą , niesamowite jak się je pamięta, a jak czuje dzisiaj)

ale o najnormalniejsze skuchy, jak ta moja Stella, Vanek z suchym łożyskiem czy Steez 100HL, który rzęził od nowości, CC 2014 za luzem na korbce jak mój 15 letni Stradic używany do federa :), albo Megabass IP79, którym ciężko nawet kręcić było

Edytowane przez bazyloss

I garść obrazków obiecanych...

Smaru "co kot napłakał", jakiś taki rzadziuśki...  Za to oporówka aż pływa w oliwie..

post-47452-0-34421000-1398615089_thumb.jpgpost-47452-0-28974700-1398615283_thumb.jpg

Drobiny metalu zaczynają się od gniazda rotora, cała kupa jest pod nakrętką oporówki i "w gwintach", trochę już rozprowadzone po wałkach i tulejce...

post-47452-0-30438100-1398615181_thumb.jpgpost-47452-0-34179300-1398615316_thumb.jpgpost-47452-0-36925400-1398615496_thumb.jpgpost-47452-0-60377400-1398615238_thumb.jpg

Krawędzie zębów na pinionie mają już ślady po zgniataniu opiłków i gdzieniegdzie boczne powierzchnie zębów już poddane "obróbce drapaniem"...

post-47452-0-15377100-1398615348_thumb.jpg

W nowym kołowrotku brak podkładki 65 na końcu wałka ślimakowego i 97 czyli między tulejką a łożyskiem "na wodziku"... Maszyna ma trzy łożyska 6x10x3 oznaczone numerkiem 9, wedle schematu powinny być identyczne... Dwa w szpulkach są inne niż łożysko podpierające pinion od dołu...

Na dodatek pinionowe "trzeszczy" choć nowe, a dokładnie słychać i czuć w środku stukanie...

post-47452-0-28515800-1398615393_thumb.jpg

Mimo tego wszystkiego, to wiadomo, rozlecieć się nie rozleci, ale... Zawszeć troszkę szybciej się będzie "zużywał naturalnie"...

I w tak głębokim poważaniu firmy (bo nie tylko shimano) mają dziś klienta, który nabywa top-produkt za około 800 baksów (a u nas ponad trójeczkę)...

• Like 3

a może ona była po prostu źle zmontowana i zmieliła się podczas pierwszego kręcenia przed kompem ? ;)

Nie, nie... To głównie syfy produkcyjne, głównie aluminiowe...

No i przecie łożysko "inne niż wszystkie" się nie zmieliło... :lol: :lol: :lol:

Nie, nie... To głównie syfy produkcyjne, głównie aluminiowe...

No i przecie łożysko "inne niż wszystkie" się nie zmieliło... :lol: :lol: :lol:

no właśnie, łożysko, podkładki - zły montaż

pewnie i to i to :)

dziwne, aby montujący nie zauważył porozrzucanych po konstrukcji wiórów w takiej ilości, albo miał to gdzieć

Może nie sypią specjalnie ale pewnie nikt nie poprawia niedostatków obróbki "po obrabiarkach", montują "z pudła jak leci" i chromolą...

A oliwa jak spływała po pinionie, to spłukała trochę, wlazły między zęby i chrzęściły sobie... Za jakiś czas by się w końcu roztarły (bo miękciejsze niż stal i "brąz"), i jakoś by było... :rolleyes:

A że "postarzyłoby się" wszystko naturalnie? W to im graj... :D

• Like 1

Niestety jakąś musi oznaczać. I oznacza. Zazwyczaj jest to związane z pogorszeniem jakości (towarów/usług).

a to już zależy od etyki producenta/sprzedającego oraz jeśli jednak chce to od jego kreatywności,

u mnie np. nie

i zapewniam, że często można sprzedać/wyprodukować dobra tej samej jakości i zarobić więcej

inna sprawa, że Polak najczęściej przez więcej , to rozumie najlepiej 100% i od ręki :)

oczywiście są produkty/procesy tak wyśrubowane, że zarobić więcej można tylko obniżając koszty bezpośrednie, ale to już inna bajka

poza tym zarobić więcej może również oznaczać sprzedać więcej

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1