Skocz do zawartości

Shimano Vanquish ;)

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Jozi, mam Xzogę A8 40lb - cieńsza od PP 30lb, a przy tym miękka i cicha. Mocy jeszcze nie testowałem. Cenowo, poniżej 1 zł za metr. Czy warto? Na chwilę obecną nie widzę wad względem PP. Po sezonie będę mógł powiedzieć więcej.

Edytowane przez Dienekes

Do kupienia u Roberta w BRC. Na razie używam jej trzy miesiące. Mniej chłonie wody niż czterosplotowe, na razie się nie strzępi. Ale raczej nie ma kontaktu z podwodnymi przeszkodami bo dowiązuje przypon z VEP 25lb. Na razie się sprawdza ale trzy miesiące to krótki okres.

• 3 tygodnie później...

Witam. Zostałem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Vańka sprowadzonego z Japan, i odrazu powiem ze na stopce ma ze tam wlaśnie został wyprodukowany w roz. 4000XG bo wiele tu przeczytałem ze niby tylko Malezja go produkuje.

Niestety moja przesyłka padła na cle i dowalili mi 111euro cła i podatku więc nie wyszedł wcale mniej jak bym go kupował na miejscu w DE. Sporo tu sie ciekawych żeczy naczytałem i w związku z tym mam kilka pytań:

Czy mam go przed użytkowaniem na wodzie rozebrać i sprawdzić czy ma w sobie masło czy tez jest suchy, bo chodzi bdb jak dla mnie nie ma szumu puki co na łożysku na koszu itd. jak co niektórzy to piszą.

Czy warto odrazu dorzucić łożyska do niego jeśli tak to gdzie i jakie najlepiej dokupić

Jaki najlepiej smar do niego uzywać, mam też nowego Biomka w roz. C3000HG i tu również przy okazji zapytanie co do niego i jakies porady :-) Vanquish jak na razie zrobił na mnie super wrażenie , zobaczymy jak bedzie dalej.

Napiszcie mi jeszcze czy to normalne ze tego Biomka kupiłem bez szpuli zapasowej bo gdzie niegdzie piszą ze jest w komplecie, ale nie u japanów ;-) Wszystkie wskazowki mile widziane, tak co by nie popełnić błędów bo drogi to sprzęt :-)

Jakie najlepiej dokupić szpulki do Vańka co by super pasowały bo oryginał miażdzy ceną!

skoro nie szumi, to po co rozbierać ? aczkolwiek smaru pewnie ma niewiele, inna sprawa, że np. takiego I.O.S Factory "Grease Pro" daje się tyle co nic

czarne Yumeya, dedykowane do Vanquish wyglądają super, wiem , bo mam :)

wszystkie JDM są bez szpuli "zapasowej" z czegoś I'ze i Yumeya musi żyć :) ;)

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

skoro nie szumi, to po co rozbierać ? aczkolwiek smaru pewnie ma niewiele, inna sprawa, że np. takiego I.O.S Factory "Grease Pro" daje się tyle co nic

czarne Yumeya, dedykowane do Vanquish wyglądają super, wiem , bo mam :)

wszystkie JDM są bez szpuli "zapasowej" z czegoś I'ze i Yumeya musi żyć :) ;)

No przecie Japońcom kontrola jakości kuleje. A oszczędności to nie tylko na szpulkach ale i na smarowidle  :P  ;)  :lol:

Jeśli chodzi o szpule zapasowe to najtańsze z tego co się orientuję pasują od 11 Biomastera JDM. Około 2 stówek wychodzi. Jeśli chcesz oryginał to najtaniej widziałem tu:

http://www.waveinn.com/nautical-fishing/shimano-spare-spool-for-vanquish-f/129989/p

Edytowane przez pawello

czarne Yumeya, dedykowane do Vanquish wyglądają super, wiem , bo mam  :)

Wyglądają świetnie ale cena nie rozpieszcza :-)

Pawello, dzięki za linka, to juz w miarę, ale poszukam coś na ebay.de może sie trafi ;-) puki co nie pali sie.

A co sadzicie z tym dołożeniem łożysk do vańka przy okazji smarowania ?ma to jakiś większy sens ?

Jaki ten smar najlepiej kupić do młynka bo w zestawie mam tylko oryginalną oliwkę, ale jak gdzieś wyżej przeczytałem lepiej pomieszać ze smarem dodając 2/3 kropelki ;)

Jeśli chodzi o szpule zapasowe to najtańsze z tego co się orientuję pasują od 11 Biomastera JDM. Około 2 stówek wychodzi. Jeśli chcesz oryginał to najtaniej widziałem tu:

http://www.waveinn.com/nautical-fishing/shimano-spare-spool-for-vanquish-f/129989/p

Zamawiałem tam szpule, trochę się dostawa ślimaczyła ale towar OK.

Cześć,

Od stycznia jestem szczęśliwym posiadaczem Vanquisha 4000 kupionego w polskim sklepie. Kołowrotek pracuje świetnie, szczerze nie wiem jak musi pracować jdm, który NIBY jest bardziej aksamitny. W sklepie nawet ostatnio porównywałem vanka z nową stellą FI i nie było czuć znaczącej różnicy.

Nad wodą spisuje się znakomicie i oby tak dalej. Czasami aż się boję założyć większe przynęty przez jego lekkość, ale jeszcze nigdy mnie nie zawiódł :)

Na sucho jest nieco słyszalny cichy szelest, ale to najprawdopodobniej przez mały niedobór smaru. Dam go pod koniec sezonu na serwis...

Jak dla mnie to kołowrotek idealny, bo łączy w sobie trzy najważniejsze w/g mnie cechy - moc, lekkość, kultura pracy.

Tylko gdyby nie ta kosmiczna cena.....

Polecam wszystkim,

pozdrawiam i połamania ;)

Mam chrapkę jeszcze na  vańka C3000 XG, ale gdzieś  wcześniej Sławek opisał ze jego model jaki miał chodził głośno i nie bardzo mu leżał , wiec go sprzedał. Jakieś opinie innych użytkowników ? Jeszcze ciekawi mnie czy jest wiele mniejszy od tego 4000XG.

W sumie chciałem wziąść Sustaina, ale po wypowiedziach kilku kolegów chyba lepiej dołożyć i wziąść kolejnego vańka ;)

Mam chrapkę jeszcze na  vańka C3000 XG, ale gdzieś  wcześniej Sławek opisał ze jego model jaki miał chodził głośno i nie bardzo mu leżał , wiec go sprzedał. Jakieś opinie innych użytkowników ? Jeszcze ciekawi mnie czy jest wiele mniejszy od tego 4000XG.

W sumie chciałem wziąść Sustaina, ale po wypowiedziach kilku kolegów chyba lepiej dołożyć i wziąść kolejnego vańka ;)

Na sucho lekko głośniej chodzi słychać minimalny szum

Normalnie nie wiem co po prostu słychać minimalny szum i tyle .Nie dochodzę, która rolka ,łożysko czy co jak łowisz to tylko słyszysz już później szum hamulca:)Nie doszukuje się g.. na śmietanie nie przeszkadza mi to.Fajny sprzęt za normalne pieniądze :)

Tak na szybko, czy jest jakaś różnica między Vańkiem c3000 a c3000f ? w sumie oba są  jdm ? W takiej samej kasie prawie mam do wzięcia w DE co w Japan, różnica 40zł a mam na miejscu. Warto tego c3000F czy lepiej troche dłużej i brać tego z Japan ?

Edytowane przez romaro_rr

• 1 miesiąc temu...