Skocz do zawartości

Shimano Vanquish ;)

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

https://fish.shimano.com/ja-JP/content/special_contents/23vanquish/index.html

nowy Vaniek bardzo ładny! Nie rozumiem w ogóle jednej rzeczy…. Dlaczego teraz rozmiary c2500s/c2500shg mają body od 1000

jak zawsze wczesniej miały od 2500? Jaki jest sens teraz tego kołowrotka? Jak była mala szpulka w większym body to były bardzo fajne małe kołowrotki o dużej mocy a teraz jest szpulka minimalnie większa niż w c2000s, rotor od 2500 i dluzsza korbka… szkoda że to zmienili, bo mam soare xr c2500s i ten rozmiar z body od 2500 bardzo mi podpasował :(

Przecież jest 2500s. Dołożyli po prostu modele C2500.

Osobiście 19’ dużo bardziej mi się podoba.

• Like 1

Wygląda trochę jak połączenie obecnej Stelli z pierwszym Vańkiem z 2012r. (kolor szpuli) wizualnie chyba 2019 bardziej mi się podoba. Dobrze, że go chociaż nie ozłocili, jak model 2016.

Zobaczymy jeszcze jak organoleptycznie się przetestuje   :P

A bebechy w stosunku do modelu 2019 to co się zmieniło? 

Teraz ciekawe co zrobia, ale wg mnie polityka bedzie wygladala tak:

Stella wszystkie bajery +3k

Vanquish =bieda-stella (niewiele gorsza od TOP) +2k

.

.

Stradic/Twin Power +1k znaczaco gorsze od TOP

.

Nasci i cala reszta.. 0,5k+

Do tej pory kupowalem Stadiki i TP, teraz bedzie mnie to koszto 2x wiecej. Bowiem Stradic i TP przesunelo sie polke nizej jakosciowo. Czy sie myle...

Teraz ciekawe co zrobia, ale wg mnie polityka bedzie wygladala tak:

Stella wszystkie bajery +3k

Vanquish =bieda-stella (niewiele gorsza od TOP) +2k

.

.

Stradic/Twin Power +1k znaczaco gorsze od TOP

.

Nasci i cala reszta.. 0,5k+

Do tej pory kupowalem Stadiki i TP, teraz bedzie mnie to koszto 2x wiecej. Bowiem Stradic i TP przesunelo sie polke nizej jakosciowo. Czy sie myle...

Hierarchia modeli jest nadal zachowana. A polityka Shimano działa tak samo od 20 lat. Rozwiązania ze Stelli wpadają po upływie pewnego czasu do niższych modeli. TP i Stradic dostaną to co ma Stella FK w następnym modelu.

To nic nowego.

I nic nowego że jakość wykonania miedzy modelami w hierarchii spada proporcjonalnie. Ze Stradica- Stelli się nie zrobi pomimo że możesz całość bebechów i łożysk wsadzić do niego z Gwiazdy to nadal Gwiazdą nie będzie.

Mały błąd zrobiłeś wyżej :-)

Drabinkę topu zaczyna TP.

Siusiek, Stradic i Ultegra to średniaki a poniżej to już przeciętniaki które stanowią największy odsetek sprzedaży całości.

Ps. Do rozmiaru c3000 sens istnienia Vańka rozumiem ale po co 4000 i c5000? Ktoś to kupuje?

Edytowane przez przemo_w

Vaniek 4000 jak najbardziej, w naszych realiach to świetna propozycja do łowienia bezsterowcami. Trzeba pamiętać o tym, że moc obudowy nie zawsze jest wymagana więc tam gdzie liczy się komfort i używa się przynęt o niskich oporach to łowiąc średnie i większe ryby vańek będzie świetnym rozwiązaniem.

Vaniek 4000 jak najbardziej, w naszych realiach to świetna propozycja do łowienia bezsterowcami. Trzeba pamiętać o tym, że moc obudowy nie zawsze jest wymagana więc tam gdzie liczy się komfort i używa się przynęt o niskich oporach to łowiąc średnie i większe ryby vańek będzie świetnym rozwiązaniem.

Ok tylko zastanawia mnie ilu w naszych realiach kupi ten młynek w rozmiarze 4000 i c5000? O budę i resztę to się nie obawiam. Ale używając tych rozmiarów walczy ktoś o tą lekkość?

W sumie Vaniek jest wg mnie mocno "spersonalizowanym" młynkiem to może i na te rozmiary trafią się chętni.

Edytowane przez przemo_w