Skocz do zawartości

Shimano Vanquish ;)

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

V - 2023

Miesiące, tak jak pisał Przemo.

Całościowo wygląda to :

First letter (year)

A - 2002

B - 2003

C - 2004

D - 2005

E - 2006

F - 2007

G - 2008

H - 2009

I - 2010

J - 2011

K - 2012

L - 2013

M - 2014

N - 2015

O - 2016

P - 2017

Q - 2018

R - 2019

S - 2020

T - 2021

U - 2022

V - 2023

Second letter (month)

A - January

B - February

C - March

D - April

E - May

F - June

G - July

H - August

I - September

J - October

K - November

L - December

Edytowane przez Guzu
  • Like 6

• 5 miesięcy temu...

@sslonio zadzwoń do mnie to się umówimy i pokręcisz sobie '23.

Czy jest różnica w stosunku do poprzednich generacji?

Miałem wszystkie i chyba miałem też pecha do Vanquisha bo dopiero najnowszy model mogę polecić z czystym sumieniem. Mam model 2500S i poprzednie, które miałem to też był zawsze ten model. To czego nie byłem w stanie zaakceptować w poprzednich modelach to było stukanie pod obciążeniem. Niestety każdy z nich przy łowieniu sandaczy na lekko, czyli łączna masa przynęty jakieś 10 gramów, stukał. Najnowszy wypust jest dla mnie w totalnym topie kołowrotków jakie miałem i cenię najbardziej czyli Exist '12, Steez Type II czy Stella FE. Pracuje bardzo miękko, idealnie nawija linkę, jest lekki i co najważniejsze w końcu nie stuka

Mam rozumiec, ze jak zaloze malego woblera trociowego czy meppsa Aglia 2 (raz na jakis czas) to taki Vanquish 12 2500s zacznie mi stukac? 

• 5 miesięcy temu...

Cześć,

Czy możecie mi pomóc z doborem łożyska w rolce do Shimano Vanquish 2012 w rozmiarze 4000? Łożysko po 12 latach pracy poddało się, a kołowrotek był niedawno w serwisie i nie chcę go specjalnie wysyłać, wolę sam wymienić.

Jakie łożysko polecacie? Byłbym wdzięczny za linki :)

Pozdrowienia!

Cześć,

Czy możecie mi pomóc z doborem łożyska w rolce do Shimano Vanquish 2012 w rozmiarze 4000? Łożysko po 12 latach pracy poddało się, a kołowrotek był niedawno w serwisie i nie chcę go specjalnie wysyłać, wolę sam wymienić.

Jakie łożysko polecacie? Byłbym wdzięczny za linki :)

Pozdrowienia!

4x7x2,5, EZO będzie ok.

https://allegro.pl/oferta/lozysko-kulkowe-ezo-4x7x2-5-nierdzewne-smr74zz-wwa-7891274979?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_przemysl_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17958851430&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIw-Gvn9z1igMVK2eRBR1xuib3EAQYAyABEgJeD_D_BwE

Edytowane przez Adaś Niezgódka
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

Vaniek C3000FB i łowienie zimowe czyli wstawienie w nurt, przytrzymanie wobków pstrągowych 7cm.Czy używali byście go na takie manewry czy raczej coś mocniejszego twinka C3000? Mojego używałem w lato na łowienie z prądem gdzie tam nie ma praktycznie oporów. Teraz po całodniowym łowieniu w cięższych warunkach mam wrazenie że ciężko mu było i ma "sucho". Używacie do takiego łowienia Vańków czy raczej cos mocniejszego?

Edytowane przez lyha

Raczej wybrałbym TP, vaniek używam do łowienia larwami

U mnie od kwietnia do sierpnia takie przeznaczenie głównie miał. Zabawy robactwem na główkach 2-3g. Natomiast aktualnie w zimę juz miał więcej pracy, dla tego pytam użytkowników i pstrągarzy.

Edytowane przez lyha

Tak konkretnie to nie o przekładnie tu chodzi, a na przykład o masę rotora i korby chociażby. 

No tak konkretnie to jasne 165g vs z tego co pamietam 225g. Waga swoje. Ale wyczułem obawy o przekładnię w zdaniach typu: prąd, ciężkie warunki i było mu sucho. A z tego co pamietam przekładnia jest ta sama.

No tak konkretnie to jasne 165g vs z tego co pamietam 225g. Waga swoje. Ale wyczułem obawy o przekładnię w zdaniach typu: prąd, ciężkie warunki i było mu sucho. A z tego co pamietam przekładnia jest ta sama.

VQ FB ma inną przekładnię niż TP FE jeśli juz patrzymy na napęd. Pytanie powstało, gdyż chodzi wyłącznie o "bebechy" ale równiez materiał (metal) Porównując 1:1 VQ i TP to w TP czuję więcej mocy. Vaniek to sprzęt do lekkich zadań.

Edytowane przez lyha

VQ FB ma inną przekładnię niż TP FE jeśli juz patrzymy na napęd. Pytanie powstało, gdyż chodzi wyłącznie o "bebechy" ale równiez materiał (metal) Porównując 1:1 VQ i TP to w TP czuję więcej mocy. Vaniek to sprzęt do lekkich zadań.

Inne. Tp fe ma wspólny napęd nowym vańkiem. Tylko to nic nie zmienia.

Ta " moc " to tylko odczucia/ wygoda ze wzglegu na inny rotor. @Adaś już o tym napisał.

• Like 2

Dokładnie wszystko rozbija się o komfort zwijania, Vanquish nie zajedziesz ale TP będzie się wygodniej zwijać przynęty stawiające większy opór.

W niektórych sytuacjach te parę gramów więcej oferuje większe korzyść dając komfort zwijania niż wygoda płynąca z urwania tych 30-50g na wadze całego zestawu.

Vanford i Vanquish doskonale do wszelkich technik gdzie bawisz się przynęta i często zatrzymujesz i startujesz młynek.

Edytowane przez Valo
  • Like 4

Dokładnie wszystko rozbija się o komfort zwijania, Vanquish nie zajedziesz ale TP będzie się wygodniej zwijać przynęty stawiające większy opór.

W niektórych sytuacjach te parę gramów więcej oferuje większe korzyść dając komfort zwijania niż wygoda płynąca z urwania tych 30-50g na wadze całego zestawu.

Merytoryczna odpowiedź, temat wyczerpany.

P.S po głowie chodzila mi stella ale czesto łaże po takich krzakach że było by mi szkoda masować ją gałęziami ????. Serce by bolało.

Edytowane przez lyha