Skocz do zawartości

Shimano Vanquish ;)

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

To jak to jest w końcu, przy rozmiarze 4000 i przynętach sandaczowych daje radę czy jedynie na pstrąga ? :D

Na razie tylko Dunajec i Poprad. Blacha (nr 2 i 3,woblery smukłe do 10cm).

Niby lekko,ale woda gruba i szybka. Fajnie układa żyłeczkę,opory przy kręceniu

"żadne".  Sandacza i szczupaka obskakuję czym innym.

Do tej pory, przynajmniej dla mnie - pstrąg to był rozmiar 2500. Teraz Vaniek 4000 !

Waga ta sama - cała reszta o niebo lepsza. Większa szpula,lepsze układanie żyłki,

mniejsze "spirale".

Pewnie Stella byłaby jeszcze lepsza,ale jak mawia klasyk jest do d...   ;)  

No i doszło to coś zwanego Vanquish, rozmiar 4000F. Jakie są moje pierwsze wrażenia?

Po wyjęciu z pudełka i zakręceniu korbą byłem szczerze zaskoczony niestety w negatywnym tego słowa znaczeniu  - efekt suszy wewnątrz ujawniający dźwięki jakby ktoś piachu nasypał do środka, pracuje miękko i płynnie ale ewidentnie suchy w środku, wyraźnie szumią łożyska. Szczerze mówiąc jestem zdziwiony ponieważ w tej cenie oczekuje się kołowrotka przygotowanego do łowienia no ale cóż, rozbiórka i smarowanie nieuniknione.

Kilka fotek na szybko

5by6.jpg
3nle.jpg
hg61.jpg
20w1.jpg
jeia.jpg
oese.jpg
8kex.jpg

Po smarowaniu i oliwieniu jest nieco lepiej, natomiast myślę, że porównanie do stelli FE byłoby zdecydowanie na wyrost, reszta wyjdzie w praniu :)

Pozdr

Coraz częściej niestety sucho w młynkach.niedawno otwierałem nowe gablotowce z lat 98/2000 tam mazidła nie brakowało.tarcie metalu o metal to nieuniknione szumy,smalec wtedy najlepszym przyjacielem  :D

dobrze że ten Vania trafił na "majstra" bo na sucho to daleko nie zajedzie.

Kupiony u nas z papierami Normarku, z tego co jest mi wiadomo to w tym przypadku nie ma rozgraniczenia na Japonię i resztę świata. Wyszedł po prostu Vanquish z tym że nie wszystkie jego wariacje są u nas dostępne, są C3000 i 4000, brak natomiast. S, HGS, XG, DH, modeli 1000, 2000, 2500

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/advanced_search_result/language/en/?keywords=vanquish&osCsid=6342ca7b2fe0427e98894278cbf43198&x=-294&y=-1185

• Like 1

Znalazłem najtaniej za 1799zł z dostawą ale gdzieś tam ponoć można lub można było kupić za 1600zł, wcześniej w wątku jest taka informacja.

Wiadomo - to Twoj wybor. Ale ja bym siegnal po Stelle FE w rozmiarze 4000 przy takiej cenie tego Vanquisha.

Po przemyśleniach zamiast vańka raczej wezme to: http://marunouchishop.com/main/shimano_e/exsence_ci4_plus.html

Będzie pasował do kompletu razem z 2xTPSW i TP 2011, a płytka szpulka na lekkie łowy szczupakowe w sam raz. Szkoda, że drugiej w komplecie nie ma. Musze tylko popatrzeć, gdzie te 3 łożycha do vańka dodatkowo upchali.

• Like 1

Panowie, przymierzam sie do Daiwy Certate 3012 i generalnie to jestem zdecydowany, ale...:)

Czytam o tych Vańkach, zbieram opinię ( całkiem pozytywne ) i zaczyna brakować mi przysłowiowych jaj. Jest jeszcze Stella 4000 FE i człowiek głupieje do reszty...

Łowię z łodzi, w Odrze i główki 25-35g to raczej norma. Kij, to Fenwick Ellite Tech Walleye 1,98cm, jednoczesciowy. Ryby, to w zasadzie szczupaki i sandacze. Czasami trafi sie duży okoń.

Przynęty to gumy, obrotówki i wahadła. Woblerów nie podpinam.

Jesteście w stanie podpowiedzieć i pomóc mi, podjąć decyzję, który z w/w kołowrotków przetrzyma ciężkie warunki i posłuży przez wiele sezonów?

Czekam i dziękuje za wskazówki

Pozdrawiam, Grzechu

Edytowane przez grzegosław

Wiadomo - to Twoj wybor. Ale ja bym siegnal po Stelle FE w rozmiarze 4000 przy takiej cenie tego Vanquisha.

Stelle fe miałem mniejszą 2500 i wiem mniej więcej czego mogę się spodziewać, być może jeszcze do niej wrócę a tymczasem eksperymentuje :)