Qowax001 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 http://m.youtube.com/watch?v=_JFSS2HkE-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 W kołowrotku mechanizmy są bardzo precyzyjne, i nie sądzę żeby coś tam składały maszyny raczej tylko ludzkie rączki tak naprawdę wystarczy inaczej dokrecic rotor czy obudowę i praca zmienia się diametralnie, to samo ma się sprawy podkładek pod lozyskiem koła ciekawi mnie w jaki sposób składający ocenia ile ich tam wsadzić i to co mnie najbardziej zastanawia kwestia smarowania często jest tak że przekładnia jest sucha kompletnie a elementy posuwu taplaja się w smalcu, albo jest go nakitowane gdzieś z boku obudowy. Ciekawe czy ktoś ma jakieś konkretne potwierdzone informacje jak to wszystko się ma w fabryce. Większość składają maszyny. Póki co ludzi jeszcze nie wyeliminowali, ale to tylko kwestia czasu (koszty, koszty!!!). Zdziwiłbyś się co potrafią maszyny... a wiem bo pracuje przy tym. Dlatego napisałem, że na zmianę jakości może mieć tempo obróbki - zbyt szybkie = zgrubne. To może doprowadzić do utraty jakości. Oczywiście w kontekście nowych kołowrotków.Używki i ich ułomności to już może być kwestia np. gorszych materiałów... (niestety na pewno stosuje się gorsze = tańsze)Co do smarowania - to smaru nie może być zbyt wiele. Ani zbyt mało. Ma być go po prostu w sam raz. Nie raz widziałem kołowrotki które wręcz są zatkane napakowanym smarem... bleeeee..... gdyby ilość (in plus) była bez znaczenia to inginierzy nie głowili by się nad zagadnieniami typu "mgła olejowa"...Skoro pytasz o dokręcanie to z reguły używa się kluczy dynamometrycznych... chyba, ze firma tnie po kosztach A podkładki pod łożysko koła... zawsze na starcie powinna być jedna. Jak jest więcej to już to śmierdzi ingerencją nieuprawnioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 A jak w nowych shimano smaru nie ma wcale a podkładek jest po 3-5 sztuk ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Większość składają maszyny. Póki co ludzi jeszcze nie wyeliminowali, ale to tylko kwestia czasu (koszty, koszty!!!). Zdziwiłbyś się co potrafią maszyny... a wiem bo pracuje przy tym. Dlatego napisałem, że na zmianę jakości może mieć tempo obróbki - zbyt szybkie = zgrubne. To może doprowadzić do utraty jakości. Oczywiście w kontekście nowych kołowrotków.Używki i ich ułomności to już może być kwestia np. gorszych materiałów... (niestety na pewno stosuje się gorsze = tańsze)Co do smarowania - to smaru nie może być zbyt wiele. Ani zbyt mało. Ma być go po prostu w sam raz. Nie raz widziałem kołowrotki które wręcz są zatkane napakowanym smarem... bleeeee..... gdyby ilość (in plus) była bez znaczenia to inginierzy nie głowili by się nad zagadnieniami typu "mgła olejowa"...Skoro pytasz o dokręcanie to z reguły używa się kluczy dynamometrycznych... chyba, ze firma tnie po kosztach A podkładki pod łożysko koła... zawsze na starcie powinna być jedna. Jak jest więcej to już to śmierdzi ingerencją nieuprawnioną.Sprobuje sie odniesc do pierwszego i ostatniego zdania.Wydaje mi sie, ze mam spora wyobraznie i widzialem tez najnowoczesniejsze maszyny od przeroznych obrabiarek, az po numeryczne. I wiem, ze zadna maszyna nie jest w stanie zlozyc kolowrotka od A-Z. Koszt roboczo-godziny maszyn/robotow to koszt bez porownania duzo wiekszy niz zatrudnienie kilku roboli. Tym bardziej biorac pod uwage fakt, iz owa hipotetyczna prace na rowni moze wykonac i robot i czlowiek. Po prostu miales za malo rozebranych nowych kolowrotkow w dloniach... albo masz za mala wyobraznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 A jak w nowych shimano smaru nie ma wcale a podkładek jest po 3-5 sztuk ?To że tych podkładek jest teraz więcej właśnie świadczy o jakości wykonania i spasowania. W starszych konstrukcjach podkładka na kole zębatym i nie tylko była najczęściej jedna i marginalnie cienka ok.0,10 mm. Dzisiaj nawet w Stellach pchają wiele podkładek,a najgrubsza ma zazwyczaj 0,50 mm + co najmniej 1 lub dwie cienkie w celu wyregulowania luzu przekładni. To nie jest już precyzyjne,to jest ratowanie się przez wykonawcę. Generalnie jest tak.że im więcej podkładek tym gorzej dla przekładni. Zbyt duża ilość i grubość tych podkładek nigdy nie zapewni właściwej geometrii przekładni Pisałem gdzieś tam że jakość wykonawstwa idzie na "pysk" i niestety tak jest.Właściciele starszych Twin Power-ów,Stell, turków Daiwy,Forsiaków i pochodnych modeli z dobrych lat niech się cieszą że ja mają i raczej niech nie tęsknią do współczesnych nowości. PozdrawiamJózef Leśniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Sprobuje sie odniesc do pierwszego i ostatniego zdania.Wydaje mi sie, ze mam spora wyobraznie i widzialem tez najnowoczesniejsze maszyny od przeroznych obrabiarek, az po numeryczne. I wiem, ze zadna maszyna nie jest w stanie zlozyc kolowrotka od A-Z. Koszt roboczo-godziny maszyn/robotow to koszt bez porownania duzo wiekszy niz zatrudnienie kilku roboli. Tym bardziej biorac pod uwage fakt, iz owa hipotetyczna prace na rowni moze wykonac i robot i czlowiek. Po prostu miales za malo rozebranych nowych kolowrotkow w dloniach... albo masz za mala wyobraznie. Tutaj nie trzeba wyobraźni. Jak pisałem, nie dało się jeszcze wyeliminować robotników z fabryki. Koszt roboczogodziny robota to oczywiście większa kwota.... niż pracownika, ale... jednego czy nawet stu. TYSIĄCA JUŻ NIE. Nawet w Chinach. Co do jakości pracy to niestety jesteś w błędzie... żaden człowiek nie jest tak precyzyjny, szybki i powtarzalny jak robot. NIESTETY TO KIEPSKI FAKT DLA LUDZKOŚCI.A co do podkładek ... jak pisałem POWINNA być jedna. Pan Józek tłumaczy skąd to się bierze i dziękuję za to Rzeczywiście nie prowadzę serwisu kołowrotków, teze opieram jedynie na tych rozkręconych w rodzinie i wśród bardzo bliskich znajomych. I wiedzy inżynieryjnej a nie wyobraźni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 A jak w nowych shimano smaru nie ma wcale a podkładek jest po 3-5 sztuk ? Hmmm...Jak to mówią... HJUSTON, MAMY PROBLEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) WitamSzukałem taniej szpuli do młynka i nie znalazłemNa szczęście Kol@MefistoFishing przyszedł mi z pomocą i znalazł takie cudeńko Tak wygląda młynek z oryginalną szpulką Z nową wygląda super Tak wygląda nawinięta żyłka bez regulacji podkładek : Wagowo, ale bez odwijania Widziałem sporo tematów "szukam szpuli" dlatego wkleiłem fotki jak to wygląda w realu Pozdrawiam Edytowane 4 Marca 2015 przez zenek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 , <<edit>> to nie jest giełda!...wygląda cąłkiem OK 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo07 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 No efekcik jest okey Ładnie sie zgrywa z resztą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Czekam na taką(zamówiona u Ciebie). , <<edit>> to nie jest giełda!wygląda cąłkiem OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 A wagowo jak się przedstawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 ja nie wiem bo nie ważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Wiara do człowieka wraca jak się na taką cene patrzy, świetna opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 A wagowo jak się przedstawia?Zrobiłem korektę i wstawiłem fotkiRóżnica niewielka, młynek zaokrąglił do 200g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Szpulka superowa , cena jeszcze bardziej . Czy w takim razie byłby równie dobry pomysł na szpulkę w rozmiarze 4000 do vania ? Wtedy to już pełnia szczęścia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Kolego MefistoFishing - czy jest szansa na podobną szpulencję do Vanquisha 4000F? Edit: tak się podpaliłem, że nie zauważyłem posta kolegi powyżej, sorry Edytowane 3 Marca 2015 przez Fiskare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Trzeba poszukać od czegoś innego bo Complexa nie robią w wielkości 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 z complexa nie bo robią tylko modele 2500... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 http://www.spin-review.ru/reels/shimano_spool.shtml#12_vnq tu widać co pasuje z 4000.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Znamy - dziękujemy ! Stylistycznie najbardziej chyba Exsence Ci4+ pasiłby , ekonomicznie Biomistrz zapewne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 I takie cóś się pojawiło http://www.fishing-test.pl/koowrotki/22/691 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Szpule ,szpulami.... A ja zapytam tak: Od 2 dni jestem posiadaczem vańka c3000. Na sucho jak i pod obciążeniem szumi jak cholera...czuć jak by nie bylo w nim grama smaru..pytanie brzmi: Czy waszym zdaniem moge nim przelowić do końca sezonu i dopiero potem oddać do smarowania ?? - dodam iż jest to kołowrotek zupelnie nowy. Czy może od razu trzeba go oddać komuś kto mi go przesmaruję ?? Bo może nie dożyć końca sezonu 2015 ? Pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Dotrzymać to pewnie dotrzyma, ale komfort łowienia będziez miał żaden. Ciągle będziesz się wkurzał, że za tyle kasy chodzi jak Mikado za 100pln. Lepiej dogadaj, któregoś z Kolegów z forum i podrzuć na kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Dotrzymać to pewnie dotrzyma, ale komfort łowienia będziez miał żaden. Ciągle będziesz się wkurzał, że za tyle kasy chodzi jak Mikado za 100pln. Lepiej dogadaj, któregoś z Kolegów z forum i podrzuć na kilka dni.Polacy to zawsze byli mądrzejsi od japońskich inżynierów.....i tak im zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi