Skocz do zawartości

Shimano Zodias Casting - 1,98m 5-15g

lukaszkosciukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam opinii użytkowników lub kolegów, którzy mieli jakąkolwiek styczność z  Shimano Zodias Casting - 1,98m 5-15g 

u przeznaczenie to okoniowanie z gumami 3-4 cale + 7-10 g obciazenia. Generalnie poszukuje casta do operowania komfortowo takimi przynętami i gramaturami, jak ktoś ma jakies ciekawe propozycje to tez chetnie wysłucham. Zaczynam w tym sezonie bawić się castingiem na lekko jak narazie pierwszym patykiem jest ABU Vendetta 5-25 g ale to dla mnie strasznie sztywna pała, nie nadaje sie pod moje łowienie.  Kij ma być szybki ale przechodzący w głębsze ugięcie typowo okoniowy.

Ostatnio zakupiłem Daiwe Powermesh 2.10 cw do 14g. Kij spokojnie ogarnie takie ciężary. Dosyć szybki z czułym szczytem. Pod obciążeniem dosyć głęboko się ugina ( Ale nie jest to parabola jak w kluskowatych patykach).

Nie chodzi mi o akcję kluskowata tylko głębokie progresywne ugięcie pod obciążeniem ale z szybkim szczytem

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Ten zodias jest bardzo mocny. Łowilem wersja do 12g. Dla mnie za sztywny na okonie. Bardziej sandacz na lekko, okon jak już to na woblery i wirówki. Celuj w expride do 10 lub daiwa tatula 3-14.

Możesz coś więcej o tatuli ? Ciekawa propozycja

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Szybki kij, który pod obciążeniem będzie pracował w 3/4 długości. Pod ryba typu okon 35+ będzie wygięty w 1/2. Na pewno najlepiej będzie trzymał rybę z tych trzech. Nie wiem tylko czy poradzi sobie z 4cale plus 10g, raczej nie... Ładuje się już fajnie od 5-7g plus 3 cale keitech.

• Like 1