AdasCzeski Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 W wątku o wędkach pstrągowych napisałem mimowolnie słowo rojber. Tak mnie jakoś naszło. Nawet nie wiem, czy to z gwary poznańskiej czy nie. Może wymienimy się nie tyle oczywiście gwarą ale jakimś śmiesznymi słowami? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) najsampierw, najsamprzód, dintojra, kojber, lufcik, wihajster, sakpalto .... ile chcesz jeszcze ? edit: z pamięci cytaty z mojej Babci Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez Friko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 najsampierw, najsamprzód, dintojra, kojber, lufcik, wihajster.... ile chcesz jeszcze ?To z poznańskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Kolega @ Jano wrzucił ostatnio fajny wierszyk w poznańskiej gwarze...Sam często używam:Bimba - tramwajBana - pociąg Kejter- piesNa szage - na ukos/ na skrót Betki - grzybySzneka z glancem- drożdżówki z lukieremPyry- ziemniaki Tytka- papierowa torebkaBamber - rolnikPlyndze- placki zimniaczaneLebera - wątrobiankaKaszok- kaszankaSkibka - kanapka chleba Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez tofik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 oj przepraszam, myślałem że to dowolnie może być a nie że tylko z poznańskiego - jeżeli intencja była inna to mogę usunać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Pawle,myślę że chodzi o wszystkie gwary itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Co znaczy dintojra, kojber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Jeśli można prosić, to takie wpisy miło będzie widzieć odrazu z tłumaczeniem poszczególnych wyrazów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 http://wiersze.doktorzy.pl/slusarz.htm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Bydgoska gwara z poznańską ma wiele wspólnego. I ze Śląskiem. Wszak często źródłosłów niemiecki.Gdy zacząłem poszerzać wędkarskie horyzonty zdziwiłem się, że niewielu wie co to na przykład mady, glapki, merta czy futer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deridun Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Pener...PznKoromysło...Lub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 ja uwielbiam... "gymela"dużo skojarzeń mam :lol: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deridun Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Pajda...Kromka...zależnie od regionu znaczà co innego. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez deridun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Kolega @Jano wrzucił ostatnio fajny wierszyk w poznańskiej gwarze...<...>really? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroch18 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Tej no proszę, rodiwity,,Junek" założył ciekawy temat! Pozdrawiam kolegę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Pajda...Kromka...zależnie od regionu znaczà co innego. ...pajdę... wydzielić... komuś, … wziąć pajdę... odebrać zapłatę...szemranie, jak wyżej przyjąć ,, dolę", kolejne gwarowe... Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez bob74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zack Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Hej,byłem z poznaniakami w wojsku,kultowe: te dej ćmika:),określenie osoby słowem hakaty/hakata, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deridun Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) He, he...'czeski jestem' znaczy- mało kumaty...po naszemu- nie rozumiem.Geneza:czeski film-nikt nic nie wie. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez deridun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 ... pajda, pajdka, piętka, skibka, skrajka, skórka... dobrze wypieczona, chrupiąca, pachnąca, z chleba. Kilka przykładów, z różnych regionów Polski, jak mniemam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Mazowieckie. Nawet 50km ode mnie nie wiedzą co to jest "pragma" - powodzenia [emoji3] Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 ... pajda, pajdka, piętka, skibka, skrajka, skórka... dobrze wypieczona, chrupiąca, pachnąca, z chleba. Kilka przykładów, z różnych regionów Polski, jak mniemam Jeszcze "dupka" u mnie funkcjonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speku3 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Mantel, Kapota, Kufajka - kurtka(płaszcz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Tej ,Wiara , idź w kieretyny ., pierdoły , mieć ambe, ajzol , dydki, gamuła, hajcować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 A miało być z tłumaczeniem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Dydki- persiHajcować - palić w piecuTej- ty/ej hejMieć ambe- mieć pasję/ zajawkę na cośIdź w kieretyny- idź w krzaki/zarośla ajzol- kawał stali/ kawał czegoś Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez tofik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi