Kacper.K Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Jaki many... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Michał, jażwicę złowiłem w Solcu K. Dla mnie to była płoć,potężna. Sąsiad z łowiska spojrzał a jażwica.Pamiętam tylko że oczy zrobiły mi się bardzo duże.pozdrawiam byniek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Pamietam Byńku jak kilka no kilkanaście kilometrów niżej, na tym samym brzegu, w cieniu silosów fordońskiej słodowni miejscowy wędkarz spod znaku "Patykiem pisanego" kłócił się ze mną, że jaź i jaźwica (uwaga, jaźwiec to nie samiec jaźwicy!) to inne gatunki. Zapytany o różnice odparł, że jaźwica jest wyższa i grubsza a jaź smuklejszy. Zapytany czy zatem krępe, krótkie a grube szczupaki i smukłe z dużymi łbami to różne gatunki stracił chyba argumenty i przestał gadać głupoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 nocula, rosówka = dżdżownicakizior = pijaczek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Bartku, rosówka to słowo normalne, nazwa gatunku/rodziny dżdżownic, vel glizdów ???? slangowo to RASÓWA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 zakluczyć... zamknąć drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deridun Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Kirzyć, golić gołdę-pić alkohol.Kirus-nadużywający alkoholu.Kosa-nóż.Kizior-nożownik.Cykor/zyć-tchórz/yć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 To tak trochę a'propos... uhmmm Siedzieć w chacie to jest kara,mówie wom kochano wiara,klymów spucłem śtyry tytki,wszysko wlazło mi w purzytki. Gena z Dymbca i Halina,tyż dostajom w chacie szplina,Hela z Rychem nie gra w kopa,bo se lajsła dziś laptopa! Zamiast w wyrze se garowaćbyde sobie programować,jak sie ździebko wew tym wprawie,to recepte se wystawie!" https://www.facebook.com/wuja.czechu/?ref=py_c 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Połowa lat osiemdziesiątych, wioska nad Bugiem już nie granicznym. Takie piosenki śpiewał nam miejscowy dziadek przy ognisku: Oj pidu ja ponad Buhom,De mij myłyj ore płuhom.Zanesu jomu ja jisty,Czy ne skaże meni sisty.Zanesu jomu ja pyty,Czy ne bude howoryty.Win najiwsja i napywsjaI na riłli położywsja.– Czoho łeżysz, czom neCzom do mene ne howorysz?– A ja łeżu i dumaju,Ne do mysli żinku maju.Czużi żinky, jak łastiwky,Moja żinka, jak żydiwka.Czużi żinky konopli moczat',Moji konopli swyni ta j wołoczat'.– Ne wylizły tobi oczi,Ne swataw ty mja unoczi.Tilky swataw w deń biłeńkyj,Baczyw mene mołodeńku.Ne buw-jes' ty sam z soboju,No pryjichaw z rodynoju.No pryjichaw z starszym bratom,Z matinkoju, z ridnym tatom. Przeważnie był dziabnięty i tak parę lat później dokonał żywota. Uderzył w kimę z kiepem w dłoni i puścił z dymem całą chałupę. Potem tylko my czasem na rybach nuciliśmy jego piosenkę. Miejscowi do dziś ładują (reperują) koszyk albo bramkę (furtkę), a ponad (nad) Bugiem (Bug) nie chadzają. Krów już dawno się pozbyli, więc nie ma po co. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Pamiętam jak kiedyś majster ( gdzieś z pod Opola pochodził) krzyczał do mnie ,, ciurnij drobke,, a ja takie oczy o co mu chodzi. Drabine chciał żeby mu podać. A te wszystkie majzle , szajby , flexy , winkle to z Niemieckiego słownictwa do nas przyjechały I tak przeszły do języka potocznego. Idźże na ryby to nasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Podobno Szczecin też ma już ma swoją gwaręnie-e - stanowcze zaprzeczenie ????balety - impreza, dyskoteka w klubiecynki - buty, początkowo mokasyny, teraz wszystkie eleganckie buty, lakierkiszmula, szmule - dziewczyna, laska, dziewczyny, laski Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Artech 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PLnK Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Pajda...Kromka...zależnie od regionu znaczà co innego.jeszcze sznytka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Kaleń , ktoś zgadnie.? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 jeszcze sznytka pajda, sznytka.. to normalnie ukrojony cienko chleb. piętka to kromka...czyli ostatni (albo pierwszy) kawałek z bochenka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deridun Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Szczyt strzechy słoma wzmacniana gliną - kaleń, kalenica szczytowa belka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 kizior = pijaczekBartek Małe sprostowanie . Kizior , to bardzo łowny wobler naszego kolegi. http://jerkbait.pl/topic/40760-woblery-qcyk/page-30 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) kubababunkigrapa rynkipachtapejzer jest tu kilku kolegów, którzy będą wiedzieli co to takiego i słownik w linkuhttp://kociewianka.blogspot.com/p/sowniczek-kociewski.html# Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Janusz Wałaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Kubabę wspominałem, a na pachtę za bajtla się łaziło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Siedzi na rzyci nad hebrami i glapcy sie w fyjdelkula..... zamiast w doma baba wyłonacyć. Galoty niy chop! Takie teksty wędkarskie za dzieciaka się na hałdzianych stawach słyszało :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nodan Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 A u nas nad Wisłą łowi się szatjnyble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 A co to znaczy pynszyć? Podpowiem że to to samo co bunować [emoji6] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piernik Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) To jest trochę gwary z Torunia:jo- takbana -pociągszajerek - drewniane pomieszczenie gospodarcze obok domu na podwórkubryle -okularysztrykować- robić na drutach, szydełkiemancug -garnituropartolił się - ożenił siętrygiel- garnekfest -mocne ,trwałekrużowaty- kręcone włosyKlociora -plotkarkajupka -cienka kurtkasznek z glancem - było (drożdzówka z lukrem)stuf- litrowy metalowy garnek z uchem do nabierania wody lub mleka z kanyżaga -piła do drewna-nafutrowany - najedzonydychrać - kaszlećfyrtel - zakatek,dzielnicaryrać - słuchać głośno radiasztram - napiętelufcik - okienkoantrejka -przedpokójsztyca -drag do podpieraniakuch -placek drożdzowydycht ,-- całkiem , dobrzegoca -pałka do ucierania ciastataszlampa-latarkahaferfloki -płatki owsianematerklosy -rzeczy ,narzędzia przyboryszneptuch -chustka do nosakliszczunka-woda pozostała z gotowania klusek A tutaj coś na temat naszego " jo"[media][/media] Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez piernik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Jechoł Cugem - jechał pociągiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) kubababunkigrapa rynkipachtapejzPisz proszę ze znaczeniem. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez AdasCzeski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Jestem poliglotą????. Urodziłem się na Śląsku, po studiach pracowałem w Lubiczu pod Toruniem, mieszkałem też w Gdańsku i współpracowałem z f-mą z Poznania (lubiłem słuchać wtedy Radia Merkury). Teraz mieszkam na Kurpiach, a szwagier jest polskim Białorusinem. Cholera, a mówią że Polska to kraj homogeniczny ????. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi