Byniek Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Mysha to ty jesteś kurp-ptok, a jest jeszcze kurp-pniok, i kurp-krzok.pozdrawiam byniek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Zgadza się. Za to urocza małżonka to urodzona Kurpsianka. U mnie na brzanę mówi się kiełb. Do wyliczanki powyżej dodam, że ten Ślunsk to Bytom i na moim osiedlu mieszkało sporo dawnych mieszkańców Lwowa ????. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Mysha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgadza się. Za to urocza małżonka to urodzona Kurpsianka. U mnie na brzanę mówi się kiełb. Do wyliczanki powyżej dodam, że ten Ślunsk to Bytom i na moim osiedlu mieszkało sporo dawnych mieszkańców Lwowa .Raczej chyba Kurpsionka.A brzana to kiełb wiślany bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Kurpś i Kurpsianka. Skonsultowałem u źródła ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Kurpś i Kurpsianka. Skonsultowałem u źródła A to chyba zależy jeszcze od regionu na Kurpiach.A co to jest śmergel? Orientujesz się? Albo bielizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Pisz proszę ze znaczeniem. Faktycznie, przegapiłem kubaba - ziele angielskiebunki - nie mielona kawa jest w "bunkach" - bo nie wszystkie niemielone ziarna są "bunkami"grapa - garnek, taki specyficzny, który na zewnątrz ma pierścień pozwalający wstawić go do pieca odsuwając odpowiednią ilość fajerekrynki - fajerkipachta - wizyta w sadzie czy ogrodzie, mająca na celu "pozyskanie" owoców czy innych dóbr, sad jak i ogród nie jest nasz, właściciel nic o wizycie nie wie pejzer - ognisko Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Janusz Wałaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 ... jak już garki to pod garkami pali się w plicie. Obok jeszcze jest duchówka, gdzie przetrzymuje się jedzenie, by nie wystygło za szybko. Bardziej na wschód i pn. -wsch. zdun budował piec z kachli.Co do pójścia ,,do dziadka w sadek"to jest zwrot ,,pójść w arendę" czyli ,,dzierżawę". Czasownik arendować, dzierżawić od kogoś pole, łąkę. Arenda to też zapłata w naturze/ pieniądzu za wynajem ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Z wędkarskiego (mojego) podwórka tak na szybko:plombka- ciężarek przelotowy do łowienia "na ciężko"sypać- nęcićmurlać- nęcićbombka- spławik do przystawki, czasem bolonkibojka, boja- spławik żywcowykaranks- karaś zlocistybąk- karaś srebrzystybiałas, biegas- jeleckijanka- sumek (kijana- duży sum)ząb-sandaczkaczka- szczupakplazgur - krąpjaźwica- jaźżaba- miętuspitlejka- uklejakropek- mały pstrągkaban- gruby pstrągtłuszczak- tęczakkukurydza- lipieńbyczek- sumik karłowaty (amerykański)gazeta, żyletka- maly leszczgarb- duży okońspuściła się - ryba która zeszla //;-) Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Krzysiek P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 pachta u mnie występuje jako szaber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 https://szl.m.wikipedia.org/wiki/GacopjyrzeCoś wspaniałego ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 A to chyba zależy jeszcze od regionu na Kurpiach.A co to jest śmergel? Orientujesz się? Albo bielizna?Ja średnio, ale moje osobiste źródło twierdzi, że śmergel to okrągły kamień szlifierski, bielizna za to ma kilka znaczeń m.in. jest to słaba piaszczysto-gliniasta ziemia. Natomiast porządna Kurpianka to bielizny nie nosiła ????. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Szmergiel płótno ścierne, bielizna "ziemia pszenno- jałowcowa".pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 To jest trochę gwary z Torunia:jo- takbana -pociągszajerek - drewniane pomieszczenie gospodarcze obok domu na podwórkubryle -okularysztrykować- robić na drutach, szydełkiemancug -garnituropartolił się - ożenił siętrygiel- garnekfest -mocne ,trwałekrużowaty- kręcone włosyKlociora -plotkarkajupka -cienka kurtkasznek z glancem - było (drożdzówka z lukrem)stuf- litrowy metalowy garnek z uchem do nabierania wody lub mleka z kanyżaga -piła do drewna-nafutrowany - najedzonydychrać - kaszlećfyrtel - zakatek,dzielnicaryrać - słuchać głośno radiasztram - napiętelufcik - okienkoantrejka -przedpokójsztyca -drag do podpieraniakuch -placek drożdzowydycht ,-- całkiem , dobrzegoca -pałka do ucierania ciastataszlampa-latarkahaferfloki -płatki owsianematerklosy -rzeczy ,narzędzia przyboryszneptuch -chustka do nosakliszczunka-woda pozostała z gotowania klusek"Jo" to jednak typowo kaszubskie jest i pochodzi z niemieckiego "ja". No i sporo pozostałych słów to raczej też z języka kaszubskiego.Widocznie to wpływ blisko położonych kultur na siebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Śląsk też od Kaszubów zaczerpnął? "Ja" przerobione następnie na "jo" było słyszalne w Toruniu od samego zarania dziejów miasta. Z Kaszubami nie ma nic wspólnego. Szybciej w Chojnicach, gdzie słychać "jo" a od Kaszub dzieli tylko Kociewie, najmłodsza z polskich krain, i tak naprawdę są na granicy wpływów gwar kaszubskich i wielkopolskich. Na południe, w Tucholi, tym bardziej w Bydgoszczy, przeważa "ja". W Inowrocławiu zaś różnie, z przewagą jednak toruńskiego "jo" a całość jest w rejonie gwar wielkopolskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Ja średnio, ale moje osobiste źródło twierdzi, że śmergel to okrągły kamień szlifierski, bielizna za to ma kilka znaczeń m.in. jest to słaba piaszczysto-gliniasta ziemia. Natomiast porządna Kurpianka to bielizny nie nosiła .Tak, to szlifierski kamień.A bielizna-wędkarsko to boleń, rapa.A z wędkarskiego sornik (jeglas)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Mnie się podoba wiejskie słowo rzyć na określenie części ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Nazwa jeglas jest bardzo popularna. Mało kto mówi tutaj jelec. Za to słowa "sornik" nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi