salleh Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 witam, - czy inwestowanie w uchwyt z tubą rezonansową ma sens?- jakie kije polecacie do tej metody? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebowski12 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Witam.Ja posiadam 2. Cormoran-Carb-o-Star-X-Dropshot 1,8m, cw 5-30 g. Kij typowo na ł?łdź, bardzo czuły- przy dropie cię?źarek do 10 g. I drugi to Millenium Dragona 2,25m i cw 5-25. Tym łowię z brzegu, jest znacznie mocniejszy od Cormorana- cię?źarki 12-20g to optimum.Bardziej uniwersalny Dragon- jest dośc czuły(czuc branie 10 cm okonia)i dośc mocny by poradzic sobie z 4,5 kg szczupakiem- takiego wyjąłem największego przy plecionce 0,10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salleh Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 a co sądzisz o Team Dragon Drop Shot 2,45m 4 - 21 g http://firmadragon.pl/images/stories/oferta/wedki/team-drago n/Team-Dragon-makro.jpg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Witam ja posiadam dwa CD DROP SHOTY medium i heawy. Super maszynki POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebowski12 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 team dragona nie miałem w rękach, więc nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 - jakie kije polecacie do tej metody? st.croix i phenix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salleh Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 - jakie kije polecacie do tej metody? st.croix i phenix mo?źe jakieś konkretne modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salleh Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 spośr?łd:- Team Dragon Drop Shot 2,45 m 4 - 21 g http://allegro.pl/spinning-team-dragon-drop-shot-2-45-m-4-21 -g-i2289622612.html- DRAGON HM80 RIVER RUNNER 2,60m 5,5-21,5g http://allegro.pl/show_item.php?item=2291380404- TEAM DAIWA JIGGER 2.4M 10-25G http://allegro.pl/spinning-team-daiwa-jigger-2-4m-10-25g-i23 19906333.htmlkt?łre byście wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=141861 msg_141861du?źo o dropshocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomSeb Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Ja natomiast nabylem Cormorana TR-4 2,4m 8-45g choc c.w jest zawyzony, swietnie sie spisuje jako kij do drop'a i polowu z opadu uzywam na dosyc wartki nurcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 A u?źywał ktoś do drop shot'a St.Croix Mojo? Warto inwestować w to SCII? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Ja polecam jak jeden z koleg?łw CD Drop Shot Heavy lub Medium. Mam dwie sztuki Heavy i sam mi?łd. Blanki jeszcze NZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi82 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 żeby nie zakładać nowego tematu. Używa ktoś Konger Ultris Jig Drop Shot 244? Wart uwagi czy szukać czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brizzler Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ja do drop shota z brzegu używałem Mikado Flash Perch 240/18, aktualnie wymieniłem ją na (skręconą przez kolegę z forum) CD Orka 240/25g. Obydwie wędki są super do tej metody, z tym że mikado to wklejka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyw Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ze swojej strony moge polecic starego shimano speedmastera Drop Shot wystepuje 210, 240 i 270. Dwie ostatnie dlugosci posiadam i nie chce lowic na nic innego, teraz ciezko dostac, ale naprawde warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ja bym polecił dowolny kij spinningowy który leży Ci dobrze w ręku i lubisz nim łowić. Drop shot to nie astrofizyka nie jest aż tak trudny i wymagający 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ja bym polecił dowolny kij spinningowy który leży Ci dobrze w ręku i lubisz nim łowić. Drop shot to nie astrofizyka nie jest aż tak trudny i wymagający Zgadzam się z pierwszą częścią wypowiedzi.Drugą - nie do końca wyczuwam, o czym dokładnie piszesz, ale skuteczny dropsik w różnych warunkach zależy od bardzo wielu czynników i pole do manewru jest tak samo ogromne, jak przy opadzie czy innych technikach np: lekko, bardzo lekko, średnio, ciężko i bardzo ciężko. Idąc dalej, możemy użyć kija xfast i pomnożyć jego użycie przez lekko, bardzo lekko, średnio itp. Następnie wprowadzamy do gry kij np. moderate i znowu mnożymy przez kolejne ciężarki . A następna w ruch idzie wklejka i ćwiczymy jak poprzednio. Żeby nieco skomplikować, dokładamy szybkość pracy przynętą czyli amplitudę "drgań". I tu, jak w poprzednich sytuacjach, możemy pracować kijkiem o akcji xfast, na ciężko, ale niezbyt szybko. Potem dokładamy bardzo szybko, średnio szybko, wolno, bardzo wolno itp. Żeby nudy nie było przynętę w każdej z konfiguracji umieszczamy bardzo nisko nad dnem, potem nisko, następnie średnio np. metr, potem 1,2 metra i tak po kolei przez wszystkie kije, ciężarki i nie możemy zapomnieć o rozmiarze przynęt - tu tez mamy pole do popisu Od małych 2 calowych pędzli, bo 10 calowe kotlety Kolorów już nie wspomnę...Zatem wiesz, może i nie jest tak trudny i wymagający, ale jak chcesz to robić skutecznie, to kombinacji nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ze nie prosty chłop i nie kombinuje aż tak bardzo z wędkami. Wiąże zestaw na kiju który mam pod ręką i łapie zazwyczaj to jakiś rzeczny uniwersał. Dropsa meczę już z 4-5 lat jedyne czym steruję oprócz zmiany gumy to jej odległość od dna nic więcej Na dropsa łowię głównie sandacze na 15cm jaskółki. Na ten sam zestaw tylko z trochę mniejszą gumą łowiłem okonie więc wszystko się da. Dla mnie robienie kija specjalnie pod dropsa jest bez sensu, ale to moje zdanie i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Wojtek, ja tak wiesz dla żartu trochę :-). Nie mam żadnego specjalnego kija pod dropsa, ale regularnie używam do tego celu 4 wędek :-). Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bohors Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Do dropsa polecam kije krótkie i lekkie, ale odradzam wykałaczki o małym cw. Jeśli łowimy ciężarkami np 15g to kija 20- 30 g będzie ok. Ostatnio zrobiłem sobie króciaka 167 cm , uzbrojony w deltę i jestem pod wrażeniem zasięgu , czułości i poręczności . Ale wadą takich krótkich wędek jest to że do niczego innego się nie nadają. więc spacerując brzegiem ( zakaz łowienia ze środków pływających do 1 czerwca) muszę nosić dwa kije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek-spinning Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 spośr�łd:- Team Dragon Drop Shot 2,45 m 4 - 21 g http://allegro.pl/spinning-team-dragon-drop-shot-2-45-m-4-21 -g-i2289622612.html- DRAGON HM80 RIVER RUNNER 2,60m 5,5-21,5g http://allegro.pl/show_item.php?item=2291380404- TEAM DAIWA JIGGER 2.4M 10-25G http://allegro.pl/spinning-team-daiwa-jigger-2-4m-10-25g-i23 19906333.htmlkt�łre byście wybrali?a może coś z serii Vertical ? np kijek http://sprzetdragon.pl/p/1523/13677/-dragon-vertical-jig-28-1-98-m-10-28g-gorny-c-w-od-21-35g-spinningowe-wedki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brizzler Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Taka krótka to na łódkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borack Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Moim zdaniem z brzegu długość w okolicach 2,40 jest optymalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 19 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Podobno Tica fario 8'6 1oz 20 lb jest super do dropsa. Mam ten kij ale pod dropa nie uzywalem ale juz wiele razy slyszalem od kilku osob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2024 Odświeżając wątek chciałbym Was poprosić o polecenie sprawdzonych konstrukcji z aktualnie dostępnych wędek do metody drop shot (na okonie).Może ktoś łowi na jakiś fajny japoński "patyk' - ze średniej lub wyższej półki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi