Skocz do zawartości

Blanki do Drop Shot-a

Dysan

Rekomendowane odpowiedzi

kij 240-260 i 20 gr ołów na Motławę? Z gruntu chcesz łowić? 

Ostatnio użyłem ciężarka 20 gr na Martwej Wiśle przy wietrze 6m/s i głębokości 9 metrów.

Czemu chcesz tak ciężko łowić okonie? I czemu tak długi kij? Wysokie nabrzeża powodują ze łowisz jak z lodki. 

Jakis nowy patent ;)

• Like 1

Wiktor na DS im większy ciężarek tym lepiej wg mnie. Przy większym ciężarku masz lepszy kontakt z dnem i go nie odrywasz od dna, linka jest lepiej napięta co za tym idzie lepiej czujesz każde muśnięcie ryby. Sam ostatnio koło Czarnej Perły łowiłem 25g.

Edytowane przez Gadget
  • Like 1

kij 240-260 i 20 gr ołów na Motławę? Z gruntu chcesz łowić? 

Ostatnio użyłem ciężarka 20 gr na Martwej Wiśle przy wietrze 6m/s i głębokości 9 metrów.

Czemu chcesz tak ciężko łowić okonie? I czemu tak długi kij? Wysokie nabrzeża powodują ze łowisz jak z lodki. 

Jakis nowy patent ;)

To może mam patent skoro mi łowienie wychodzi, a inni marudzą że nie biorą. 

Każdy ma jakieś swoje patenty, sekreciki, niuasne. 

Ja tam do pudełek i na koniec zestawu nikomu nie zaglądam. Po prostu chciałem dowiedzieć się jakie koledzy po kiju mają propozycję pod moje wymagania i tyle. Za propozycję dziękuję. Jak coś wybiorę dam znać i podzielę się opinią ; )

Edytowane przez Bartas93

Ja się tam nie znam :)

Ale uważam ze Twoje założenie co do wyboru sprzętu jest blednę. To co napisał Gadżet tez. 

Ale skoro łowisz a inni nie  :D to co ja Ci będę gadał i tak nie uwierzysz i zrobisz jak uważasz.

Tez taki bylem  :D

Pozdrawiam

Wiktor

PS żeby nie było ze nie w temacie ja uzywam LXS610MLXF  i LXF70LF ideałem którego niestety jeszcze nie mam uważam ze bedzie LXS76MLXF

• Like 1

Ale może jakbym łowił inaczej bym łowił więcej haha  :lol:

albo też nic bym nie złowił.  :lol:

trzeba różnych rzeczy próbować. Tak czy inaczej dzięki za uwagi. Konstruktywna krytyka zawsze na plus ; )

Pozdrawiam

Bartek

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

No to ci ułatwię :)

Zależy do jakiego dropsa chcesz go używać  :D

1. Dropsik na lekko i kij bardzo szybki

2. Dropsik na średnio i kij bardzo szybki

3. Dropsik na ciężko i kij bardzo szybki

potem zmiana

1. Dropsik na lekko i kjj średnio szybki

2. Dropsik na średnio i kjj średnio szybki

3. Dropsik na ciężko i kij średnio szybki

potem zmiana

1. Dropsik na lekko i kjj mało szybki

2. Dropsik na średnio i kjj mało szybki

3. Dropsik na ciężko i kij mało szybki

i wcale nie piszę tego z szyderstwem - niestety, drops dla wielu to jedna wędka, tymczasem podejdź do tematu, tak jakbyś kombinował z okoniami. A każdy kij w danym dniu może zadziałać, albo i nie  :o

Ja na łódkę zabieram 5 sztuk i próbuję wszystkimi po kolei - aż znajdę sposób. Albo i nie  :ph34r:

Nieźle. I tak mam zbyt dużo kijów na łódce aby do dropsa używać kilku. Chcę mieć jeden, którym ogarnę okonie i poradzi sobie z obciążeniem do max 15-17g- tak mi się przynajmniej wydaje. Wolę klasyczny spinn, ale czasami nie ma innej możliwości i trzeba sięgnąć po dropsa. Chodzi mi o to aby praktycy się wypowiedzieli czy wolą kije szybkie z delikatną szczytówką, czy może wolne. Obawiam się, że z szybkich mogą spadać okonie. Co Wy na to?

Jeden co znam, idealny w tej charakterystyce to Phenix tx 713s.

No ale to nie jest najtańsza opcja :-)

Gunki robi zacne koje do dropsa - ludzka kasa, mocny dolnik, szybki kij ale jednak spolegliwy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Hi

Pewnie powstała niejedna konstrukcja pod DS i się sprawdziła. Chodzi i o blanki pod DS z łódki i z brzegu (okoń, sandacz). Jakie blanki polecacie? Pewnie jestr sporo modeli zależnie na jakiej głebokości się łowi i pod jakim obciążeniem. Powiedzmy 10-25g, może 30g do tych 10m.

Pewnie powstała niejedna konstrukcja pod DS i się sprawdziła. Chodzi i o blanki pod DS z łódki i z brzegu (okoń, sandacz). Jakie blanki polecacie? Pewnie jestr sporo modeli zależnie na jakiej głebokości się łowi i pod jakim obciążeniem. Powiedzmy 10-25g, może 30g do tych 10m.

Np. taki: http://jerkbait.pl/topic/25500-sandacz%C3%B3wka-na-%C5%82%C3%B3dk%C4%99/page-29#entry1794724

• Like 1

Dzięki, wyszło moje lenistwo ;)

Edit:

Niewiele tego, przeczytałem i nic ciekawego nie znalazłem. Mamy rok 2020 i masę blanków nowych, a i sama technika mocno się u nas zadomowiła. Zapraszam do dyskusji, jakie wędki się sprawdzają, co ewentualnie z blanków można pod tę metodę adoptować?

Edytowane przez Cpt. Lego
  • Like 2