Skocz do zawartości

Bolenie 2020

gumowy

Rekomendowane odpowiedzi

Pogoda piękna szkoda w domu siedzieć...krotka piłka śmigam bolenie trenować[emoji16]. Woda spokojna ryby ostrożne, przez pierwsza godzinę kilka puknięć bez efektu[emoji52]. Kombinuje...kombinuje i wykońcu łup[emoji123][emoji109] siedzi pierwszy rapek

91a952706ca75c1dfe1adeebced20341.jpg

Kolejne rzuty nie przynoszą efektu pomimo ze widać aktywność ... zmiana woblera i łup [emoji16]

1d3c1f2499c66a41d677012ea501789c.jpg

Niemal identyczny jak wcześniej. Słońce zachodzi a rybki nie chcą się rozkrecic[emoji36]. Ostatni rzut i melduje się chlapak Ok 55cm.

Fajne popołudnie, rybki dopisały.

Sprzętowo sankroj les86mhf2, Stradic fk4000xg, żyłka singlon blazer 0,26.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 12

Byłem i ja na otwarciu sezonu na podkrakowskiej Wisełce. Okazów nie było, ale udało się trafić 6 rybek: ~55, ~60, 62, 65, 65, 67.

Poniżej zdjęcia tych spełniających forumowe minimum, sorry że takie byle jakie, nie chciało mi się bawić ze statywem.

post-63918-0-61356100-1588347005_thumb.jpg

post-63918-0-23343700-1588347118_thumb.jpg

post-63918-0-67780200-1588347141_thumb.jpg

• Like 21

Ja tam jakieś oznaki żerowania widziałem, kilka ataków. Ryby i tak łowiłem w miejscach gdzie miały być, a nie gdzie widać było oznaki żerowania. Wędkarzy sporo, w sumie sprawdziłem 3 miejscówki i zawsze ktoś był. Na jednej mecie musiałem łowić tam gdzie nie ma boleni, żeby nie spalić miejsca gdzie stoją, bo 4 innych spinningistów miałem w zasięgu wzroku. Po godzinie poddałem się i pojechałem dalej. Obstawiam, że i tak nikt z nich tam nie rzucał i obłowię to miejsce przy kolejnej okazji. Na następnym miejscu też sporo czekałem, zanim było bezpiecznie :P

PS. Wolałem jak przewóz był otwarty dla spinningistów w maju, większe luzy były niżej :D

Edytowane przez Robert91
  • Like 5

Pewnego razu kolega poprosił mnie abym pomalował mu woblery bez bajerów, ma być srebro, czarne i koniec. Ja sam wole więcej detali ale czego się nie robi dla kolegów, prawda? Wyglądały dosyć obiecująco wiec zostawiłem i sobiw jednego Krąpika i jedną Ukleje.

d776b0521ea7c2abmed.jpg

ed84d54123e6966cmed.jpg

Dzisiaj nad Wisłą spędziłem dosłownie 30 minut, w drodze w rodzinne strony mogłem zboczyć na moment bo żona mało nie zniosła jajka w samochodzie że nawet dzisiaj musze, że nie przyjadę obok Wisły obojętnie.... ah te baby, jaki bez nich byłby świat????

Upór się opłacił. Skromne 73 i zadowolony jadę do domu rodzinnego na majowe spotkanie z bliskimi.

29bd5ba3d54a1d6bmed.jpg

Ps. Jutro wracam tą samą drogą haha, czy zatrzymywać się ponownie?

• Like 46

Ja wreszcie dziś dałem radę wyskoczyć na 1,5h nad Wartę. Dwa brania na przestrzeni 15 minut i oba zakończone spadami.Ryby jakieś ospałe,zero oznak żerowania a brania raczej z tych niezdecydowanych. Mimo wszystko fajnie znów po latach pochodzić z bolkiem.Oby przyszła poprawa pogody i będzie lepiej .

Sanowe ospałe i jak zwykle o tej porze z pijawkami.

Na wolno prowadzonego małego bezsterowca basonskiego.

Nie śmiejcie się z czapeczki, ma 12 lat i szerg zalet: długi daszek, składa sie na cztery do kieszeni i co wiele razy co sprawdzone darzy rybą :-)

fJisUnG.jpg

SjTDnub.jpg

Edytowane przez Ferret
  • Like 42

Gratulacje panowie. @ark70 miło było zamienić kilka słów nad wodą. Gdybym wiedział, że Ty to Ty, zapewne zajął bym trochę więcej czasu rozmawiając o Twoich wędkach i przynętach [emoji6]

Czy ktoś obserwował tarło boleni w tym roku? Ja byłem świadkiem, nagrałem film o którym wspominał @ark70 i pomimo słabej zimy albo prawie jej braku, jeszcze pod koniec kwietnia bolenie były zgrupowane na tarliskach i nie miały zamiaru z nich spływać. Myślałem że tegoroczna pogoda przyspieszy ten cykl a jednak był wyraźnie opóźniony. Jak było na waszych wodach?

Sent from my iPhone using Tapatalk