Skocz do zawartości

Bolenie 2020

gumowy

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda sam nie lowie na tego typu przynety, ale patrząc po wynikach i opiniach wielu kolegow można śmiało stwierdzić że Rapid to Top 3 cykadopodobnych woblerow boleniowych.

Edytowane przez MichałAspiusFishing
  • Like 1

Co prawda sam nie lowie na tego typu przynety, ale patrząc po wynikach i opiniach wielu kolegow można śmiało stwierdzić że Rapid to Top 3 cykadopodobnych woblerow boleniowych.

Michał,

nie ten Twórca.

Ja cały czas piszę o długiej cienkiej sandaczówce, którą używam pod bolenie.

Co do cykadopodobnych itd. nieśmiało uważam, że najlepsza jest uklejaRH (guma). Przynajmniej tak samo łowna jak woblery i o połowe tańsza (co jest ważne, bo w rynnach się systematycznie zrywa)..

Edytowane przez korol
  • Like 4

Michał,

nie ten Twórca.

Ja cały czas piszę o długiej cienkiej sandaczówce, którą używam pod bolenie.

Co do cykadopodobnych itd. nieśmiało uważam, że najlepsza jest uklejaRH (guma). Przynajmniej tak samo łowna jak woblery i o połowe tańsza (co jest ważne, bo w rynnach się systematycznie zrywa)..

Jestem tego samego zdania. Właśnie jedzie do mnie kilka sztuk. Są super do obławiania rynien na różne sposoby [emoji6]

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Czasem złowie coś na jakiś wynalazek. Ostatnio w jednym miejscu żerowały trzy ryby, jedną złowiłem, jedna sie spięła i został trzeci który nie chciał klasyka. Wygrzebałem woblera ktorego korpus zrobiłem pewnie z 10lat temu i tak sobie czekał aż wpadłem na pomysł że zrobie z niego bezstera bo sterówka wiedziałem że nic nie złowi. I ten wobler złowił tego trzeciego, ale to sporadyczne sytuacje na wyjątkowo uparciuchy :).

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

A to nie jest tak, że po prostu łowimy przez większość czasu na ulubione, dobrze sprawdzone modele - w które wierzymy?
Czasem, gdy ryby są w amoku z nudów zmieniam przynęty, aby złowić na różne z nich :D Zdarzało mi się to podczas boleniowania, albo na Piasecznie.. Ale w czasach jak teraz, kiedy rybki żerują słabo nie ma zmiłuj. Same pewniaki :)
Być może wynika to z mojego sposobu łowienia (najczęściej wypady 1-2h). Szkoda mi czasu na kombinacje, chce szybko złowić.
Najgorsza jest noc. Bardzo często bywa, że jak już coś zagości  na agrafce, to wisi tam aż do świtu :D

• Like 14

3052525c03e950872b8a147ceeab7a42.jpg

Ze stojącej wody. Zabrakło centymetra do satysfakcjonujących 70cm.

Szczęśliwy pierwszy rzut, zero akcji na powierzchni. Jedyne boleniowe branie tego dnia.

Sprzetowo: Guma RH, St. Croix AVS 96mf, Ultegra XG, plecionka + fluorocarbon.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 18

Wieczorny spacer z UL spinem zaczął się wypiętym ładnym szczupakiem, który uderzył już w wyciąganą gumę. Mało mi wędki nie połamał ;) Później dwa brania w grążelach ale spudłowanie. W zasadzie kończyłem już łowienie, kierowałem się w stronę domu. Postanowiłem wykonać jeszcze kilka rzutów na blacie przy początku jeziorka. Pierwszy rzut i w połowie prowadzeniom delikatne stuknięcie w opadzie. Zacinam w tempo i siedzi. W pierwszej chwili wydawało się że mały szczupak, ale to była tylko chwila, bo gwałtowny odjazd na środek jeziorka uświadomił mnie o wielkości ryby. Byłem pewny że mam zębatego w granicach 80-90cm. Kijek Rockfisher 2,29m do 8g i plecionka 0.4 do tego 2kg przypon, słabo to widziałem. Ryba 3 razy wchodziła w liście grążeli ale jakimś cudem udawało się ją z nich wyprowadzić. Miałem ją już blisko i dopiero zobaczyłem z czym się siłuje bo na powierzchni pokazał się kapitalny boleń. Nie było widać gumy, czyli zapięty dosyć mocno. Na szczęście dzień wcześniej kolega robił sobie tu miejsce pod spławić i wyrwał trochę zielska. Zerwałem podbierak z pleców, rzuciłem pod nogi i starałem się bolenie naprowadzić na siatkę. Udało się dopiero za 4 razem. Ryba bardzo ciężka i szeroka. Miarka pokazuje 82cm. To mój osobisty rekord na tak delikatny sprzęt. Szybka fotka i do wody. Przytrzymałem go za ogon, żeby doszedł do siebie, ale nie trwało to długo, wystartował jak pocisk, ochlapując mnie wodą ;)

post-46206-0-15694500-1590258344_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                      :good:

• Like 40

Fajna ryba ???? przy okazji wielkie podziękowania dla BB za naprawę przelotki w używanej wędce która kupiłem na naszym forum, nie wziął ani grosza chociaż przelotka się porostu złamała taką postawę trzeba docenić ???? A to pierwsza rybka po naprawie ????

post-65022-0-47293500-1590264322_thumb.jpeg

post-65022-0-85937000-1590264338_thumb.jpeg

• Like 16

Chyba najfajniejsza majowa ryba. Zarówno z racji wielkości jak i tego w jaki sposób została złowiona. Wziął w pierwszym rzucie, ja zaciąłem, młody wyholował a ja podebrałem, więc ryba zespołowa. Nie spodziewałem się takiego gabarytu, wobler cały połknięty, dobrze bo kilka razy jednak dostał luz i była duża szansa na spinkę :).

Żegnamy maj, czekamy na czerwiec.

post-45715-0-51540700-1590817442_thumb.jpg

Edytowane przez wujek
  • Like 34