Skocz do zawartości

Bolenie 2020

gumowy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu odnośnie jak konkretnie złowić bolenia. Ogólnie nigdy nie była to ryba mojego celu, ale ostatnio chodziłem trochę za nim i szlak mnie trafiał jak widziałem sportowe 60+ jak ganiały drobnicę a ja jedynie mogłem się obejść.Rybki zawsze uwalniam zastrzegam.Kiedyś łowiłem je bez problemu za młodu na wahadłówki czy stare siudaki. Obecnie nie posiadam takich przynęt, lecz zaopatrzyłem się w boleniówki Józka inne hand made oraz sieki siga(rozmiary 6-10cm głównie).Walk the dog megabass. Powiem tak mam miejscówki na Odrze gdzie woda jest płynąca przechodząca w spokojną czyli warkocze etc. Bolenie atakują drobnicę różnie raz bardziej leniwie,raz agresywne ataki.Sporo drobnicy jest.Przyglądałem się w jaki rozmiar wlatują i tak dobierałem przynęty.Niestety lipa z moich poczynań. Nie wiem jak w zasadzie te woblery prowadzić może głupio zabrzmi ale głupieje :wacko:  Próbowałem szybszym tempem pod powierzchnią jak i wolniejszym.Te woblery pracują bardzo neutralną pracą(sendale,siek siga)czasem błyśnie lub dostanie dreszczu lusterka ale zazwyczaj jest przecinakiem jak siudak. Nie wiem czy po prostu są tak opatrzone w przynęty, czy mają tyle drobnicy że olewają resztę? Za pewne po ciemku bym miał łatwiej, ale nie chcę zapuszczać się tam w nocy i wolę zająć się żoną :D :P

Może ktoś coś doradzi  jak złowić tak aktywne bolenie.One głównie seriami atakują drobnice zakres od ok 6-15cm nawet widziałem jak atakowały.

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 1

Mój kolega opowiedział mi ostatnio ciekawą anegdotę odnośnie łowienia boleni w Odrze. Jeździ tam co jakiś czas za boleniem na kilka dni i zauważył, że ryby dużo chętniej współpracują z przynętami, których nie znają. Założył, że przy natężeniu odrzańskich boleniarzy ryby nie mają czasu oduczyć się powszechnie stosowanych killerów bo po prostu nie mają czasu ich "odzobaczyć". Taktyka stosowania przynęt nieznanych powszechnie odrzańskim rapom (zaznaczam, że nie ma moich woblerów, dopiero za kilka miesięcy będzie miał właśnie na odrę) przynosiła mu efekty. Hipoteza warta sprawdzenia.

• Like 1

Mam metę w której bankowo kręcą się bolenie. Ale kluczem do ich zlowienia jest ustawienie się z wiatrem. Czyli przynęta ściągana jest pod wiatr. Kiler to od lat ta sama przynęta, jak już mi się znudzi experymetowanie zakładam to cholerstwo i jep...siedzi! Gdy nie ma wiatru działa albo z nurtem albo pod prąd. Obecnie na moich akwenach Bolen zeruje na narybku 2-4 cm który pływa w mini ławicach. Kombinuj ! I miej wiarę - poplaci[emoji6].

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez gumowy

Panowie nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu odnośnie jak konkretnie złowić bolenia. Ogólnie nigdy nie była to ryba mojego celu, ale ostatnio chodziłem trochę za nim i szlak mnie trafiał jak widziałem sportowe 60+ jak ganiały drobnicę a ja jedynie mogłem się obejść.Rybki zawsze uwalniam zastrzegam.Kiedyś łowiłem je bez problemu za młodu na wahadłówki czy stare siudaki. Obecnie nie posiadam takich przynęt, lecz zaopatrzyłem się w boleniówki Józka inne hand made oraz sieki siga(rozmiary 6-10cm głównie).Walk the dog megabass. Powiem tak mam miejscówki na Odrze gdzie woda jest płynąca przechodząca w spokojną czyli warkocze etc. Bolenie atakują drobnicę różnie raz bardziej leniwie,raz agresywne ataki.Sporo drobnicy jest.Przyglądałem się w jaki rozmiar wlatują i tak dobierałem przynęty.Niestety lipa z moich poczynań. Nie wiem jak w zasadzie te woblery prowadzić może głupio zabrzmi ale głupieje :wacko:  Próbowałem szybszym tempem pod powierzchnią jak i wolniejszym.Te woblery pracują bardzo neutralną pracą(sendale,siek siga)czasem błyśnie lub dostanie dreszczu lusterka ale zazwyczaj jest przecinakiem jak siudak. Nie wiem czy po prostu są tak opatrzone w przynęty, czy mają tyle drobnicy że olewają resztę? Za pewne po ciemku bym miał łatwiej, ale nie chcę zapuszczać się tam w nocy i wolę zająć się żoną :D :P

Może ktoś coś doradzi  jak złowić tak aktywne bolenie.One głównie seriami atakują drobnice zakres od ok 6-15cm nawet widziałem jak atakowały.

Nic odkrywczego nie napisze, trzeba miec dobre przynety dobrane do odpowiednich miejsc. Jak ryby żeruja to musza być do złowienia. Musisz poprzerzucać troche przynęt i drogą eksperynentu dobrać co im pasuje. Ja mam 3 pudła boleniowe i przeważnie jak coś żeruje to go łowię, ale przez lata łowienia nastąpiła u mnie selekcja przynet i wiem co założyc w danym miejscu.

• Like 4

Double impact podczas odrzańskiej dwudniowki z Danielem vel Guzu. Duży przybór, upał ale kilkanaście ryb zaliczonych. Do następnego mistrzu ????????????????

IMG_20200627_141355_535.jpg

Cała przyjemność po mojej stronie Arcymistrzu :))

Bardzo dziękuję za gościnę :)

post-45573-0-75765500-1593356414_thumb.jpg

Edytowane przez Guzu
  • Like 21

DE, Ren.
Rybna woda + niski stan + jesienne zgrupowanie, stworzyły mega warunki ☺

10 minut zajęło mi znalezienie tej konkretnej miejscówki na mapgoogle, fajna zabawa, której nie zamierzam nikomu psuć podpowiadając więcej.
Tym bardziej że nie jest to jakaś popularna i oblegana meta, nikt że znajomych z DE nie wiedział gdzie to, a większość łowi na Renie.

• Like 1

Ryba z dziś, którą obserwowałem w Sobotę.Była poza zasięgiem, że względu na gruntowców.Najpierw lekko posmakowała, ale po zmianie wabika na mojego pewniaka siadł choć samo branie delikatne.Boleń okazał się bardzo silny i krępy, byczek mierzył 82cm .Moja rzeczka w tym roku mnie zaskakuje rozmiarami.Siemson fota Kozacka.

post-58483-0-27873000-1593524216_thumb.jpg

Edytowane przez osiemnastak
  • Like 36