Skocz do zawartości
  • 0

Łudzące podobieństwo - zbieg okoliczności??

explorator73

Pytanie

Witajcie,

Przeglądając ofertę rodzimych producentów sztucznych przynęt zauważyłem pewne wspólne cechy ich produktów.

I tak np. model Drunk Dorado wydaje się być spokrewniony z poczciwym Sliderem.

http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5& assortment=20&producer=97&kind=3225

Drugi przypadek to wobler Glooga - Hermes. Do tego woblera z kolei jest bardzo podobny Thrill Salmo.

http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5& assortment=20&producer=619&kind=3017

Jestem ciekaw czy są to świadome zapożyczenia czy też zbieg okoliczności. Osobiście nie wierzę w przypadki w biznesie...

Czy mieliście okazję łowić Drunkiem? Tonąca 10-tka waży 100g, pływająca 80g - muszą latać jak kule karabinowe

Hermes zebrał u moich znajomych wiele pozytywnych opinii - prawdziwy kiler na rapy.

Jestem ciekaw Waszych opinii na temat tych przynęt i ich podobieństwa.

Pozdrawiam,

P.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli chodzi o thrilla i hermesa to ja nie widzę podobieństwa. Poza tym większość boleniowych woblerów kształtem jest zbliżonych (w mniejszym lub większym stopniu) do ukleji. Po prostu nic lepszego niż ukleja się nie wymyśli. Stąd mogą się brać podejrzenia o podobieństwa.

pozdrawiam Wujek :D

• 0

Czyżby Fishing Mart wprowadzał klientów w błąd??

http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5& assortment=20&producer=97&kind=3225

Wg opisu na stronie sklepu to jest odpowiednio 80 i 100g dla rozmiaru 10 cm - w zależności od wersji.

Pozdrawiam,

P.

• 0

Spora rozbieżność zwłaszcza dla wersji tonącej (różnica wynosząca prawie 100%)

Nie mam powodu żeby Ci nie wierzyć, ale jeśli tak dalej pójdzie to będę ważył wszystkie przynęty przy wyjmowaniu z pudełka. Na całe szczęście dysponuję wagą.

P.

• 0

No ale w tym wszystkim są przynety które muszą być podobne inaczej się nieda choćby szczupaczki,czy to Salmo Dorado czy Jaxon.Tu tylko kwestia wielkości i wywazeni bo ksztaltem to musi przypominać szczupaka. :D

• 0

To prawda...Te dwa wabiki też są łudząco podobne. I produkt Rapali i Salmo przyniosły mi sporo wędkarskich emocji.

Jestem ciekaw gdzie leży granica między plagiatem, zawłaszczeniem własnośći intelektualnej, naruszeniem praw autorskich a swobodną interpretacją.

Chińczycy wypuścili ostatnio samochód podobny do Smarta, ale to przecież nie jest Smart. W Polsce produkuje się repliki supersamochodów (Corvette, Lambo, Ferrari). Zastanawiam się jak w przypadku przynęt wędkarskich można się skutecznie bronić przed takimi praktykami. Czy można zastrzec wzór, nazwę?

P.

• 0

Naprzyklad ten szczupak przypomina Jack,a a pomysl zaczerpnięty z glowy bo szczupak musi być szczupakiem.Naprzyklad niewiem czy to jest plagiat i naprzyklad jakie parametry musi miec takie same jak orginal by móc mówic o podróbie :D

post-199-1348913347,0518_thumb.jpg

• 0

Dobrze jest jak szczupak przypomina szczupaka a okoń okonia. Co tego nie mam wątpliwości.

Te zaczynają się kiedy produkt jednej firmy przypomina produkt drugiej firmy. W niektórych przypadkach zasadnym byłoby zbadanie czy podobieństwo to nie nosi znamion czynu nieuczciwej konkurencji.

P.