Skocz do zawartości
  • 0

Czy i jak można sprowadzic nowy silnik zaburtowy 2T

Borysoo

Pytanie

Witam Kolegów,

Czy przerabial ktos temat sprowadzenia np z Rosji nowej yamahy zaburtowej 2t. Z pewnych powodów potrzebuje kupic taki silnik ale nie chce uzywanych, tylko nowy. Prośba o wskazówki

Pozdrawiam

Borys

Edytowane przez Borysoo

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Spróbuj z Ukrainy, pewnie łatwiej niż z Rosji. 

Andrzeju nie ma znaczenia czy z Rosji czy z Ukrainy jeżeli chodzi o odprawę celną . Jest dokładnie taka sama .

Wiem ,bo zawodowo siedzę w tym temacie :) :)

Edytowane przez sero1975

• 0

Potrzebuje silnik 25hp, miedzy innymi z powodu wagi ale tez łatwiejszego utrzymania. Mam teraz tohatsu 18 i jest świetny ale jednak troche za słaby, ale tak czy inaczej lepiej sie zbiera od nowych konstrukcji 4t. Co do cen pomiedzy nowym 2t a 4t na rynnku wschodnim to jednak jest zasadnicza różnica.

• 0

Potrzebuje silnik 25hp, miedzy innymi z powodu wagi ale tez łatwiejszego utrzymania. Mam teraz tohatsu 18 i jest świetny ale jednak troche za słaby, ale tak czy inaczej lepiej sie zbiera od nowych konstrukcji 4t. Co do cen pomiedzy nowym 2t a 4t na rynnku wschodnim to jednak jest zasadnicza różnica.

A doliczyłeś do ceny w Rosji cło i vat czyli jakieś 30 procent wartości silnika ? ;)

• 0

Tu się kolego mylisz - nowa Yamaha F25 serii G na wtrysku pływa lepiej niż 2T i ma mocniejszy dół i lepiej sie zbiera, to samo Evinrude e-tec 

• 0

Andrzeju nie ma znaczenia czy z Rosji czy z Ukrainy jeżeli chodzi o odprawę celną . Jest dokładnie taka sama .

Wiem ,bo zawodowo siedzę w tym temacie :) :)

Jest pewna różnica, więcej ludzi krąży pomiędzy Ukrainą a Polską. Generalnie granica bliżej a odprawy łatwiej można uniknąć.

• 0

Nowe 2T kupuje się z powodu niższej wagi

To trochę tak jakbym miał wybrać kobietę na żonę dla szczupłej sylwetki - pomijając na przykład że jest jędzą  :( 

To ja już wolałbym grubszą, byle by nie truła :)

Wiem bo widziałem, że dwutakt (stuningowany nowy Wicher) może kopcić niewiele, po nagrzaniu prawie nic, jednak nawet taki nowy i super konstrukcja, dymi więcej niż przeciętny 4t. Jeśli tylko trochę spadnie mu kompresja to już wzrasta ilość niedopalonego oleju. W 2t trudniej ustalić prędkość rozchodzenia się czoła płomienia, to znaczy zapobiegać spalaniu stukowemu, co kończy się mniejszym ciśnieniem sprężania, głośniejszą pracą i większym zużyciem paliwa.

• 0

To trochę tak jakbym miał wybrać kobietę na żonę dla szczupłej sylwetki - pomijając na przykład że jest jędzą  :(

Wiem bo widziałem, że dwutakt (stuningowany nowy Wicher) może kopcić niewiele, po nagrzaniu prawie nic, jednak nawet taki nowy i super konstrukcja, dymi więcej niż przeciętny 4t. Jeśli tylko trochę spadnie mu kompresja to już wzrasta ilość niedopalonego oleju. W 2t trudniej ustalić prędkość rozchodzenia się czoła płomienia, to znaczy zapobiegać spalaniu stukowemu, co kończy się mniejszym ciśnieniem sprężania, głośniejszą pracą i większym zużyciem paliwa.

Gdybyś musiał go wiele razy w ciągu roku zdejmować i zakładać na pawęż w różnych warunkach to byś uznał że waga ma jednak bardzo duże znaczenie .

A i Herkules dupa gdy takiego klocka trzeba w pojedynkę przenieść kilkadziesiąt metrów po mokrej trawie albo założyć na ponton z kamienistego brzegu Wisły.

• 0

Gdybyś musiał go wiele razy w ciągu roku zdejmować i zakładać na pawęż w różnych warunkach to byś uznał że waga ma jednak bardzo duże znaczenie .

A i Herkules dupa gdy takiego klocka trzeba w pojedynkę przenieść kilkadziesiąt metrów po mokrej trawie albo założyć na ponton z kamienistego brzegu Wisły.

He, he  :D  :D  i pisze to ten co właśnie kupił nowe 4T 

• 0

He, he  :D  :D  i pisze to ten co właśnie kupił nowe 4T 

Leszek, wiesz dlaczego.

Chińczyk 2 T który "może " ma 15 KM waży 36 kg. Do tego hałas , smród i mieszanie oleju czyli z zalet tylko waga i cena.

Tośka 20 KM  4T 43 kg . Różnica 7 kg jest do przełknięcia dla mnie w tym wypadku. 

Jak przestanie być to wezmę z Białorusi Suzuki 33 kg  15 KM 2T 

• 0

Przecież można znaleźć szczupłą ,która nie truje i jednocześnie grubą która też truje  :o   Trudniej jest odpowiedzieć na pytanie od kiedy można się spodziewać kiedy będą truć  :lol:  

• 0

Dzis popływałem około 2godzin z manetką odkręconą na 90-100% bo poniżej z cała rodzina w łódce nie mogłem utrzymać ślizgu. Nie miałem słuchawek i trochę czuję się ogłuszony, żeby nie napisać wiecej. Zakladam, ze majac 25km w 2t wystarczy +-70% manetki zeby utrzymac slizg a wtedy jest zauważanie ciszej. Silniki 4t odkrecone na maksimum też swoje dzwięki muszą wypuścic choc nigdy nie miałem okazji popływac dlużej na wot silnikiem 4t także nie wi3m czy to też po dłuzszym pływaniu jest uciążliwe. Zaczynam się zastanawiac czy może jednak nie robię błędu idąc w stronę tego 2t....takie tam dywagacje.