Skocz do zawartości

Rekordy Polski - dyskusja o drapieżnikach wyjątkowych rozmiarów

tomi78

Rekomendowane odpowiedzi

kolega złowił szczupłego 128 centów i miał tylko 11 kg :unsure:

To wyjątkowy chudzielec.....Musiał być mega sportowy...Szczerze mówiąc ciężko mi wyobrazić sobie takiego śledzia, biorąc pod uwagę fakt, jak znacznie zmienia się waga u dużej ryby z każdym jej centymetrem długości....

Ale w drugą stronę też się zdarzają przegięcia- ostatnio widziałem sandała 76cm i miał dobrze ponad 5kg.....

kolega złowił szczupłego 128 centów i miał tylko 11 kg :unsure:

To wyjątkowy chudzielec.....Musiał być mega sportowy...Szczerze mówiąc ciężko mi wyobrazić sobie takiego śledzia, biorąc pod uwagę fakt, jak znacznie zmienia się waga u dużej ryby z każdym jej centymetrem długości....

Są wody,na których taki stosunek wagi do długości jest czymś normalnym np.Zarnowiec

Ostatnio zasłyszane - szczupły 120cm, z przykosy na Wiśle - 9 kk.

Znajomy - koniec lat '80 - też ostatnio w czasie rozmowy - 125cm - 23 kg. Podobno trzy dni za nim koczował na jakimś jeziorku na Mazurach. Mówił że był spasiony jak prosię.

Co do cdjęcia sandacza - paluszki nieco wystają przy skrzelach. Jeden paluszek na pół oczodołu. U mnie trzy - trzy i pół paluszka na oczodół - wychodzi że jakies 30% długości to sobie można odjąć. Obłędna perspektywa.

W sumie nie było trudno znaleźć to zdjęcie.

Pamiętałem że mam je gdzieś na dysku, ale po godzinie szukania wpisałem w Googlach Wacław Biegan i znalazłem od razu ;)

Biorąc poprawkę na to że ma lekko zgięty ogon, długość szczupaka to ok. 13 razy szerokość dłoni. Więc bardzo optymistycznie patrząc może mieć tą długość.

Tylko nie wiem jak wam, ale mi się wydaje że ten Biegan to raczej niewysoki facet? Więc dłonie ma pewnie węższe niż 10cm.

No i faktycznie jakiś taki niekształtny jest ;)

Jeśli był prawdziwy to wygląda jak trup wyciągnięty z wody po tygodniu.

Dlatego WW nie odkopuja tego zdjecia i siedza cicho. To przeciez widac ze to kpina w zywe oczy. Zarowno dlugosc jak i waga szczupaka.

Facet (Biegan) byl wysoko w PZW w Krakowie i nikt nie mial jaj by sie wychylic i powiedziec ze cos nie gra.

A z czasem historie o szczupaku obrosly legenda i pare pokolen wedkarzy wyroslo na nich (chocby nizej podpisany).

Eh, lezka sie w oku kreci :unsure:

• Like 1