Skocz do zawartości

Rekordy Polski - dyskusja o drapieżnikach wyjątkowych rozmiarów

tomi78

Rekomendowane odpowiedzi

W mitycznych tematach...

Przypomniał mi się właśnie wywiad,przeczytany dawno w którymś z periodyków wędkarskich(nie pomnę w którym)z Panem Zbyszkiem Wąchałą.Zapytany o największe niewyholowane przez siebie ryby mówi o jakimś sumie i o szczupaku którego ocenił,nie wiem niestety na jakiej podstawie, na półtora metra długości.Jerkbait duże forum,może ktos wie,słyszał coś więcej?

Temat drugi,zasłyszany osobiście.

W zaprzyjażnionym sklepie wędkarskim znajomy sprzedawca,którego nie mam powodu posądzać o ściemnianie,opowiedział mi całkiem niedawno o okoniu którego zdjęcie zaprezentował mu klient.Ryba miała jakoby 4,3kg!?.Kolega zaklina się że okoń wyglądał na monstrualnego,czegoś nawet podobnego nie spodziewał się w życiu zobaczyć.Gnębię go regularnie o możliwość zobaczenia tego zdjęcia,na razie się nie udało.O okolicznościach połowu nie wiadomo nic więcej oprócz tego że ryba została złowiona w Wielkopolsce,prawdopodobnie w okolicach Poznania.Czy waszym zdaniem to w ogóle możliwe,może ktoś mający duże i czeste doświadczenia z dużymi okoniami coś w temacie napisze?

Czy waszym zdaniem to w ogóle możliwe,może ktoś mający duże i czeste doświadczenia z dużymi okoniami coś w temacie napisze?

Tak dużego to nie ale w nadleśnictwie Strzałowo nad jez. Majcz widziałem zdjęcie okonia 62cm i 3,6kg - tak mówił leśniczy.

Ryba nie została złowiona na wędkę ale na tzw. "wyrzutkę" z żabą w jez. Majcz w listopadzie.

ps.z tej wagi to pewnie z kilogram na ikrę trzeba by odjąć  :angry: .

O okolicznościach połowu nie wiadomo nic więcej oprócz tego że ryba została złowiona w Wielkopolsce,prawdopodobnie w okolicach Poznania.

Aaaa to pewnie ten slynny szwedzki okon 2kg+  :D  :D  :D Ktos puscil plote ze wlasnie zlowiony w okolicach Poznania i ze ponad 4kg

Sporo bylo na ten temat na forum  ;)

Aaaa to pewnie ten slynny szwedzki okon 2kg+  :D  :D  :D Ktos puscil plote ze wlasnie zlowiony w okolicach Poznania i ze ponad 4kg

Sporo bylo na ten temat na forum  ;)

Nie wiem czy szwedzki,wiem tyle że człowiek własną osobą był w sklepie,nie w Szwecji tylko w Polsce :D Gdybym nie znał osoby która mi newsa sprzedała nawet głowy bym sobie tym nie zawracał.Worek ikry częsciowo tłumaczyłby sprawe,ale 4,3kg to i tak byłby kosmos.

Co do PZW, to właśnie wymyśliłem sobie taką małą teoryjkę spiskową. Otóż co napędza najbardziej związkową kasę- nadzieja na udany połów. Ryb mamy mało i gdyby wszyscy zdawali sobie sprawę z tego stanu rzeczy, nikt by nie łowił, co równa się brakowi wpływu pieniążków. Trzeba więc pokazać, że ryby są, i to nie byle jakie. Najlepiej wszak sprzedają się te największe, dlatego należy je promować, pokazywać, dostarczać i kto wie, może również- kreować? (Tu już wkraczam zdecydowanie na pole moich domysłów, co mocno chcę podkreślić) Może więc  dla "wspólnego" dobra opłaca się niezbyt dokładnie zweryfikować wielkość ryby( a podobno w WW posiadają program do oceny wielkości ryby i doświadczonych ichtiologów, wędkarzy z długoletnią praktyką), sposób połowu, a może też, ktoś życzliwy redakcji zechce ją trochę wspomóc i "lekko" podkoloryzuje rozmiary trofeum...

A że popyt na takie okazy zawsze był, jest i będzie, że to one rozpalają wędkarską wyobraźnię, to znajdzie się i podaż. W osobie sławnego magazynu wszystkich wędkarzy naturalnie. Który tych niezwykłych rekordów prezentuje masę. Niektórych już nie do zweryfikowania, niektórych będących zwykłym oszustwem ( sławetny amur- kleń). Jako jednak, że jest to magazyn dla mas, nie dla profesjonałów, to opłaca się rzucać masom na pożarcie takie "rekordy". Bo masy łykną bez większych problemów wszystko i widząc taką obfitość obiektów pożądania w kolorowym magazynie z radością uiszczą składkę i pognają nad wody chwaląc po morzach i oceanach gospodarność gospodarzy i zasobność naszych wodnych areałów. Niejako po drodze zrzucając winę na mityczne ciśnienie, gdy nie bierze...

To pisałem ja- Wujek Samo Zło :)

Ps. Temat do rozwinięcia oczywiście

• Like 3

Co do PZW, to właśnie wymyśliłem sobie taką małą teoryjkę spiskową. Otóż....

Ja od jakiegoś czasu jestem również zwolennikiem pewnej teorii spiskowej z PZW w roli głównej, nie jest może tak złożona i w znacznie mniejszym stopniu zakłada chęć kreowania rzeczywistości szarego członka poprzez manipulację.

Niemniej jednak ocieka złem niczym sama Gwiazda Śmierci, otóż po długiej analizie działań i zachowań zarządów kół w których miałem przywilej opłacać hologram, zaczynam coraz mocniej wierzyć, że większość z nich działa w myśl szatańskiej zasady "jakoś się kręci, to niech się kręci". :)  ;) 

Co do PZW, to właśnie wymyśliłem sobie taką małą teoryjkę spiskową. Otóż co napędza najbardziej związkową kasę- nadzieja na udany połów. Ryb mamy mało i gdyby wszyscy zdawali sobie sprawę z tego stanu rzeczy, nikt by nie łowił, co równa się brakowi wpływu pieniążków. Trzeba więc pokazać, że ryby są, i to nie byle jakie.

Przepraszam że wyciąłem tylko kawałek Twojej wypowiedzi,ale ten właśnie mnie rozbawił :D .Myślisz że nawet wśród,jak piszesz,mas,dużo jest jeszcze takich którzy nie zdaja sobie sprawy z "rybności" naszych wód?Przecież wystarczy zapytać pierwszego lepszego grunciarza czy spławikowca,nad pierwszą z brzegu wodą,czy biorą?Usłyszysz zapewne:panie,tu ni ma ryb,co roku coraz gorzej.A na podpórce pod wędkę gustownie zawieszona siatka w której trzepoczą się piękne,dziesięcio lub piętnastocentymetrowe okonki,takież płotki i wzdrążki.Kiedyś jednemu z takich panów powiedziałem że gdyby choć część pojmanych potworów wypuścił miałyby szansę dorosnąć ba,może nawet się wytrzeć,rozmnożyć?Wyraz bezbrzeżnego zdumienia i niezrozumienia na jego twarzy pamiętam do dziś.On się na mnie nie wkurzył,on nie rozumiał.Wypuścić? :huh: :o :o :unsure: .Niestety,podobne zachowania prezentują nie tylko grunciarze i spławikowcy.Łowcy ryb drapieżnych często niewiele lepsi....

Edytowane przez drag

Drag obalił teorię Maja Drugiego (2.05 ;) ) i słusznie napisał że takich co wierzą w działania PZW to ciężko byłoby znaleźć.

Masy już nic nie łykają, masy łażą nad wodę bo nadzieja umiera ostatnia :rolleyes: , no i z przyzwyczajenia.

Jak mam siedzieć na kanapie w domu to wolę iść na ryby. Na rekordy zupełnie nie liczę bo nie po to tam idę.

Ten kleń też jakoś "bardzo" okazale nie wygląda,co o tym sądzicie..?

Dobry jest opis samego brania ;

"Posłałem go na głębszą wodę, ok. 2–3 m. Dwa razy obróciłem korbką i poczułem potworne uderzenie. W pierwszej chwili myślałem, że przynęta zahaczyła o wodorosty, ale wodorosty nie odbijają i nie wyciągają żyłki z kołowrotka."

Nie wiem jak Wy ale ja jak czuję "potworne" uderzenie to nawet przez myśl mi nie przechodzi,że to mogą być wodorosty... :rolleyes:

• Like 1

Marnie (wizualnie) ten nasz WW rekord klenia wypada w porównaniu z:

http://bigfishesoftheworld.blogspot.com/2012/03/chub-european-leuciscus-cepahlus.html

(na dole filmik z ważenia)

Nie no ten Kleń to monstrum jest po prostu... :o :)

Przecież ten "nasz" przy nim wygląda jak jakiś "farfocel"... :huh:

Raczej jak frajer :) ale co sie dziwic.Rekordy WW sa tak prawdziwe jak rybne wody, przekrety oraz sciemy byly i beda bo rzeczywistosc jest tragiczna.

Dokładnie.zresztą łowiłeś (łowisz) piękne klenie więc potrafisz mniej więcej oszacować na podstawie fotki wielkość tego "naszego" klenia.

Dobrze napisałeś ,że to kpina jest i tyle.

Jeszcze co do samych fotek tych dwóch ryb.Pierwsza pewnie załapała się na rodzinnego grilla a drugiej mało głowy nie urwało w czasie sesji zdjęciowej.Jakie to "polskie" jest... :(

Dokładnie.zresztą łowiłeś (łowisz) piękne klenie więc potrafisz mniej więcej oszacować na podstawie fotki wielkość tego "naszego" klenia.

Dobrze napisałeś ,że to kpina jest i tyle.

Jeszcze co do samych fotek tych dwóch ryb.Pierwsza pewnie załapała się na rodzinnego grilla a drugiej mało głowy nie urwało w czasie sesji zdjęciowej.Jakie to "polskie" jest... :(

Bo tej drugiej juz do gardla skoczyl :) po sesji zjadl na zywca :)

@drag mowisz serio ze ten klen jest duzy, czy jaja sobie robisz? (slowo duzy w znaczeniu rekordowy o to pytam)

Napisałem duży,nic o rekordowym nie napisałem.Wręcz odwrotnie,jego rekordowość poddałem pod wątpliwość.

EDIT:grunwald,wiem że złowiłeś wiele pięknych kleni(nie ironizuję,raczej zazdraszczam :) )Ten "rekordowy"mógł być zbliżony długością do 60cm i tak,taki dla mnie jest duży.Natomiast co do wagi,no cóż... Należy spuścić zasłonę milczenia.

Edytowane przez drag