Skocz do zawartości

Rekordy Polski - dyskusja o drapieżnikach wyjątkowych rozmiarów

tomi78

Rekomendowane odpowiedzi

Całkowicie się zgadzam z tą wypowiedzią.Kilka lat temu kolega złowił w pewnej żwirowni w Polsce szczupaka 128cm. Był w świetnej kondycji,wyżarty i gruby (to był sierpień lub początek września).Wydawało się nam (widziałem naocznie bo łowiłem na sąsiedniej łajbie),że będzie to kolos na "rekord Polski",jednak okazało się,że ważył jedynie lekko ponad 12kg.

W świetle tego co piszecie,szczupak na 25kg musiałby mieć...140;150+?I musiałby zostać złowiony w odpowiednim okresie(maksymalnie odpasiony i ogólnie w świetnej kondycji)Czy to realne?

W świetle tego co piszecie,szczupak na 25kg musiałby mieć...140;150+?I musiałby zostać złowiony w odpowiednim okresie(maksymalnie odpasiony i ogólnie w świetnej kondycji)Czy to realne?

Dokładnie :)

Pokrywa się to z moimi obserwacjami. Stąd uważam, że w Polsce jest to nierealne.

Kolega złowił w Rosji grubego szczupaka 140+. Ryba miała 22 kg

Myślę,że z rybami może być podobnie jak z ludźmi,zdarzają się karły jak i ludzie wzrostu dobrze ponad dwa metry... ;)

post-51985-0-97223300-1397747299_thumb.jpg

• Like 1

W Rosji jest rejon 2 razy większe od Polski a zamieszkuje go tylko 80 tys. ludzi,gdzieś tam pewnie uchowało się jakieś dziewicza woda z pięknymi okazami. ;)  

Myślę,że z rybami może być podobnie jak z ludźmi,zdarzają się karły jak i ludzie wzrostu dobrze ponad dwa metry... ;)

attachicon.gifindeks.jpg

Pytanie tylko,czy szczupaczy odpowiednik tego gościa miałby sznsę przeżyć do odpowiedniego wieku w naszych wodach?W ogóle,istnienie takiej ryby to zagadka a złowienie jej to tak jak szóstka w totka.Z drugiej strony,ludzie wygrywają...

Pytanie tylko,czy szczupaczy odpowiednik tego gościa miałby sznsę przeżyć do odpowiedniego wieku w naszych wodach?W ogóle,istnienie takiej ryby to zagadka a złowienie jej to tak jak szóstka w totka.Z drugiej strony,ludzie wygrywają...

Szostki w totka zdecydowanie padaja czesciej :wacko:  

Jeśli my już przy tym,to na ile dokładne jest takie ważenie z reki?

Nie mam pojęcia ;) Ważenie stricte orientacyjne, a nie do gazetowych tabelek, więc aptekarskiej wagi nie trzeba ;) Po podniesieniu i w miarę ustabilizowaniu "pakunku" wystarczy przyjąć + - uśrednioną wartość, potem buzi --> woda. Na koniec ważenie worka i browarek dla uczczenia połowu ;)

Ten worek na fotce to chyba Ultimate?

Kamil ma rację,większość sprzętu karpiowego (mowa o matach,podbierakach,workach,wagach itd) można spokojnie zaadoptować do spinningowych łowów.Warunek jak dla mnie musi być jeden,połów z łodzi. ;) :)

Powiem, Ci, że nie wiem, czy Ultimate, czy Tandem Baits. Myślę, że to sprawa wtórna. Teraz sporo producentów poszło mocno w gałąź karpiarstwa, co spowodowało sporą konkurencję i dobre ceny. Co tylko jest z korzyścią dla nas, no i ryb ;)

Pozdrówka

Kamil

• Like 2

...padają, bo zawsze jest nawet najmniejsze prawdopodobieństwo....tylko trzeba próbować do końca życia z przekonaniem, że to sie uda ;)....tak samo jest z tymi pajkami :D

Tyle,że aby rozważać prawdopodobieństwo złowienia takiej ryby,musiałby być potwierdzony fakt jej istnienia :D Jedyna wzmianka o półtorametrowym szczupaku,w zasadzie w żaden sposób niepotwierdzona,to ta o której wczesniej pisałem,pana Wąchały.Na razie to tak jak z anakondami 10m+,podobno są...Ale nagrody za pojmanie takowej(ponoć wysokiej)nikt nie odbiera :D

Rzeczywiście trzeba wierzyć. Sam przez wiele lat byłem przekonany, że PSR to coś jak UFO albo Yeti aż tu nagle po dwudziestu pięciu latach wędkowania zobaczyłem ich na własne oczy. Byli szczerze zaskoczeni moją radością a przecież to był przełom bo okazało się, że istnieją. Co do rekordów to żeby je złowić muszą pływać w łowisku. Sam złowiłem na muszkę głowacicę, która pewnie jest rekordem Polski ale ta rekordowość nie ma specjalnego znaczenia. Ważne jest to, że jeszcze kilka takich pomników przyrody pływa w naszych wodach. Czasem myślę sobie jak miewa się ta "moja" głowatka.

Edytowane przez Zielony
  • Like 1

Metrowe sandacze pływają w wielu wodach :)

..w jednej ze żwirowni w dolinie Dolnej Odry, x lat wstecz padł rekord polski sandacza - znajomego ojciec był świadkiem ( de facto etyczny wędkarz)...padł, bo na "prund z refulera"...

Gruba woda, od 1m do 26m z masakrycznie ukształtowanym dnem...połaczona na stałe z Odrą...istne zimowisko i ostoja wszystkiego co największe...

Jestem niemal pewien, że pływa tam rekord polski bolenia, a i szczupaki 120+- (grube, głębinowe) nie są rzadkością...

To potencjalne łowisko na rekord...

Niestety od 3 sezonów wyłączony z wędkowania ( jest grupa "poukładanych" wędkarzy, która może tam łowić, ale to temat rzeka...).

..w jednej ze żwirowni w dolinie Dolnej Odry, x lat wstecz padł rekord polski sandacza - znajomego ojciec był świadkiem ( de facto etyczny wędkarz)...padł, bo na "prund z refulera"...

Gruba woda, od 1m do 26m z masakrycznie ukształtowanym dnem...połaczona na stałe z Odrą...istne zimowisko i ostoja wszystkiego co największe...

Jestem niemal pewien, że pływa tam rekord polski bolenia, a i szczupaki 120+- (grube, głębinowe) nie są rzadkością...

To potencjalne łowisko na rekord...

Niestety od 3 sezonów wyłączony z wędkowania ( jest grupa "poukładanych" wędkarzy, która może tam łowić, ale to temat rzeka...).

Na literę B ta żwirownia?  ;)

Ktoś wcześniej pytał o duże okonie.  :D      

post-54844-0-20569100-1397760171_thumb.jpg

• Like 1

... no właśnie  :)

Może by tak zejść na ziemię i zacząć łowić te realne rybki. Pomarzyć oczywiście nie zaszkodzi, ale po 30-stu (czy więcej) latach wędkowania te marzenia stają się coraz bardziej odległe.

Ja to raczej na glebie mocno stoję,może dlatego motywem przewodnim mojego wędkarstwa nie jest poszukiwanie szczupaka na 30kg.Pewnie nie jestem zresztą w tym odosobniony :) .Co nie znaczy że czasem,dla relaksu,nie można o wędkarskiej fantastyce pogadać.

Tak sobie czytam ten temat i przypomniał mi się pewien fakt. Trzy lata temu u mnie na Warcie tj kilka km poniżej Konina, kolega chodził późnym latem próbując coś tam złowić i zauważył w wodzie konkretnego szczupaka, niestety szczupak był martwy...Ale szczupak był naprawdę ładny wiec wyjął go z wody aby go zmierzyć, miarka pokazała równe 138cm. Nigdy nie spodziewał bym się takiej ryby w Warcie, zrobił nawet zdj tego szczupaka przy miarce, zdj nie mam ponieważ było robione na jakimś ruskim telefonie z aparatem VGA.

138 to byłby najdłuższy o jakim słyszałem.Do tego z rzeki?Niesamowite.

Wiem że może wydawać sie to nie prawdziwe, mi na początku też takie sie wydawało, widziałem zdj słabej jakości bo słabej, ale było. Chyba że ryba że tak powiem spuchła ?

no na długość to raczej nie spuchła? :unsure: Czytałem że zabite węże zwiększają swoją długość,ale szczupaków to chyba nie dotyczy.Chociaż,parę rekordów by to pewnie wytłumaczyło...